Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Arsenal – Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United firar in det nya året med en bortamatch mot Arsenal i Premier League. Traditionellt är Arsenal en av Uniteds allra tuffaste motståndare men i januari år 2020 är det en match som bara ska vinnas.

Efter dubbla vinster under mellandagarna pekar det återigen uppåt för Manchester United. Laget har dock inte lyckats vinna tre ligamatcher i rad på hela säsongen. De många besvikelserna till trots får formen ändå anses vara god, med 4-1-1 på de sex senaste och 5-3-1 på nio (i ligan, ännu bättre i alla turneringar – 6-1-1).

Om formkurvan pekar uppåt för United så kan den verkligen inte sägas göra det för Arsenal. När vi gick på landslagsuppehåll i oktober låg Arsenal trea i ligan, sex poäng före United. Nu är de tolva, med sju poäng upp till United. Det värsta för Arsenal är kanske ändå att statistiken faktiskt indikerar att de om något har gjort bättre resultat än prestationerna motiverar.

Arsenal på bortaplan i januari 2020 är inte en match som går att vinna. Det är en match som ska vinnas. Tyvärr är inte detta United särdeles bra på beställningssegrar.

Manchester United

United tog två bra segrar under mellandagarna. Först vände vi underläge till seger hemma mot Newcastle och sedan höll vi nollan borta mot Burnley. De båda vinsterna levererades dock med en skada på Scott McTominay.

Annars är skadeläget just nu ett mysterium. Presskonferenserna under julen är ofokuserade. Att Axel Tuanzebe inte har varit med i någon matchtrupp sedan han klev av mot Colchester har ingen bemödat sig med att fråga om och United släpper givetvis ingen information i onödan.

Igår släppte United ändå in kameror på Carrington och då kunde konstateras att Tuanzebe inte deltog på träningen. Saknades gjorde även Paul Pogba, Ashley Young och McTominay. Aningen oklart huruvida James Garner och Marcos Rojo deltog på träningen. Tillbaka i träning är Eric Bailly och Tim Fosu-Mensah men de har bara marginellt större chans till spel imorgon än undertecknad.

Att Pogba inte deltog på träningen är det som förbryllar. Efter två inhopp fanns han inte med i truppen mot Burnley och att han inte tränade igår indikerar att han nog inte är tillgänglig imorgon. Men det är förstås omöjligt att veta.

Youngs frånvaro är oväntad men inget som i någon större utsträckning bör bekymra Ole Gunnar Solskjaer.

Laget imorgon känns givet på åtta positioner av elva. David de Gea står i mål, Aaron Wan-Bissaka tar högerbacken med Victor Lindelöf och Harry Maguire som mittbackar. I anfallet startar Marcus Rashford och Anthony Martial. På mitten är Fred förstås given när McTominay saknas och jag gissar att Andreas Pereira efter två fina insatser under julen har en plats i laget.

Embed from Getty Images

Återstår då att fylla i en vänsterback, en mittfältare och en högerforward.

På vänsterbacken blir det antingen Luke Shaw eller Brandon Williams. Vore det upp till mig skulle Williams starta men Shaw verkar stå högre i kurs hos lagledningen.

Pogba startar förstås om han är redo men det verkar inte så. Senast startade Nemanja Matic och det naturliga valet är att han startar imorgon också. Huvudalternativet till Matic är Jesse Lingard, som brukar trivas mot Arsenal. Det skulle dock ge en betydligt offensivare balans och Solskjaer tenderar att välja det konservativa alternativet.

På högeryttern knackar Mason Greenwood hårt på dörren. Arsenal borta känns ändå väldigt mycket som en match för Daniel James. Arsenal må inte längre vara ett topplag men de vill alldeles säkert vara det spelförande laget.

Möjlig startelva:

Arsenal

I Manchester United-misären kan vi åtminstone trösta oss med att det är värre för Arsenal. De har inte vunnit ligan sedan 2004, de har inte vunnit något i Europa sedan 1994, de har aldrig vunnit Champions League. Londonklubben studerade kanske Manchester Uniteds misstag efter Sir Alex Ferguson. De lärde sig i så fall inget. Arsène Wenger gjorde ett bedrövligt jobb mot slutet. In kom Unai Emery och gjorde det sämre.

