Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Ungdomslagens främsta spelare höstsäsongen 2019/20

Manchester United v AZ Alkmaar: Group L - UEFA Europa League

Med halva säsongen avverkad stämmer vi av hur det har gått för Manchester Uniteds ungdomslag. Det finns mycket positivt att peka på men också en del som är mindre bra.

Genomgången inleds med en allmän diskussion om reservlaget och om juniorlaget, därefter följer individuella omdömen om de mest intressanta spelarna.

Allmänt om reservlaget

Reservlaget (U23/U21) gör totalt sett en mycket bra säsong med resultatraden 14-1-2 och den suveräna målskillnaden 45-15. I ligan ligger vi tvåa, en poäng bakom obesegrade West Ham med övriga lag kraftigt distanserade. Den enda förlusten under hösten kom borta mot Aston Villa och där finns det förmildrande omständigheter. Dels ställde United upp med ett ungt lag och dels fick United spela större delen av matchen med en man mindre efter en felaktig utvisning (bekräftat då Di’Sholan Bernards avstängning hävdes i efterhand).

På måndag (6 januari) har United bortamatch mot West Ham och laget som vinner då kommer att vara storfavorit att ta hem serien. Resultaten under våren är dock svåra att förutse då det kan ske stora förändringar i lagen beroende på lån och dylikt. I bästa fall blir det direktuppflyttning och i värsta fall går vi in i playoff som favorit.

Den här säsongen deltog United i EFL Trophy för första gången. Efter ett perfekt gruppspel blev det tyvärr respass i första slutspelsrundan. United saknade då flera av sina bästa spelare och kunde tyvärr inte göra sig själva rättvisa borta mot Tranmere.

Reservlagstruppen är tunn och framför allt i backlinjen saknas alternativ sedan Luca Ercolani (långtidsskada), Lee O’Connor (klubbyte), George Tanner (utlånad) och Brandon Williams (uppflyttad till a-laget) förlorats.

Allmänt om juniorlaget

För juniorlaget (U18) går det inte alls lika bra. Resultatraden 6-4-6 imponerar inte och av målskillnaden 35-35 är det inte svårt att utläsa att det framför allt är defensiven som sviker. Då Teden Mengi mestadels spelar i reservlaget har vi ingen som är redo att leda backlinjen.

I ligan ligger United i en haltande tabell åtta av tolv lag. Sannolikt kommer vi tappa minst en placering då hängmatcherna har spelats. Det är givetvis underkänt. Ska helhetsbetyget nå upp till godkänt krävs det i stort sett idel segrar under våren.

United gjorde egentligen ett bra gruppspel i Premier League Cup men en kollaps mot Leicester gav poängförlust och fem poäng på tre matcher räckte inte till slutspel.

Därmed finns egentligen bara FA Youth Cup kvar som räddningsplanka. United har underpresterat i cupen de senaste åren. Visst hopp finns då United sällan har kunnat matcha bästa möjliga lag i serien.

Om a-lagsspelarna

Tahith Chong

Den nederländska yttern Chong har inte fått det att stämma i a-laget. I reservlaget har han emellertid gjort stora framsteg, 7 mål och 5 assists på 9 matcher är imponerande siffror. Chong gör nästan allt bättre nu än han gjorde det förra säsongen.

Uppenbart är att han nu behöver spela a-lagsfotboll. Han är långt ifrån redo att göra det i United så ett klubbyte – lån eller permanent – är en nödvändighet. Då han sitter på utgående kontrakt kan jag inte tänka mig att United släpper honom på lån om han inte skriver nytt först. Sannolikheten att Chong är en framtida världsspelare är låg men det skulle vara dåligt för United om han lämnar.

James Garner

För Garner har säsongen till stor del spenderats som oanvänd avbytare i a-laget. När han har spelat i reservlaget (8 matcher, 6 mål) har han gränsat till att vara överlägsen. Den här säsongen har han adderat målskytte till sin verktygslåda. Han är helt enkelt alldeles för bra för nivån.

