Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Aston Villa

Embed from Getty Images

För andra veckoslutet i rad tar sig Manchester United an en serienykomling. Efter det synnerligen märkliga mötet med Sheffield United i söndags är det nu dags för Aston Villa att gästa Old Trafford. Ole Gunnar Solskjaer lär byta ut samtliga spelare jämfört med startelvan mot Astana och tre poäng är ett måste då spelschemat dels tätnar och då motståndet inom kort blir av en helt annan kaliber. 

Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer tog Mike Phelan, Nicky Butt och juniorerna med sig till Nur-Sultan för torsdagens möte med Astana. Detta gav Michael Carrick och Kieran McKenna tid att förbereda de ordinarie spelarna för mötet med Aston Villa. Det får vi förhoppningsvis se effekterna av nu. Med tanke på december månads täta matchschema var det förstås ett korrekt drag av Solskjaer att inte nöta sönder de spelare som utgjort stommen i a-laget i höst. Det betyder förstås också att benen bör vara hyfsat fräscha när det nu vankas ligamatch.

Förra söndagens möte med Sheffield United börjar vara stött och blött till lust och leda, men ska vi ännu kommentera det så är det ju förstås oerhört lätt att hålla med Solskjaer då han säger att han vill se laget spela som under de sju minuter då matchen vände. Problemet i söndags var sålunda de övriga 83. United är inte laget som för matcher utan ger, helt sonika, bort initiativet såväl i ledning som från matchstart. Väl i underläge verkar gnistan komma, men det ska ändå inte behöva vara 0-2 på tavlan för att man ska få ordning på spelet.

Embed from Getty Images

David de Gea, som inte kunde göra särdeles mycket åt misären i Sheffield är tillbaka i målet. Framför sig lär han få en helt ny backlinje, jämfört med den Lee Grant hade i Kazakstan. Visst, Axel Tuanzebe knackar nog på mittbacksdörren, men Solskjaer lär välja Harry Maguire och Victor Lindelöf. Aaron Wan-Bissaka tar högerbacken medan det får sägas vara hugget som stucket om Ashley Young eller Brandon Williams spelar vänsterback. Stalltipset är kanske att Young startar mot sin gamla klubb.

På mittfältet är Scott McTominay, tack och lov, på väg tillbaka. Dock ska han inte vara frisk nog för en start här och då behöver Fred en annan kompanjon. Nemanja Matic är frisk, enligt utsago, och reste inte med i torsdags. Det skulle kunna indikera att han startar nu. Andreas Pereira finns tillgänglig, men han är å andra sidan om möjligt än tunnare defensivt än han är offensivt. Att James Garner skulle spela från start igen får också ses som osannolikt.

Embed from Getty Images

Framåt finns det egentligen en plats att lösa, den bakom Anthony Martial på topp. Paul Pogba är en vecka bort och det betyder att valet antagligen står mellan Juan Mata, Jesse Lingard och Andreas Pereira. Lingard blev målskytt mot Astana men spelade å andra sidan hela matchen. Mata har varit blek de gånger han fått chansen i höst medan Pereira, som vi tidigare konstaterade, får sägas vara för tunn för den här nivån. Gissningen riktas ändå mot brassen även om jag inte är ensam om att ropa på Angel Gomes. Ynglingen spelade till vänster mot Astana och kom inte till sin rätt där. Kanterna tar Marcus Rashford och Daniel James hand om.

Möjlig startelva:

Aston Villa

Motståndarna Aston Villa var klubben som spenderade mest av alla i Premier League inför årets säsong. Å andra sidan behövde man göra det också sett till hur truppen såg ut i våras. Någon total utbetalning har det väl inte riktigt blivit, än. Villa ligger några pinnhål över nedflyttningsstrecket men har å andra sidan signalerat att man tror på sitt projekt på lång sikt. Här om dagen knöt man till sig managern Dean Smith på ett kontrakt som sträcker sig till och med säsongen 2023.

Formmässigt kom ett trendbrott i måndags då Villa slog Newcastle med 2-0 hemma efter två mål på fasta situationer i första halvlek. Före den matchen hade Villa tre raka förluster. En snabb analys av resultatraden så här långt ger vid handen att Villa har svårt mot lag som håller till på den övre halvan (i normala fall) medan man tar poäng mot de som utgör de reella konkurrenterna i botten. Inget häpnadsväckande i sig, men kanske ett tecken på att vi inte ska överskatta motståndet.