Arsenal har heller inte lyckats så värst bra på transfermarknaden. Förra säsongen handlades det mest för relativa småsummor. I somras slog de på stort med Nicolas Pépé. Hur har det gått? I ligan bara två mål och tre assists och en bänkplats i hälften av matcherna.

Till slut fick inte Emery hålla på längre. In kom Fredrik Ljungberg på tillfällig basis men den omedelbara effekten uteblev. Kanske bra för Arsenal, då det inte gick att argumentera för fortsatt förtroende för svensken. Istället hittade de Mikel Arteta i Pep Guardiolas bakficka. En mycket märklig anställning.

Ännu märkligare är Artetas bild av Arsenal: ”Vi är den största fotbollsklubben i England,” sa han inför matchen mot Chelsea. Det är liksom inte ens nära att vara sant. Det går att argumentera för att de inte längre ens är den största klubben i norra London. Att påstå att Arsenal är större än Manchester United eller Liverpool är lite som att påstå att en nyfödd mus är större än en fullvuxen elefant. Bara fel, helt enkelt.

Embed from Getty Images

Någon effekt av att anställa en ny manager fick de heller inte under Arteta. Spanjoren satt på läktaren som bekräftad ny manager och såg Arsenal spela 0-0 mot Everton. Hans lag tog sedan en poäng borta mot Bournemouth och följde upp det med en förlust hemma mot Chelsea.

Just nu ståtar Arsenal med en vunnen match på de femton senaste (1-9-5). De har – på hemmaplan – regelbundet blivit rundspelade av lag som Brighton (12-20 i skott) och Southampton (12-21). Arsenal har noll vinster mot lagen på tabellens övre halva.

Bernd Leno har gjort näst flest räddningar i ligan. Målvakterna högst i den kategorin spelar annars för lag som Newcastle, Brighton, Villa, Norwich och Bournemouth. Det vill säga lag som är ungefär lika bra som Arsenal.

Det ska dock sägas att Leno näppeligen imponerade mot Chelsea. Vore det inte för hans stora misstag kunde Arsenal mycket väl ha vunnit då. Måhända kan Arsenal titta på den matchen och inbilla sig att det ändå har blivit lite bättre.

Då hade Arteta studerat Chelseas trebackslinje och hittat en lösning. Arsenal var klart bättre i matchinledningen. Sedan skruvade Lampard. Efter en kvart hade Arsenal kommit till fyra avslut. Under resten av matchen kom de till tre avslut, varav noll på mål.

I sina två första matcher har Arteta ställt upp sitt lag i en 4-2-3-1-formation så vi får utgå från att det är så han vill spela. I rollen som tia har Mesut Özil installerats och tysken tycks ha fått nytt liv sedan Emery försvann.

Förutom Özil har Leno, Maitland-Niles, Luiz, Saka, Torreira, Nelson, Aubameyang och Lacazette startat båda matcherna under Arteta. Calum Chambers skulle förmodligen vara given i elvan men han var avstängd mot Bournemouth och blev sedan skadad mot Chelsea. Då Sokratis har hjärnskakning blir det förmodligen Mustafi bredvid Luiz i backlinjen.

Granit Xhaka startade mot Bournemouth men blev sjuk och ersattes av Matteo Guendouzi mot Chelsea. Xhaka är omgärdad av flyttrykten men Arteta har sagt att han vill behålla schweizaren.

Annars är det väl främst Pépé som skulle kunna slå sig in i laget. Reiss Nelson har dock fått goda omdömen för insatserna under Arteta och får anses vara favorit att starta.

Arsenal har så många som nio spelare som är tveksamma till spel eller bekräftat ute. I toppform skulle alla nio vara aktuella för en startplats (därmed inte sagt att det är nio förstaval på frånvarolistan). Undantaget Xhaka har de tveksamma varit borta så länge att mer än en bänkplats känns långsökt.

Möjlig startelva:

Historik

United och Arsenal möttes senast på Old Trafford i slutet av september. Då blev det 1-1. United tog ledningen genom Scott McTominay men Arsenal kunde kvittera genom Aubameyang, efter ett ödesdigert misstag av vikarierande vänsterbacken Axel Tuanzebe.

