Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen: Betyg för höstterminen 2019

Embed from Getty Images

Det har blivit dags att summera höstsäsongen även för de utlånade spelarnas del. För flera av spelarna har hösten varit en enda lång besvikelse, medan den för vissa har varit en klar skjuts framåt då man fått regelbunden speltid i seniorsammanhang. Samtidigt efterlyser vi en lite mer långsiktig strategi med utlåningarna. Hur länge ska United behålla spelare och i vilket skede ska man egentligen låna ut unga talanger?

Precis som ifjol bjuder lånekollen in till något av en halvtidssummering, en betygsättning för prestationerna under höstterminen kort och gott. Inledningsvis ska sägas att betyg alltid kan uppfattas som godtyckliga och att bedömningen i det här fallet är rätt subjektiv. Dock kan det vara intressant att se på hur spelarna presterat i förhållande till förväntningarna och hur man kan anta att våren ser ut.

Januari månad tenderar att bli intressant även ur ett utlåningsperspektiv. Vilka spelare går? Kallas någon tillbaka? United har haft färre spelare på lån nu än under hösten 2018, vilket gör att man kan anta att några utespelare är på väg ut under vinterfönstret. Här lär spelare som Tahith Chong och kanske James Garner ligga nära till hands. Därtill kan Timothy Fosu-Mensah och Demetri Mitchell bli aktuella i jakt på speltid. Det oaktat vore det välkommet med en strategi från Nicky Butts sida. I nuläget känns det som om det finns spelare som borde ha lämnat klubben permanent på lånelistan medan det finns spelare i reservlagsleden som skulle må bra av att lånas ut.

Ifjol gavs spelarna ett höstbetyg och en motivering till betyget i fråga. Denna gång fyller vi på mer utsikter för vårterminen, vilka vi sedan följer upp när vi syr ihop säsongen i slutet på maj eller början på juni. Betygskalan vi använder oss av är den samma som tidigare, alltså den som användes i svenska gymnasier i enlighet med Lpo 94. Det handlar alltså om fyra olika vitsord:

Icke godkänt (IG)
Godkänt (G)
Väl godkänd (VG)
Mycket väl godkänd (MVG)

Dean Henderson, Sheffield United

Dean Henderson gör som bekant sin andra raka säsong som utlånad till Sheffield United. Klubben har varit säsongens absoluta överraskning sett till hur laget tippades i början av säsongen och har stundom parkerat på högre tabellpositioner än Manchester United. Henderson har också fått sina första, men absolut inte sista, minuter i det engelska a-landslaget. I Sheffield United har Henderson stått 19 av 20 matcher under hösten (han fick inte spela mot United) och hållit nollan sju gånger. I cupspelet har han vilat, vilket får ses som en vettig strategi från managern Chris Wilder.

Höstbetyg: MVG

Motivering: Dean Henderson har växt fram till en av Englands bättre målvakter under hösten och inte mycket talar för att han skulle ha gjort det sämre under hösten om han stått i Uniteds mål, speciellt inte då man ser hur David de Gea agerat. Fortsatt bra med fötterna, goda reflexer men lite lik de Gea då det kommer till spelet i luften. MVG är ett lätt betyg att sätta på Henderson.

Utsikter för vårterminen: Att Sheffield United mattas under våren får vi se som snudd på säkert. Hur mycket Henderson mattas är mer oklart, då en målvakt inte nödvändigtvis följer samma kurvor som laget i stort. Gör Henderson en bra vår spelar han EM i sommar. Därtill ger han United ett angenämt huvudbry inför hösten.

Joel Pereira, Hearts

Joel Pereira hör till spelarna som kanske borde ha lämnat Manchester United redan i höstas. Nu gjorde han inte det och då blev det skotsk ligafotboll i ett mycket mediokert Hearts istället. Väl där har Pereira inte direkt rosat marknaden. Totalt under hösten har han spelat 18 matcher och släppt in 31 mål. I ligan är statistiken 15 matcher och 25 insläppta. Pereira har hållit två nollor i höst, vilket är på tok för lite även om han tillhör en klubb som inte varit i balans hittills i år.