Lån i januari känns nästan som ett måste för mig, om det inte blir så att han får chansen i a-laget nu när både McTominay och Pogba är långtidsskadade. Ole Gunnar Solskjaer har dock visat att han ännu inte litar på Garner och dessutom verkar även Garner nu vara skadad (inget bekräftat men det är den rimliga förklaringen till att han har saknats den senaste tiden). Kanske skulle vi i enstaka matcher behöva Garner men så länge det inte blir mer än så tycker jag att den individuella utvecklingen måste prioriteras.

Embed from Getty Images

Angel Gomes

Jag håller Gomes väldigt högt och jag är övertygad om att han hade presterat bättre än Lingard, Mata och Pereira i a-laget om han hade fått samma förtroende. Samtidigt vet ju inte jag hur det ser ut på träningarna och hans prestationer i reservlaget har inte varit på topp, om än inte dåliga. (På något sätt tycks Gomes och Chong byta plats i hierarkin varje år.)

Gomes är där Chong är när det gäller lån. Han behöver spela a-lagsfotboll. Skriver han inte kontrakt är nyttan dock större för United att ha honom i reservlaget.

Mason Greenwood

Egentligen behöver Greenwood inte inkluderas här. Han spelar i stort sett bara i a-laget (2 reservmatcher, 2 mål). Men det kan vara på sin plats att påpeka att anfallaren fortfarande får spela juniorlagsfotboll.

Brandon Williams

Att Williams inte fick följa med på a-lagets sommarturné var märkligt. När säsongen så började spelade han fantastisk fotboll och plötsligt fanns det en öppning i a-laget. För mig är han redan Uniteds bästa vänsterback (säger kanske mer om Shaw än om Williams), även om han givetvis inte är redo att spela alla matcher.

Om reservlagsspelarna

Di’Shon Bernard

Aningen överraskande var det Bernard – jag tycker att Mengi är den bättre spelaren – som fick chansen som mittback mot Astana. Gör en bra säsong i reservlaget och är inte alls lika misstagsbenägen som han har varit.

Matej Kovar

Unga målvakter är alltid svårbedömda men du behöver inte ha något tränat öga för att se att Kovar är en talang utöver det vanliga. Gör något misstag då och då men i nära nog varenda match gör han åtminstone någon avgörande räddning. Snabba reflexer, dominant i luftrummet, bra med fötterna och han verkar också besitta det rätta psyket.

Kovar har inget mer att hämta i Uniteds reservlag och behöver för allas bästa gå på lån. Fortsätter han utvecklas i den här takten kan han bli precis hur bra som helst. Bättre än Dean Henderson i samma ålder? Förmodligen. En framtida Unitedmålvakt? Nålsögat för egenproducerade målvakter är extremt litet och många pusselbitar måste falla på plats.

Ethan Laird

Jag håller Ethan Laird högre än Brandon Williams. Att den högerfotade Williams blev vänsterback beror mest på att Laird (de tillhör samma juniorkull men Williams är nästan ett år äldre) gjorde högerbacken till sin egen.

Smart, snabb, tekniskt skicklig, stark. Ja, nästan vad ni vill. Laird är en nära nog komplett ytterback. Nästan alltid en kandidat till att vara matchens lirare.

Tyvärr fick Laird stora delar av förra säsongen spolierad av skador. Därför tror jag att han mår bra av att vara kvar i United under vårsäsongen. Nästa säsong hoppas jag att han tar en trupplats i a-laget.

Dylan Levitt

Mittfältaren Levitt har en fantastisk passningsfot och en stor chans att få en plats i Wales EM-trupp. Har alltid smugit i Garners skugga men när Garner saknas tar han en ledande roll.

Är definitivt på för bra för reservlaget-nivån och en spelare som förhoppningsvis lämnar på lån i januari (Levitt har missat några matcher på grund av skada men låt oss utgå från att han snart är tillbaka i spel).

Embed from Getty Images

Har Levitt en framtid i United? Jag har svårt att föreställa mig att han ska bli en bättre mittfältare än Garner och det ska mycket till för att två mittfältare från samma juniorlag ska slå sig in.

D’Mani Mellor

Sett till grundtalang har Mellor inte många spelare bakom sig i Uniteds ungdomslag. Ser vi istället till inställning och förmåga att maximera talang ligger han väldigt högt. En riktig slitvarg, förmodligen älskad av lagkamraterna och hatad av motståndarna. Bidrar allt oftare med mål och assists.

