Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Taktisk analys av Manchester United – Everton 1-1

I söndags spelade Manchester United 1-1 mot Everton i Premier League. Här följer en taktisk analys av matchen, signerad gästkrönikör Mathias Persson.

Inledning

Efter två imponerande vinster mot både Tottenham och Manchester City så var det nu dags för United att möta ett Everton som gått knackigt i ligan. Marco Silva hade till slut förbrukat sitt förtroende och klubb-ikonen Duncan Ferguson har tillfälligt ta över Everton under tiden som jakten på en ny manager pågår. Det började bra med en vinst mot Chelsea och frågan var om det eventuellt var en tillfällig boost under en ny tränare.

Det skulle bli en ganska sömnig affär där Duncan Fergusons gäng till slut skulle åka hem fortsatt obesegrade och med en poäng i bagaget.

För Uniteds del blev det återigen tydligt hur svårt de har att lösa upp låga, kompakta lag.

Laguppställning

Första halvlek

United ställde upp i sin standarduppställning där Lingard fick fortsatt förtroende som nr 10 och Shaw som tog plats på vänsterbacken. I övrigt såg det ut som det brukar göra med Maguire och Lindelöf som mittbackspar och Wan-Bissaka på högerbacken. Framför dem var det mittfältsduon Fred och McTominay som tog hand om det centrala mittfältet medan James, Rashford och Martial utgjorde de offensiva spelarna.

Everton ställde upp i en 4-4-2 där de framförallt försökte hålla ihop lagdelarna och begränsa Uniteds ytor mellan linjerna.

Under första halvlek byggde United sina uppspel via vänsterkanten där antingen Fred, som fallit ner mellan Maguire och Shaw, eller Maguire själv försökte dra på sig en motståndare och spela bollen vidare längs kanten eller i den inre korridoren. På offensiv planhalva överbelastade de sedan med Shaw, Lingard, Rashford och Martial.

Här nedanför kan vi se hur Fred har fallit ner mellan Maguire och Shaw, Shaw flyttar upp i yttre korridoren och får bollen av Fred. Under tiden trycker Lingard ner backlinjen med sin löpning på djupet och öppnar upp spelyta 2 (mellan backlinje och mittfält). Han faller sedan själv ner i ytan som bildats och får bollen av Shaw och kan sedan attackera backlinjen.

I denna situationen lyckas de spela sig upp och nästan komma till avslut men ofta såg vi ett förutsägbart och tempofattigt spel från United där de hade svårt att ta sig förbi Evertons kompakta mellan-block. Ett problem som bidrog till svårigheterna var Shaw och Maguires positionsspel i speluppbyggnadsfasen.

Vi ska titta på ett exempel här nedanför. Maguire bollen och spelar ut den till Shaw. I det här läget ligger Maguire för nära Lindelöf och för att kunna erbjuda ett passningsalternativ så hamnar Shaw för lågt, ifrån denna positionen utgör United inget hot.

Iwobi kan då hålla sin position men ändå hålla koll på Shaw och det blir enkelt för Everton att flytta över och stänga ytor.

Hade Maguire istället breddat ännu mer så hade Shaw kunnat flytta högre upp i banan men ändå behålla en bra passningsvinkel till Maguire, det hade då blivit svårare för Iwobi att både hålla koll på bollen och sin motståndare, på detta sätt hade Shaw kunnat låsa Iwobi mot kanten och t.ex. öppna upp passningsväg i den inre korridoren. Genom att öka avståndet i bredd och i djupled så blir avståndet som bollen måste färdas längre och det blir svårare för Everton att hinna flytta efter och behålla formationen.

Dessa situationer skedde på båda sidor och det begränsade dessutom ytorna som Fred och McTominay hade att röra sig i och de blev ofta statiska mellan Evertons mittfält och anfall.

Här under kan vi till viss del se skillnaden. Hade Shaw legat högre upp där den röda cirkeln är så hade Maguire haft tre bra passningsvägar för att ta sig runt/igenom Evertons block.