Höstbetyg: IG

Motivering: Pereiras facit talar för sig självt. Är man en målvakt av bra kaliber så ska man förmå att göra det bättre, oavsett vilket lag man kommer till. Pereira får speltid efter att knappt ha fått det under förra säsongen, men när han väl får det så tar han inte chansen. Det är inte godkänt.

Utsikter för vårterminen: Som det är nu löper Hearts risk att åka ur ligan, vilket får ses som en otrolig missräkning. Tolv matcher återstår innan ligan delas och upp till säker mark är det sex poäng. Pereira måste höja sig rejält för att hjälpa klubben ur knipan och för att förbättra sina aktier på marknaden inför sommarens transferfönster. Sagan i United är all.

Embed from Getty Images

Kieran O’Hara, Burton

Kieran O’Hara verkar ha hittat sin nivå och rätt i tillvaron under hösten. Burton tenderar att vara ett klokt val av klubb och under hösten har han spelat totalt 29 matcher, vilket är mycket även räknat i de lägre divisionerna. På dessa matcher har det blivit nio hållna nollor och 32 insläppta mål. O’Hara släpper alltså in drygt ett mål i snitt per match, men sett till att adressen är League One så är det i sig inget konstigt. O’Hara har därtill fått debutera i det irländska landslaget under hösten.

Höstbetyg: VG

Motivering: Kieran O’Hara har lyft sig ett par snäpp jämfört med fjolåret och är ordinarie i ett Burton som ligger på en stabil mittenplacering i League One. O’Hara skulle sannolikt klara av spel i The Championship men har det oaktat resonerat rätt då det gällde lånesejouren denna säsong. Reflexsnabb och okej med fötterna, kommer fortsatt på viss mellanhand när han går ut i boxen.

Utsikter för vårterminen: Betydligt bättre än för Joel Pereira. O’Hara har alla möjligheter att bättra på sin CV under våren i en klubb som inte kommer att stiga men inte heller falla ur League One. En bra vår kan därtill göra att han på allvar konkurrerar om en plats i den irländska EM-truppen, om landet överlever kvalet under våren.

Alex Fojticek, Stalybridge Celtic

Fojticek gick på lån till Northern Premier League framom att spela reservlagsfotboll. Det har visat sig vara ett vettigt beslut. I Stalybridge Celtic har Fojticek varit ordinarie hela hösten och spelat rejält med matcher, både i cuperna och i seriespelet. Har en klausul i kontraktet som gör att han ska kunna spela med Uniteds reserver, men den har inte nyttjats under hösten. Det mest oklara i höstas var huruvida Fojticek var utlånad hela säsongen eller bara hösten. Det mest troliga är att det handlar om hela säsongen.

Höstbetyg: VG

Motivering: Visst, Northern Premier League är vad det är. Det oaktat lyfter man ändå på hatten åt Fojticek som gjorde ett klokt val då han nu får regelbunden speltid i ett seniorlag framom oregelbundet med speltid i reservlagsligan.

Utsikter för vårterminen: Fojticek lär som sagt spela säsongen ut i Stalybridge som under hösten krigat om tätpositionerna i tabellen. Har alla förutsättningar att få spela mycket även i vår, vilket förstås förbättrar hans aktier.

Embed from Getty Images

Cameron Borthwick-Jackson, Tranmere

Det börjar kanske låta som hack i skivan, men det vill sig inte för Cameron Bortwick-Jackson. Under hösten har det bara blivit 186 minuter speltid i ligaspelet med Tranmere och det fördelat på tre matcher. CBJ står noterad för en assist i den enda matchen där det blev fulla 90 minuter. Det är det enda glädjeämnet i höst. Den senaste uppdateringen är från början på december då vänsterbacken rapporterades vara hemma på Carrington för att rehabilitera en höftskada.

Höstbetyg: IG

Motivering: Både sett till speltid och utveckling är det omöjligt att ge annat än icke godkänt åt Borthwick-Jackson. Från att ha varit en ytterbackstalang av rang har karriären gått spikrakt neråt. Borde kanske även han ha lämnat permanent i höstas.

