Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Taktisk analys av Manchester City – Manchester United 1-2

I lördags vann Manchester United 2-1 mot Manchester City i Premier League. Här följer en taktisk analys av matchen, signerad gästkrönikör Mathias Persson.

Inledning

Derby mot stadsrivalen, en av säsongens viktigaste matcher. United gick in i denna matchen med en fin seger mot Mourinhos Tottenham i ryggen medan City hade slagit Burnley med klara 4-1.

City ville vinna för att inte tappa mer mark till Liverpool och United ville få känning på Champions League-platserna.

Med en bländande första halvlek såväl defensivt som offensivt stängde United matchen i första halvlek och red sen ut stormen och kunde åka hem med 3 poäng.

Laguppställning

Första halvlek

City försvarade sig i en 4-2-3-1 där Silva tog den offensiva mittfältspositionen medan De Bruyne och Rodri tog det centrala mittfältet.

Men när de hade bollen på offensiv planhalva såg det lite annorlunda ut. Sterling flyttade in i inre korridoren framför Uniteds backlinje och då klev Angeliño högre upp i banan på vänsterkanten medan backlinjen flyttade över och bildade en trebackslinje.

Rodri placerade sig centralt mellan/bakom Uniteds första linje (Martial och Lingard) medan De Bruyne höll sig inre korridoren till höger och D.Silva flöt runt mellan den centrala ytan och vänstra inre korridoren.

United å sin sida försvarade sig i en låg 4-4-2/4-2-2-2. Där Martial och Lingard låg i höjd med varandra centralt för att hindra City att hitta in till Rodri centralt och för att skära av diagonala passningar in på spelyta 2 till antingen De Bruyne eller D.Silva, som Fred och McTominay markerade.

United lät City cirkulera bollen och de hade svårt att ta sig in på den centrala ytan p.g.a. Uniteds välorganiserade defensiv. De försökte oftast ta sig igenom via kombinationsspel på vänsterkanten och inledningsvis hade Wan-Bissaka lite problem mot Sterling men höjde sig och stod för en riktigt bra match.

När United vann bollen ställde de snabbt om och försökte nyttja snabbheten från de fyra längst fram, James, Martial, Lingard och Rashford. Här kan vi se James och Martial på högerkanten och Lingard och Rashford på vänsterkanten. Från dessa positioner försökte de spela av varandra för att kunna behålla bollen och invänta resten av laget eller kombinera sig igenom till avslut.

Nedanför ser vi återigen samarbetet mellan anfallarna och i detta fallet resulterar det i 2-0 via Martial efter att han och James spelat sig igenom.

United gjorde en riktigt bra halvlek och de var kliniska i sitt utnyttjande av Citys svagheter och det hade inte varit orättvist med minst ett mål till.

Vi ska titta på en sekvens från Uniteds speluppbyggnad där Citys brister i press-spelet skapar ett gyllene läge för Lingard.

Här under kan vi se hur United försöker spela sig upp från backlinjen. Lindelöf har bollen och på grund av att B.Silva är för långt ifrån sin motståndare så skapar det en 3vs1-situation där han kan hitta fram till McTominay. På grund av att Lingard och Martial låser de De Bruyne och Rodri, högre upp i planen, så har McTominay stora ytor att vända upp på. Han driver bollen framåt och efter att ha dragit på sig De Bruyne så spelar han fram Lingard.

Lingard har även han stora ytor att vända upp tack vare att Rashford och James låst ytterbackarna genom sina breda utgångspositioner och detta sträcker ut Citys backlinje horisontellt.

Här har United enkelt tagit sig in på spelyta 2 och kan nu hota Citys backlinje.

Efter att Rashford fått bollen av Lingard utmanar han Citys backlinje och får understöd av en överlappande Shaw. Rashford tvingar med sin dribbling Stones att kliva fram i press och eftersom Citys mittfält inte hinner med så finns det ingen spelare som kan täcka upp för ytan som Stones lämnar. Lingard kan löpa in på spelyta 3, bakom backlinjen och Rashford serverar honom en perfekt passning. Det enda som hindrar Lingard från att göra mål är en bra benparad av Ederson.