Largie Ramazani

Anfallaren Ramazani – som då och då jämförs med Nani – är reservlagets ledande målskytt och förmodligen säsongens mest förbättrade spelare. För ett år sedan spelade han sporadiskt och uträttade väldigt lite i juniorlaget. Nu är han en ledande spelare i reservlaget och a-lagsdebuten har han också klarat av.

Jag skulle bli förvånad om Ramazani försvinner på lån och han skulle nog också må bra av att fullfölja säsongen i reservlaget.

Övriga

Ethan Galbraith är en bra fotbollsspelare och given i laget. Han har dock lite för många spelare framför sig i kön för att ha någon framtid i United.

Arnau Puigmal lider av konkurrensen på mittfältet och får därför ofta spela på fel position. Har ändå visat tydliga tecken på framsteg när han nu mot slutet har fått mer regelbunden speltid på mitten.

Aliou Traore har spelat upp sig de senaste matcherna men har inte utvecklats som vi hoppades.

Resterande spelare har spelat för lite för att kommenteras.

Om juniorlagsspelarna

Reece Devine

Vänsterbacken Devine inledde i juniorlaget men etablerade sig i reservlaget när Williams flyttade upp till a-laget. Något skakig de första matcherna är han nu en mycket pålitlig spelare. Offensivt har United mer att hämta (4 assists på 6 matcher i juniorlaget, 1 på 9 i reservlaget).

Stor potential men troligen inte på samma nivå som Laird och Williams.

Anthony Elanga

Under säsongsinledningen var Elanga överlägsen i juniorlaget och fullt naturligt fick han chansen i reservlaget. Där har han visat prov på sin stora talang men han har ännu inte fått det att stämma fullt ut, illustrerat av att han fortfarande är poänglös hos de äldre pojkarna.

Embed from Getty Images

Har gått skadad den senaste tiden. När han är tillbaka i spel får han sikta in sig på att på riktigt etablera sig i reservlaget. Har förmodligen större potential än Mellor och Ramazani men de båda (som är äldre än Elanga) har odiskutabelt presterat bättre i reservlaget. Till a-lagsspel i United är vägen lång men nog ska han kunna vara en svensk landslagsspelare i framtiden.

Will Fish

Förstaårsjunioren Fish är given i juniorlagets mittförsvar (även när spelarna som vanligen huserar i reservlaget flyttar ner) och nosar på reservlaget. Hans enda start där var förmodligen hans bästa insats för säsongen.

Fish är en talangfull försvarare men det är tydligt att han ännu inte är redo att leda en backlinje på den här nivån. När Fish får chansen att spela bredvid Mengi presterar han betydligt bättre.

Dillon Hoogewerf

Den nederländska anfallaren Hoogewerf är ledande målskytt i juniorlaget. Fysiskt påminner han lite om Wayne Rooney, kort men kraftig, om än inte i närheten av lika explosiv. Hoogewerf är snabb och ettrig i spelstilen och han är en näsa för mål. Har som förstaårsjunior fått några inhopp i reservlaget och han har redan gjort sitt första mål på den nivån. Totalt har han ändå inte riktigt levt upp till förväntningarna när han signerade i somras.

Hannibal Mejbri

När Mejbri spelar – hittills bara 9 starter, 4 inhopp – är han som regel juniorlagets bästa spelare. Att United slängde upp stora pengar för honom är väldigt enkelt att förstå. Han besitter utsökt teknik och har en superb blick för spelet. Han är modig och får mycket stryk. Med en bra passningsfot, såväl långt som kort, bidrar han med många assists.

De offensiva egenskaperna till trots gör han även ett stort defensivt arbete. Det han framför allt behöver förbättra är tacklingarna. För ofta tar han spelare istället för boll, något 5 varningar på 13 matcher skvallrar om.

Embed from Getty Images

Som 16-åring har han gjort några inhopp i reservlaget och på den korta tiden där har han bevisat att han är redo för den nivån. De flesta debutanterna spelar försiktigt men Mejbri har tagit för sig direkt. Sammantaget är Mejbri en talang utöver det vanliga. Jag blir nästan förvånad om han inte a-lagsdebuterar detta kalenderår och han bör ha mycket goda chanser att få följa med på a-lagets sommarturné.