Utsikter för vårterminen: Dystra. Även om skadan läker är det svårt att se CBJ få speltid i Tranmere, som fortfarande har honom kontrakterad, under våren. Borde friställas och hitta en klubb som tror på honom och som har tålamod. Talangen finns, trots allt.

Chris Smalling, Roma

Chris Smallings utlåning till Roma får ändå sägas ha varit höstens kanske mest otippade. Ungefär lika otippat är det kanske att han gjort mittbackspositionen till sin och att han dessutom gör det riktigt bra. Har spelat 90 minuter i tolv Serie A-matcher i höst och står noterad för två mål och en framspelning på dessa. I Europa League har han spelat tre matcher. Stördes av knäproblem under december men verkar ha repat sig.

Höstbetyg: MVG

Motivering: Har överträffat förväntningarna klart och får därför högsta betyg. Smalling behövde speltid och hade om nuvarande rangordning hållit i United fått spela fjärdefiol bakom Maguire, Lindelöf och Tuanzebe. Engelska spelare är sällsynta i Italien och engelska spelare som gör det bra är än mer sällsynta. Smalling verkar dock ha anpassat sig snabbt och lyft sig jämfört med tidigare säsonger.

Utsikter för vårterminen: Goda. Roma spelar slutspel i Europa League och krigar om Champions League-platser till nästa säsong. Ole Gunnar Solskjaer har sagt att han tror att Smalling spelar i United nästa säsong, medan Roma sägs vara intresserade av en permanent lösning. Gör Smalling en bra vår kan han generera ett antal miljoner för United. Att tro att han återvänder är att tro för mycket.

Embed from Getty Images

George Tanner, Morecambe

George Tanner varken hörde eller hör till de mer framträdande ungdomsspelarna i Manchester United. Att han skulle gå på lån i höstas var inte helt givet, men när han väl gjorde det gjorde han det rätt bra. Har spelat totalt 20 matcher i League Two och har fått 90 minuter i samtliga. I cupspelet har det blivit ytterligare fem vilket gör att Tanner hör till de utlånade utespelarna som spelat klart mest hittills i år.

Höstbetyg: VG

Motivering: Snuddar vid högsta betyg sett till förutsättningarna inför utlåningen, men landar ändå på ett snäpp under. Tanner är i Morecambe en utpräglat defensiv ytterback som inte tar för sig särdeles mycket offensivt, vilket också syns i statistiken. Det har blivit en framspelning på 25 matcher.

Utsikter för vårterminen: Goda. Problemet ligger i att Morecambe är ett absolut bottenlag och att man riskerar degradering. Klubben har bytt manager under hösten, vilket inte gjorde någon skillnad för Tanners speltid.

Aidan Barlow, Tromsö

Salfordgrabben Barlow spelade totalt sju matcher och gjorde två mål i den norska högstaligan under hösten. Återvände till United i december efter att avtalet löpt ut. Fick en snöplig avslutning på tiden i Norge då Tromsö åkte ur serien i sista omgången. Spelade sex av sju matcher från start men var också bänkad en del.

Höstbetyg: G

Motivering: Med tanke på att Barlow fyller 20 år i januari och med tanke på att miljön var så pass okänd som det var får det ändå ses som godkänt med sju spelade matcher och två mål i norska ligan. Värdefull a-lagserfarenhet finns i ryggsäcken nu.

Utsikter för vårterminen: Något oklara. Barlow kan tänkas gå på lån igen till någon av de lägre divisionerna eller spela av vårsäsongen med reserverna. Skulle kanske må bra av spel i ett seniorlag och har ändå bevisat att han klarar det nu.

Embed from Getty Images

Ethan Hamilton, Southend

Det har sagts tidigare i höst, men Hamilton har gjort en riktigt miserabel höst. Detta speciellt i förhållande till hur pass bra han var under sin utlåning i våras. I Southend har precis allt gått emotoch laget avslutade 2019 som seriejumbo. Hamilton har blandat och gett men också fått mindre och mindre med speltid. Inledde med att spela så gott som varje match från start men har nött bänk så gott som hela december månad.