City var absolut inte ofarliga utan kunde flera gånger hota United men bra och uppoffrande försvarsspel från hela United hindrade dem från att göra mål.

De försökte ofta sätta Sterling i 1vs1 eller 2vs1 mot Wan-Bissaka. Här är en sådan sekvens. United står här lite högre upp med laget och det öppnar ytor för Rodri att ta sig ur Lingards passningsskugga och ta emot bollen från Stones.

Kevin De Bruyne får bollen och spelar den vidare till B.Silva som viker in i banan och spelar tillbaka bollen centralt.

Vi kan se på bilden ovanför hur City flyttat över United till en sida för att sedan byta kant i syfte att ställa Sterling en-mot-en med Wan-Bissaka.

Sterling utmanar Wan-Bissaka, tar sig runt och slår ett inlägg mot D.Silva, Jesus, De Bruyne och B.Silva som attackerar boxen.

City fyller på och har 4 spelare som tar positioner utanför boxen för att vinna andra-bollar. De spelar därefter ut till De Bruyne som slår en boll på djupet till Jesus som tagit position bakom Maguire men lyckas bara få en liten touch på bollen.

Andra halvlek

Inga större förändringar skedde i halvlek för något av lagen utan de fortsatte på den inslagna vägen från första halvlek.

City ökade tempot och tryckte på för en reducering men United fortsatte försvara sig bra.

United såg tröttare ut och orkade inte riktigt hålla formationen lika disciplinerat som i första halvlek vilket gjorde att City enklare hittade in centralt till bland annat Rodri som fick komma rättvänd med bollen.

City överbelastar till höger och gör sedan en spelvändning till motsatt kant.

Jesus låser då Wan-Bissaka och Lindelöf och hotar på djupet medan Sterling behåller bredden.

Sterling utmanar återigen Wan-Bissaka, får på ett skott som avstyrs och Mahrez dyker på returen som går precis utanför De Geas vänstra stolpe.

När Pereira byttes in istället för Martial övergick United till att försvara sig i sin mer traditionella 4-2-3-1.

På detta sätt försökte de täppa till ytan centralt.

Till slut fick City utdelning via Otamendi, som kommit in för den skadade Stones, på hörna i 85:e min men närmre än så kom de aldrig. Matchen slutar 1-2 och United tog en mycket viktig 3-poängare.

Sammanfattning

En mycket bra och väl genomförd match från Uniteds sida. Med hårt arbete och en gnutta tur så lyckas de åka hem med alla poäng i bagaget.

Fred gör en fenomenal match och verkade vara överallt på planen. McTominay gör också en mycket bra match och de två tillsammans skapar en trygghet för backlinjen. Maguire och Lindelöf gör även dem en stabil match där framförallt Lindelöf står för en otroligt viktig block på De Bruynes skott.

Wan-Bissaka kämpade tappert mot Sterling och även om han släppte förbi honom vid ett fåtal tillfällen så begränsade han definitivt Sterlings inflytande.

Rashford är Rashford, han blixtrar till och avgör denna matchen för Uniteds del, tillsammans med Martial, även om han försvinner ur matchen i andra halvlek när City växlar upp.

Lingard gör återigen en riktigt bra match, även han, där han med sitt eviga löpande såväl defensivt som offensivt bidrar till denna segern.

Jag skulle kunna fortsätta med resterande spelare då det inte var någon som underpresterade. En mycket bra kollektiv insats.

Framförallt så imponeras jag över Solskjaer och resten av hans stabs taktiska flexibilitet de senaste matcherna där de fått ut maximalt av spelarna både i försvarsspel som anfallsspel.

Solskjaer har visat att han kan slå topp 6-lagen, nu är det dags att visa det mot lagen på nedre halvan.

Skrivet av: Mathias Persson
Twitter: @MathiasPersso14

Samtliga bilder från WyScout.