Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Han är tillbaka

Embed from Getty Images

Ett knappt halvår efter att ha tagit Tottenham till sin första Champions League-final någonsin fick Mauricio Pochettino stöveln. I blott ett halvt dygn var klubben utan tränare innan budskapet förkunnades: The Chosen One är tillbaka. 

Tränaryrkets svar på Zlatan Ibrahimović har återigen äntrat scenen med ett nytt klubblagsemblem på bröstet – José Mourinho är Tottenham Hotspurs tränare.

Under en vår då sensationella Champions League-matcher tycktes avlösa varandra, vore det som om ett par av lagen som stod för några av de fantastiska upphämtningarna tecknat ett avtal med djävulen.

Embed from Getty Images

För att få uppleva ett mirakel i Paris, eller på Etihad Stadium och i Amsterdam skulle bortaformen för Manchester United och Tottenham vara fenomenalt undermålig under månader och åter månader.

Till skillnad från Ed Woodward fick till slut Daniel Levy – ordförande i London-klubben – nog. Med bara fyra av det annars fjorton dagar långa landslagsuppehållet kvar fick Mauricio Pochettino och hans ledarstab sparken.

Utan möjligheten att ta farväl av sina spelare personligen, då de ännu inte hade återvänt från sina respektive landslag, nedtecknade den argentinska tränaren några ord på en taktiktavla i omklädningsrummet innan han lämnade Tottenham Hotspur Stadium för sista gången. Sista gången som tränare för hemmalaget, alltså.

Embed from Getty Images

Snart stod José Mourinho där istället, iklädd det lila träningsstället. Efter sejouren i Manchester United tog portugisen ett förkortat sabbatsår. Men nu är han tillbaka.

Under säsongen 2019/2020 spelar Amazon in en bakom-kulisserna dokumentär om Tottenham. Pochettino har under hösten uttryckt sin ängslan över den extra press detta innebär för klubbens alla led. Hur mycket filmandet och intervjuerna inverkat på den dåliga formen är oklart. Vad som däremot står utan tvivel är att producenterna tackar sin lyckliga stjärna för dramat som utspelat sig den senaste veckan.

Samma glädje tycks vara svårfunnen bland Tottenhamsupportrarna. Man brukar säga att det är de som är missnöjda som hörs mest på sociala medier och så kan också vara fallet nu, men det verkar som om de som är för tränarbytet står i klar minoritet.

Mauricio Pochettino byggde ett oerhört framgångsrikt lag från ingenting. Han fick samma lag att överprestera varje år – han gjorde det som ingen Spurstränare i modern historia  lyckats med. Och inte fick han tillräcklig backning under sommarens transferfönster. Han fick inte in de spelare han önskade och han fick inte sälja de spelare han ville bli av med.

Sett utifrån kan det dock tyckas som om argentinarens tid nått vägs ände med det lag han byggt. Somliga rykten säger att han hade tappat omklädningsrummet. Frågan som då uppstår är hur genomtänkt det var att plocka in en betydligt dyrare ersättare som är notorisk för att hamna i luven med sina spelare.

Embed from Getty Images

Ett annat tvivel som frekvent förekommer i Tottenham-leden är om José Mourinhos typiska parkera-bussen-spel verkligen är vad det tidigare så anfallsorienterade laget behöver.

Jag blev glad när Mourinho lämnade Manchester United. En god vän lyckades fånga ögonblicket på ett videoklipp då jag tog del av beskedet och studsade upp från stolen jag suttit på. För min del kändes det oundvikligt, varför jag gladdes åt att det skedde förr snarare än senare.

Personligen tycker jag att det är kul att Mourinho är tillbaka – fotbollen i allmänhet och Premier League i synnerhet blir roligare när han är en aktiv del av den.

Omedelbart när Mourinho fick lämna önskade jag att Pochettino skulle flytta norröver och åta sig uppdraget. I dagsläget med Solskjaer vid rodret varken vill eller tror jag att det kommer inträffa – åtminstone inte inom de närmaste veckorna.

Om/när vår käre norrman en dag låser om kontoret på Carrington för sista gången ser jag gärna att Pochettino blir näste man att låsa upp dörren igen. Hans meriter vad gäller underhållande fotboll och utveckling av ungdomsspelare är särskilt kittlande.

Embed from Getty Images

På sin första presskonferens som Tottenham-tränare avslöjade Mourinho att han gladdes över alla gratulationsmeddelanden han fått från personer inom Manchester United.

Onsdagen den fjärde december, när United tar emot Tottenham på Old Trafford, hoppas jag att den respekten finns kvar; både hos fans och hos honom själv.

Respect, man. Respect.

Men med respekt menar jag inte att vi ger Mourinho någon chans till revansch. Någon som – åtminstone att döma av hans Instagram-inlägg – har ökat på ansträngningarna för att bli frisk till matchen är Paul Pogba.

Hur mycket respect han har för sin förra tränare återstår att se, men det får vi nog se prov på om han hinner komma i form. Det hade varit synnerligen trevligt med en återkomst i vilken viruset golvar både Mourinho och hans Tottenham.