Höstbetyg: IG

Motivering: Synd men sant, men Ethan Hamilton har inte varit godkänd under hösten. Har inte levererat varken mål eller framspelningar från sin centrala mittfältsposition och prestationerna verkar gå hand i hand med lagets i stort. Bottennappet kom mot Doncaster i oktober då Hamilton tog rött redan efter sex minuter.

Utsikter för vårterminen: Dåliga. Oklart hur mycket speltid Hamilton kan räkna med då han bänkats under senare tid. Det parallellt med att Southend lär få ytterst svårt att klara sig kvar i serien. Hade behövt en bra säsong för att förbättra sin position på marknaden. Fyllde 21 i oktober och är inte kvar i United den 1 september.

Alexis Sánchez, Inter

Vill det sig inte för Cameron Borthwick-Jackson vill det sig sannerligen inte för Alexis Sánchez. Inte nog med att chilenaren knappt fick något förtroende av Antonio Conte i början på hösten, i oktober gick han dessutom sönder. Efter en operation i Barcelona så beräknas Sánchez vara tillbaka i medlet av januari. Har medverkat i totalt fyra matcher i höst på vilka han stått för ett mål och en framspelning.

Höstbetyg: IG

Motivering: Visst kan han skylla det mesta på skadan, men Sánchez höst har absolut inte varit godkänd. Det kändes från första början oklart om Conte skulle ge honom någon desto mer speltid och det känns rätt långt som om han inte passar Milanolagets spelsystem.

Utsikter för vårterminen: Dåliga. Även om Sánchez är tillbaka i januari har han en bra bit till matchform och övriga spelare har en hösts försprång. Fortsatt så att United betalar en stor del av hans lön, och mot den bakgrunden hade det varit viktigt med en bra säsong för att höja intresset inför sommaren. Nu verkar det inte bli så varför problemen fortsätter för både spelaren och United.

Embed from Getty Images

Charlotte Newsham, Huddersfield

Gick till Huddersfield i jakt på speltid och har också fått det. Problemet här är att Huddersfield spelar så få matcher och att rytmen därmed blir rätt hackig för Newsham. Har därför dubblerat med spel i damernas akademilag under hösten. Huddersfield känns, som det är nu, som en lämplig nivå för Newsham.

Höstbetyg: G

Motivering: Gick på lån i jakt på speltid och har också fått det. Har spelat 90 minuter två gånger i ligaspelet hittills och har fått ströinhopp utöver det. För högre betyg borde hon spela fler minuter, trots allt.

Utsikter för vårterminen: Något oklara. Då Huddersfield spelar så få matcher som man spelar är det sannolikt att Newsham fortsätter dubblera. Kan behöva våren för att stärka sina aktier inför sommaren. Om United fortsätter satsa för att nå en topp 3-placering i ligan finns det knappast rum för Newsham i truppen.

Embed from Getty Images

Aimee Palmer, Sheffield United

Palmer gjorde som Newsham, det vill säga gick på lån för att få speltid. Palmer har levererat stort i Sheffield United och är en klart bidragande orsak till att man ligger tvåa i Womens Championship. Palmer har spelat 90 minuter i totalt 13 matcher under hösten och bara missat en enda. På dessa har det blivit sex mål och fyra framspelningar. Har därtill fått förtroendet i det engelska U21-landslaget.

Höstbetyg: MVG

Motivering: Palmer har verkligen utnyttjat sin lånesejour till fullo och Sheffield United verkar ha varit ett optimalt val av klubb. Gör mål och spelar fram från sin mittfältsposition och är en svår spelare att möta för motståndarna.

Utsikter för vårterminen: Goda. Sheffield lär fortsätta kriga i toppen av Championship och Palmers höst gör att hon har stort förtroendekapital inför våren. Gör hon en bra vår är det sannolikt att hon hör till de som krigar om en plats i Casey Stoneys trupp till nästa säsong.

Embed from Getty Images

Fotnot: Jacob Carney har varit utlånad till Stocksbridge Park Steels under hösten. Då det inte är möjligt att göra en rättvis bedömning av hans insatser där betygsätts han inte.