Senaste matchen i London var i mars, då Arsenal vann med 2-0. United öppnade bäst men Xhaka gjorde mål på ett långskott som De Gea borde ha räddat. Matchen dödades sedan när Arsenal fick en straff till skänks av domaren.

Uniteds senaste bortaseger mot Arsenal var i januari förra året, då Arsenal kontrades sönder i FA-cupen.

Visste ni att…

 • Arteta har två Unitedbekantingar i sin tränarstab. Assisterande tränaren Albert Stuivenberg jobbade i United under Louis van Gaal och kommer under vårsäsongen kombinera jobbet i Arsenal med sitt uppdrag som assisterande förbundskapten till Ryan Giggs i Wales. Steve Round är också assisterande tränare och jobbade under David Moyes i United.
 • På bortaplan mot Arsenal har United den usla målskillnaden 138-214 (-76). Det är den överlägset sämsta för klubben, med -57 mot Everton som näst sämsta. Ja, fyran och femman på listan – Tottenham och Sheffield Wednesday (huh?) – kommer tillsammans bara upp i -69.
 • En delförklaring till det är att Arsenal är vår överlägset vanligaste motståndare. Vi har spelat 109 bortamatcher mot Arsenal. Närmast bakom hittar vi Everton (96).
 • Sedan Arsenal bytte arena har det emellertid gått betydligt bättre för United. På Arsenal Stadium – i folkmun kallad Jesse Lingards dansgolv – har vi spelat 15 matcher med resultatraden 6-3-6 och målskillnaden 21-21.

Matchfakta

Arsenal
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 21
Tid: Onsdagen den 1 januari 2020, 21.00
Plats: Arsenal Stadium, London
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Bailly (matchform, inget datum)
 • Fosu-Mensah (matchform, inget datum)
 • McTominay (knä, mitten/slutet januari)
 • Tuanzebe (oklar status, inget datum)
Tveksamma:

 • Dalot (matchform)
 • Pogba (oklar status)
 • Rojo (oklar status)
 • Young (oklar status)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e8-7-532-2331
Borta:8:e3-3-412-1312
Bästa målskytt: Rashford (12)
Disciplin: 41 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V12/12AZ AlkmaarHEL4-0 
O15/12EvertonHPL1-1 
V18/12ColchesterHLC3-0 
F22/12WatfordBPL0-2 
V26/12NewcastleHPL4-1 
V28/12BurnleyBPL2-0 

Arsenal

Skador:

 • Chambers (knä, inget datum)
 • Kolasinac (fot, inget datum)
 • Papastathopoulos (hjärnskakning, ev. 6 januari)
 • Tierney (axel, mars)
Tveksamma:

 • Bellerín (lår)
 • Ceballos (lår)
 • Holding (knä)
 • Martinelli (lår)
 • Xhaka (sjuk)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 12:e5-9-626-3024
Hemma:15:e3-4-315-1713
Bästa målskytt: Aubameyang (13)
Disciplin: 50 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V9/12West HamBPL3-1 
O12/12S LiègeBEL2-2 
F15/12Man cityHPL0-3 
O21/12EvertonBPL0-0 
O26/12BournemouthBPL1-1 
F29/12ChelseaHPL1-2 

United mot Arsenal

Totalt:  23197-52-82353-326
Premier League:  5524-17-1478-58
Borta:  10930-19-60138-214
SENASTE MÖTENA
O2018-12-05HPL2-2 
V2019-01-25BFA3-1 
F2019-03-10BPL0-2 
O2019-09-30HPL1-1 
SENASTE BORTAMATCHER
F2017-05-07BPL0-2 
V2017-12-02BPL3-1 
V2019-01-25BFA3-1 
F2019-03-10BPL0-2 

Domare: Chris Kavanagh

Assisterande: Massey-Ellis, Hatzidakis, fjärdedomare: Pawson, VAR: Tierney, assisterande VAR: Child.
 M
PL 2019/20:1447004
PL 2018/19:2475115
PL totalt:541802212
Snitt (2018-20): 3,20,030,030,24
Alla domare 2018/19: 3,30,050,080,22
 MVOF
Dömt United:1001
Dömt Arsenal:5302