Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Wolverhampton Wanderers

Embed from Getty Images

Det är dags för matchen vi egentligen inte borde spela. Med Liverpool på bortaplan i ligan på söndag borde den här veckan ha gått åt till återhämtning och uppladdning. Istället kommer Wolverhampton till Old Trafford för att göra upp om en plats i den fjärde omgången av FA-cupen. Samtidigt som cupen är den kanske mest reella titelchansen som kvarstår i år måste Ole Gunnar Solskjaer även prioritera en viss rotation för att hålla spelarna någorlunda fräscha för ligaspel. En ekvation knepig som någon. 

Manchester United

Det känns som det mest utnötta uttrycket då det kommer till dagens Manchester United är ”att studsa tillbaka”. Vi använder det, Ole Gunnar Solskjaer använder det och i den bästa av världar kunde vi visa upp en jämn och bra formkurva och slippa prata som om vi vore Bumbibjörnar. Nu är Manchester United anno januari 2020 ett tunt lagbygge med resultat därefter. Bra insatser blandas med djupdykningar till nivåer likt Marianergraven och då finns det kanske inga bättre begrepp än just ”att studsa tillbaka” när vi tar oss samman och når vattenytan mellan varven.

Faktum är ändå att en bra och jämn formkurva hade gett oss 90 minuter fotboll mindre i januari, och det hade vi sannerligen behövt. Hade United förmått besegra Wolverhampton på bortaplan hade vi inte behövt nöta gräs på Old Trafford på onsdag kväll. Med spelare som garanterat spelar på gränsen och med en trupp som skriker efter påfyllnad hade vila nu varit något av en absolut nödvändighet. Samtidigt vet alla, inklusive Solskjaer, att FA-cupen troligen är titeln att vinna (vi lär väl åka ut mot Porto i kvarten i Europa League ändå) och då motståndet är vad det är går det inte att satsa halvdant.

Embed from Getty Images

Solskjaer bröt mönstret då det gäller målvakterna i cuperna mot Manchester City. David de Gea stod då medan Sergio Romero stod mot Wolverhampton. Frågan är vem som står nu. Det att De Gea stod mot City kan väl dels förklaras med motståndets dignitet men också med att Romero har aningen dåliga knän. Gissningen nu är att argentinaren spelar. I backlinjen är alternativen få, även om rotation även här vore välkommet. Aaron Wan-Bissaka kunde vara i behov av vila, men då Ashley Young behagar strejka och då Diogo Dalot kanske inte är redo är det begränsat med alternativ. Victor Lindelöf och Harry Maguire lär få bilda mittlås även om främst Maguire med sin tämligen färska skada i minnet kunde få stå åt sidan.

På vänsterbacken är alternativen kanske fler, och med tanke på att Liverpool väntar på söndag kan det tänkas att Solskjaer roterar in Luke Shaw framom Brandon Williams. Inget önskescenario men kanske en realitet, om Shaw är frisk nog.

På det defensiva mittfältet är det också tunt. James Garner finns att tillgå, men då Solskjaer inte litar på honom och då Nemanja Matic inte kan sägas ha gjort bort sig i de matcher han spelat så är det sannolikt att han gör Fred sällskap där. Matic passar med all säkerhet bättre här än på Anfield på söndag och var, med hans mått mätt, rätt bra på bortaplan mot Wolves. Alternativet är att dra ner Andreas Pereira ett snäpp i banan, men brassen har mått bra i sin roll som ytter på sistone och är mer brukbar där.

Embed from Getty Images

Framåt då? Ja, där finns det också ekvationer att lösa. Solskjaer har uttryckt att Marcus Rashford borde få vila snart, och frågan är väl om inte just han hör till spelarna som ligger ”på gränsen” för vad kroppen pallar. Finns han inte med från start kan det mycket möjligt bli just Pereira som tar vänsteryttern. I den släpande anfallsrollen hoppas vi innerligt att Mino Raiolas nyförvärv Jesse Lingard inte återfinns. Juan Mata var bra (!) mot Norwich och kan med fog få fortsätta i den här typen av match. Nu slår väl inte blixten ner på samma ställe två gånger, men Mata förtjänar ändå chansen. På högern är gissningen att Dan James återfinns. Walesaren har varit blek och behöver studsa tillbaka (sic!) till den tidiga höstformen. På topp? Mannen med vänsterfoten. Mason Will John Greenwood.

Nu frågar man sig då var rotationen egentligen finns och var ungdomarna finns. Svaret på den första frågan är väl ”ingenstans”. Det är det här United har att tillgå och då behövs böner till högre makter att spelarna pallar ytterligare 90 minuter fotboll på kort tid. På frågan var ungdomarna finns är svaret troligen ”på bänken”. Tahith Chong och Angel Gomes kan mycket väl få sitta där.