Embed from Getty Images

Tom Heaton, som tillhörde Manchester United fram till år 2010, lär vakta bortamålet. Efter viss turbulens på målvaktsposten de senaste omgångarna är Heaton nu tillbaka och det med besked. Framför lär det bli en tämligen rak fyrbackslinje med Matt Targett och Frederic Guilbert på ytterbackspositionerna. I mittlåset är Tyrone Mings given medan det är större konkurrens om den andra platsen. Ezri Konsa spelade där sist och med tanke på den hållna nollan kan engelsmannen gått få fortsätta.

På mittfältet har Smith förlitat sig rätt långt på samma trio, det vill säga Douglas Luiz som defensiv mitt och John McGinn/Conor Hourihane framför. Då Villa är ett lag som förlitar sig på ett starkt mittfält framom stor tyngd framåt formeras laget 4-3-3 offensivt och 4-5-1 defensivt. Lagkapten Jack Graelish går till vänster i en sådan formation medan Anwar El Ghazi, som Villa valde att köpa loss efter ett säsongslångt lån, går till höger. El Ghazi har gjort totalt fyra mål i år och har hört till lagets bättre spelare.

Embed from Getty Images

På topp lär brassen Wesley ta plats. Han är lagets bäste målskytt i ligan med sina fyra mål och är det enda egentliga alternativet på topp i skadade Keinan Davis frånvaro. Anfallet är något som Smith lär vilja förstärka i vinter.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United har inte mött Aston Villa sedan i april 2016 då Birminghamlaget fick för sig att trilla ur laget den våren. Senaste mötet var också senaste mötet på Old Trafford. United vann med 1-0 efter mål av Marcus Rashford. Villa är annars ett lag som United är vana att möta. Totalt har det blivit 186 matcher lagen emellan. Av dessa har United vunnit mer än hälften, 98. Villa ha å sin sida vunnit 49. Hemma har United 61 segrar på 92 matcher totat.

Visste ni att…

 • Matchen inte visas på teve? Leicster – Everton går före som sen match på söndag.
 • Ole Gunnar Solskjaer mött Aston Villa en gång som manager? Det blev 0-0 med Cardiff vintern 2014.
 • Aston Villa var den klubb Solskjaer mötte flest gånger under sin aktiva karriär? På elva matcher blev det tio segrar och tre mål för norrmannen.

Matchfakta

Manchester United
Aston Villa

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 14
Tid: Söndagen den 1 december 2019, 17.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Visas inte.

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, inget datum)
 • Dalot (ljumske, inget datum)
 • Fosu-Mensah (knä, inget datum)
 • Pogba (vrist, ev. 7 december)
 • Rojo (muskel, ev. 7 december)
Tveksamma:

 • Matic (matchform)
 • McTominay (fot)
 • Romero (oklar status)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 9:e4-5-419-1517
Hemma:7:e3-2-111-511
Bästa målskytt: Rashford (7)
Disciplin: 28 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V30/10ChelseaBLC2-1
F2/11BournemouthBPL0-1
V7/11PartizanHEL3-0
V10/11BrightonHPL3-1
O24/11Sheffield UBPL3-3
F28/11AstanaBEL1-2

Aston Villa

Skador:

 • Davis (lår, mitten december)
 • Peleteiro (ljumske, ev. 8 december)
 • Steer (hälsena, mars-april)
Tveksamma:

 • Engels (ljumske)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 15:e4-2-719-2014
Borta:20:e1-0-59-133
Bästa målskytt: Wesley (4)
Disciplin: 20 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V19/10BrightonHPL2-1
F26/10Man cityBPL0-3
V30/10WolvesHLC2-1
F2/11LiverpoolHPL1-2
F10/11WolvesBPL1-2
V25/11NewcastleHPL2-0

United mot Villa

Totalt: 18698-39-49342-241
Premier League: 4834-11-387-27
Hemma: 9162-17-12196-78
SENASTE MÖTENA
O2014-12-20BPL1-1
V2015-04-04HPL3-1
V2015-08-14BPL1-0
V2016-04-16HPL1-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2013-04-22HPL3-0
V2014-03-29HPL4-1
V2015-04-04HPL3-1
V2016-04-16HPL1-0

Domare: Craig Pawson

Assisterande: Hussin, Cann, fjärdedomare: Taylor, VAR: Friend, assisterande VAR: Wilkes.
M
PL 2019/20:619011
PL 2018/19:2692168
PL totalt:141485101628
Snitt (2018-20):3,50,030,220,28
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:181233
Dömt Villa:6222