Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Läktarrasism; Chelsea går fria; Barlow återvänder

I söndagens nyhetssvep tvingas vi dessvärre ta med slamrester från gårdagens derbyseger mot Manchester City, där framför allt Fred utsattes för rasistiska tillmälen och fick föremål kastade på sig från den ljusblå läktaren. 

Utöver dessa tråkigheter konstaterar vi även att Chelseas värvningsförbud hävs, och att en juniorspelare är tillbaka i United efter en lånesejour i Norge.

Läktarrasism från gårdagen

Trots att Manchester United besegrade grannen under gårdagen på Etihad har dessvärre rasismens fula tryne visat sig igen och överskuggar mycket av det roliga vi fick uppleva. Det var i samband med en hörna som Fred skulle ta hand om i andra halvlek som bland annat apgester riktades mot honom och föremål kastades även in och träffade brasilianaren. Detta kunde ses genom TV-kameran men uppmärksammades framför allt efter matchen.

Polisen i Manchester har nu bekräftat att man under söndagsmorgonen har identifierat och arresterat en 41-årig efter gårdagens händelse. FA (Football association) kommer också leda en utredning där man ska prata med de inblandade klubbarna, gårdagens domare, Anthony Taylor och polisen. Enligt The Guardians uppgifter ska spelare i United ha uppmärksammat Taylor under matchen och där det sägs att flera spelare utsatts, däribland Jesse Lingard

Efter matchen gick Manchester City ut med ett pressmeddelande och skriver helt enkelt att man förespråkar en nolltolerans mot rasism och fördömer det som har hänt. Man skriver även att ärendet utreds tillsammans med polisen.

Så här säger Fred till brasilianska ESPN om händelsen:

”Tyvärr, vi lever fortfarande i ett bakåtsträvande samhälle. Det är skamligt att vi ska behöva leva med det här år 2019. Jag märkte ingenting på planen, men jag såg det i omklädningsrummet efteråt.

”Vi är alla likvärdiga oavsett. Vi kommer från samma ställe och vi ska till samma ställe när allt är över. Tacka Gud för att jag har massor av vänner här i omklädningsrummet som kramade om, som Lingard. Jag vill inte tänka på det. Jag vill bara gå vidare.”

Chelseas värvningsförbud upphör

Tidigare i år straffades Chelsea med värvningsförbud i de två kommande fönstrena efter att ha brutit mot Fifas regelverk gällande rekrytering av spelare under 18 år. Fifa menade att man ha bruit mot reglerna i tjugo fall och även tvingats böta miljonbelopp.

Chelsea ansåg dock att man var oskyldiga och överklagade fallet men fick avslag i maj. Därefter tog klubben det vidare till CAS, idrottens skiljedomstol, där man fick rätt i saken. Detta innebär att London-klubben nu tillåts värva redan i Januari.

Barlow tillbaka efter lånesejour

Aidan Barlow, som sedan augusti varit utlånad till Tromsö i norska högstaligan, återvänder nu till United, detta efter att klubbarna redan innan varit överens om kontraktstiden. 19-åringen som hör hemma i juniorlaget spelade sju matcher för den norska klubben och nätade två gånger.