Istället kan Everton backa hem samtidigt som Maguire driver bollen framåt, Everton hinner samla sig och skapar ett 5vs4-övertag som gör det svårt för United att ta sig igenom.

Det pratas ofta om att United saknar Pogba eller någon spelare på sista tredjedelen som kan lösa upp lågt sittande försvar men om inte övriga spelare tar rätt positioner så spelar det ingen roll om det är Pogba som spelar eller Fred eller Lingard osv.

Större delen av första halvlek såg ut på detta sättet och efter dryga 30 min hade United 70% bollinnehav men utan att kunna utnyttja sitt övertag. Bortsett från Lingards chans i första minuten som gick strax utanför stolpen så lyckades United endast producera ett xG på 0.63 så även om Evertons mål var oförtjänt så hade inte United gjort sig förtjänta av något mål heller.

Andra halvlek

United ökade bolltempot i andra halvlek och redan 3 min in så har de sågat sig ner till högra straffområdeskanten och Wan-Bissaka får in ett hyfsat inlägg som nickas undan.

Detta berodde till del på att framförallt Shaw, men även stundtals Wan-Bissaka, flyttade högre upp i banan. I och med att Lingard även flyttade upp i höjd med Martial såg det ibland ut som en 2-4-4.

Det gav även Fred utrymme att falla ner mellan Maguire och Shaw vilket förbättrade Uniteds struktur i speluppbyggnaden, något som saknades i första halvlek, som man kan se på bilden nedanför.

När Fred föll ner så flyttade Lingard ner i ytan som Fred lämnade och detta skapade bra möjligheter att avancera med bollen och tvingade även Everton att backa hem tidigare.

Med ett bättre positionsspel och högre bolltempo så började United flytta Everton och då skapades ytor mellan blocken. Här hittar Lindelöf in till Martial.

Som sedan vänder ut bollen till Rashford som kommer i ett 2vs1-läge med Shaw utanför sig.

Tyvärr tar Rashford fel beslut i detta läget och går på skott istället för att spela in Shaw.

I 65:e minuten ersatte Mason Greenwood Lingard. Greenwood tog plats på högerkanten medan James klev över på vänsterkanten. Rashford klev in i banan bredvid Martial.

United fortsatte att attackera Everton som försvarade sig frenetiskt och till slut i den 77:e min sätter Greenwood dit kvitteringen efter att ha placerat bollen otagbart i målvaktens vänstra hörna. Målet föregås av ett bra spel av United där de bearbetar fram bollen, från högerkanten över till vänster.

Närmre 3 poäng än så kom inte United, visst hade Lindelöf ett skott som smiter strax ovanför ribban och James skott hade kunnat bli farligt om han inte träffat Lingard i huvudet.

Sammanfattning

Ytterligare ett onödigt poängtapp mot ett blekt Everton som egentligen inte producerar en enda vettig målchans på hela matchen men ändå får med sig ett taffligt självmål.

United visar återigen upp ett krampaktigt spel mot lågt sittande, kompakta lag. Första halvlek är rent ut sagt usel och på något sätt så känns det som att de spelar med handbromsen i för i andra halvlek spelar United ut på ett friare sätt, där de vågar lyfta fram spelare högre upp i banan. Alla lag släpper in mål, det är oundvikligt men United bör kunna producera mer mål framåt med det materialet de har.

Tack och lov så fortsätter Greenwood producera när han får chansen och jag tror absolut han kan fortsätta leverera mål om han byts in i ett skede av matcherna där motståndaren börjar bli trött och han får möjlighet att nyttja sina kroppsfinter och fina tillslag.

Fred och Wan-Bissaka fortsätter hålla en jämn nivå men i övrigt var det inte många som kom upp i en acceptabel nivå.

Skrivet av: Mathias Persson
Twitter: @MathiasPersso14

Samtliga bilder från WyScout.