Teden Mengi

Förmodligen den största mittbackstalangen i United sedan Axel Tuanzebe och Ro-Shaun Williams (skador har bromsat Williams utveckling, nu spelar han i League One men på juniorlagstiden var de båda lika högt rankade). Mengi (oanvänd avbytare) var yngsta spelare i truppen mot Astana och han har redan en given plats i reservlagets mittförsvar.

Embed from Getty Images

Född i Nigeria men uppväxt i Manchesterområdet är Mengi en modernt skolad mittback som har alla egenskaper som krävs (smart, bra teknik, bra fysik). Han kliver gärna fram i planen för att vinna boll. Mengi kan mycket väl vara en framtida Unitedmittback men han har förstås mycket kvar att lära och en lång väg att vandra.

Shola Shoretire

U16-spelaren Shoretire (som förra säsongen blev tidernas yngsta spelare i Uefa Youth League) är i stort sett ordinarie i juniorlaget. Det är inte unikt men mycket ovanligt (Greenwood och Gomes var det medan till exempel Marcus Rashford etablerade sig först under sin vårsäsong som U16-spelare). Spelare som får det förtroendet är spelare som klubben tror på.

Fortfarande känns det som att Shoretire ännu inte kunnat göra sig själv rättvisa. Poängproduktionen (2 mål, 1 assist) är mager för en spelare som vanligen spelar ytter eller tia. Samtidigt är han väldigt ung och inte tu tal om att han är tekniskt begåvad. Dessutom jobbar han hårt i defensiven, vilket är ett positivt tecken (annars vanligt att tekniker som inte får det att stämma hänger med huvudet).

Deji Sotona

Sotona är potentiellt den snabbaste spelaren i klubben (detta enligt mätdata som redovisades i någon blaska) och med sin snabbhet ger han alltid motståndarna stora problem. Inledde säsongen som inhoppare men har efter hand fått allt större förtroende. Snabbheten kombineras med bra dribblingsfötter men han sprider skott och passningar. Spelsinnet behöver också bli mycket bättre. Hans utveckling blir spännande att följa.

Övriga

Lukasz Bejger är i grunden mittback men har primärt använts som högerback. Knappast vad klubb och spelare hoppades på när han signerade sommaren 2018.

Omari Forson har egentligen spelat för lite för att bedömas (1 start, 7 inhopp). Men då han regelbundet är med i truppen som U16-spelare och dessutom fick hoppa in i FA Youth Cup är det en spelare som United uppenbarligen har stor tro på.

Mark Helm har varit ordinarie i juniorlaget och även fått en del speltid i reservlaget. Bidrar med en del poäng men är ingen elittalang.

Ben Hockenhull är ordinarie mittback när Mengi spelar i reservlaget, annars bänkad. Har förbättrat sig sedan förra säsongen men jag blir inte förvånad om han lämnar klubben i sommar.

Ondrej Mastny är juniorlagets målvakt. Gillar benparader.

Charlie McCann är lagkapten när Mengi spelar i reservlaget och given som mittfältsankare. Hängde dock inte med alls när han fick chansen i reservlaget.

Harvey Neville kommer inte bli den tredje i Nevillefamiljen att spela a-lagsfotboll i United.

Charlie Wellens är ordinarie som förstaårsjunior. Gjorde en del mål i början på säsongen men har lyckats sämre de senaste månaderna.

De jag vill se mer av

Det lilla jag har sett av Iestyn Hughes säger att han är bättre än ytterbackarna som spelar. Zidane Iqbal har bara spelat en match men var då en av planens bästa spelare. Noam Emeran och Mateo Mejia kom till klubben med gott rykte men skador har stoppat deras framfart. Den svenska målvakten Johan Guadagno har ännu inte fått visa upp sig i juniorlaget.

Resterande spelare har spelat för lite för att kommenteras.

Truppen och spelarstatistik

https://muss.se/manchester-united/ungdomslag/

Matcher och lagstatistik

https://muss.se/manchester-united/ungdomsmatcher/