Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Spelarna förtjänar beröm

Embed from Getty Images

Under lördagskvällen kryssade Manchester United och Wolverhampton på Molineux Stadium i FA-cupen. Detta innebär att ytterligare en match ska spelas under en redan fullspäckad januarimånad, då det väntar omspel mellan de båda lagen på Old Trafford. Matchen i sig? Ingen höjdare.

När United kom till spel stod det genast klart att Angel Gomes återigen skulle få nöta bänk – trots alla skador, sjukdomar och slitna kroppar i truppen. Jag har sett många hävda att det är helt rätt då han har ett utgående kontrakt. Fair enough. Men ett, varför är han ens med på bänken i så fall? Och två, varför startade Tahith Chong som har en exakt likadan kontraktssituation?

Vi har större och mer alarmerande problem än två junisars vara eller icke vara i klubben, men likväl är det ännu en märkligt behandlad situation. Ett annat beslut som jag personligen reagerade på gällande laguttagningen var att båda våra ordinarie mittbackar startade matchen, trots det täta matchandet och den tunna truppen. Varför inte spela en annars bänksittande Phil Jones i den här matchen istället? Nej, han är inte i någon superform. Men duglig nog för att avlasta i enstaka cupmatcher. Han fick ändå ett nytt fyraårskontrakt så sent som förra vintern.

Spelet i sig? Nej, inte den här gången heller. Det är alldeles för lättläst och enkelt att försvara sig när United anfaller, och det spelar sällan någon roll vilka spelare som ställs på banan. Det är helt enkelt för tamt och intetsägande. Vi ser inga mönster i hur det här laget vill anfalla, vi ser inga tydliga passningsvägar eller löpningar. Vi ser… ingenting.

Vi har en trupp som är i behov av förstärkning, utan tvekan. Men vi måste kunna kräva mer rent spelmässigt av en tränare som nu haft hand om laget i över ett års tid. Vi måste se ett lag som kan anfalla på annat vis än via kontringsspel. I matchen mot Wolves hade vi noll (!) skott på mål – detta för första gången i det inhemska cupspelet på fem år. Marcus Rashford hade ett skott som styrdes i ribban, men det var dessvärre vår enda egentliga målchans på nästan 100 minuters speltid.

Försvarsspelet, då? När vi väljer att försvara lite djupare och organiserat ser det ofta rätt skapligt ut. Likaså, under den här matchen, när Wolves ställer om. Men det är framförallt presspelet som inte klickar. Det ser ofta på tok för osynkroniserat ut och vi ser snarare till att blotta oss själva bakåt än vinner boll/sätter motståndarna i svåra situationer. Detta måste bli bättre.

Härnäst väntar ett derby mot Manchester city i ligacupens semifinal. Förhoppningsvis kan den typen av matchbild passa oss tillräckligt bra – den här gången också.

Solskjaers presskonferens

Nedan ger vi er det viktigaste som sades på presskonferensen efter matchen.

  • Spelarna förtjänar beröm för hur de klarar av det tuffa matchandet. De är väldigt professionella.
  • Vi såg lite trötta ut under den andra halvleken, men det blir lätt så efter många matcher.
  • Inga problem alls med det tuffa matchandet som kommer, med derbyt som väntar och ligamatchen (Norwich) direkt efter. Vi behöver bara ta oss igenom den här månaden, sedan får vi en veckas ledigt i februari.
  • Vi kunde ha fått straff (när Williams fälldes), men det var inte “clear and obvious” vilket gjorde det svårt för VAR att ändra domarens beslut. Inga klagomål alls.
  • Rashfords skott hade gått i mål om det inte hade täckts och gått i ribban. Vi hade målchanser, de hade två som Romero behövde rädda plus ett i ribban. Lagen hade varsin halvlek. Båda kunde ha vunnit, men kanske var Wolves lite farligare.
  • Det skulle vara bättre för oss med straffar vid oavgjort i FA-cupen än omspel. Vi har redan många matcher. Men hellre omspel än att åka ut.
  • Romero var lika bra som vanligt. Satte endast en fot fel – när han råkade ge bort en hörna.
  • De sjuka spelarna (tex Martial och Lingard) bör vara tillgängliga nästa match.
  • Pogba kommer inte att lämna i januarifönstret.
  • Brandon Williams stod för en mycket bra insats.