Möjlig startelva:

Wolverhampton Wanderers

Nuno Espirito Santo roterade en hel radda med spelare hemma mot United. Det gick rätt bra ändå. Wolverhampton höll nollan och kirrade ett omspel (eller om det nu var United som gjorde det) trots att Rui Patricio, Raul Jimenez och Joao Moutinho inledde på bänken. Frågan nu är hur Espirito Santo resonerar. Precis som Solskjaer så vill han förstås använda cupen som en potentiell språngbräda ut i Europa samtidigt som det också finns vissa chanser att nå dit genom en framskjuten ligaplacering. Wolves går mot en säsong likt den ifjol, där man inte är bra nog att utmana om topp 6 men där man smyger precis bakom.

I ligaspelet går Wolverhampton, trots allt, rätt knackigt. Man har vunnit sedan den 27 december då man slog City hemma och har bara en poäng på de tre matcher som följt. Den poängen knep man mot Newcastle i helgen som gick. Före det snubblade man mot såväl Liverpool som Watford. Mot Liverpool kunde det dock mycket väl ha blivit poäng medan Watford visat sig svåra på bortaplan även för United.

Embed from Getty Images

John Ruddy behövde inte svettas mellan stolparna förra helgen och frågan är om Espirito Santo roterar in honom igen. Ruddy, en av fotbollens journeymen, har spelat en ligamatch på 18 månader men används mer frekvent i cuperna. 22-årige Max Kilman spelade som en av tre mittbackar mot United men fick finna sig i en bänkplats då Wolverhampton växlade över till en mer defensiv 5-4-1-formation mot Newcastle. Blir det tre man i backlinjen kan Romain Saiss få flytta ner ett snäpp jämfört med senast. Conor Coady är given oavsett formation och kanske får målskytten från senast, Leander Dendoncker, fortsätta i backlinjen. Belgaren är annars att betrakta som defensiv mittfältare.

Blir det fem backar lär Jonny Otto och Matt Doherty spela vänster- respektive högerback. Blir det inte det kan Ruben Vinagre, ytterligare en av portugiserna, kunna tänkas ersätta Otto. Ruben Neves och Moutinho är de mest troliga alternativen på det centrala mittfältet om Wolverhampton ”går för” en stark elva.

Embed from Getty Images

Framåt talar mycket för att Raul Jimenez, som kom in i paus mot United och som spelade hela matchen mot Newcastle, spelar. Jimenez har utvecklats till en av ligans bättre forwards och vi var väl ett antal som helst hade sett att Benny Ashley-Seals inte gått sönder i första mötet och behövt byta. Flyttryktade muskelknutten Adama Traore lär spela högerytter medan det mesta väl talar för att Pedro Neto spelar på andra kanten. Espirito Santo gjorde bara ett byte i 1-1-mötet med Newcastle och i helgen ställs man mot ett pånyttfött Southampton. Frågan är hur mycket rotation det blir med det i åtanke.

Möjlig startelva:

Historik

På 103 försök har Manchester United besegrat Wolverhampton 48 gånger. 48 är också antalet hemmatcher United spelat mot vargarna. Där är raden klart positiv. 32-7-9 är vad man kan ståta med och på de fyra senaste hemmamatcherna har United tre segrar och en oavgjord. Den oavgjorda kom då Wolves gästade oss senast, i september 2018 (1-1). Ser vi rent krasst på de fyra senaste mötena totalt så är det ingen munter läsning. United har två förluster och två oavgjorda på dessa och i mars ifjol fick vi de facto respass ur cupen just mot Wolverhampton. Ser vi det positiva i det här så har de fyra senaste matcherna lagen emellan spelats på Molineux.

Visste ni att…

 • VAR används då matchen spelas på en Premier League-arena?
 • Ole Gunnar Solskjaer aldrig besegrat Wolverhampton som manager? Förutom fyra vinstlösa matcher med United har han även en förlust med Cardiff på samvetet.
 • Ole Gunnar Solskjaer mötte Wolverhampton som spelare endast en gång? Det var i augusti 2003 då United vann med 1-0. John O’Shea gjorde mål på nick och Solskjaer spelade 83 minuter.
 • Vinnande lag på onsdagskvällen möter Watford eller Tranmere borta den 26 januari i den fjärde omgången?

Matchfakta

Manchester United
Wolverhampton Wanderers

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, omgång 3, omspel
Tid: Onsdagen den 15 januari 2020, 20.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Kanal 9/Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • McTominay (knä, inget datum)
 • Pogba (fot, februari)
 • Rojo (skadad, inget datum)
 • Tuanzebe (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Bailly (matchform)
 • Fosu-Mensah (matchform)
 • Lingard (sjuk)
 • Rashford (skadad)
 • Shaw (skadad)
 • Young (oklar status)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e9-7-636-2534
Hemma:4:e6-4-124-1022
Bästa målskytt: Rashford (14)
Disciplin: 41 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V26/12NewcastleHPL4-1
V28/12BurnleyBPL2-0
F1/1ArsenalBPL0-2
O4/1WolvesBFA0-0
F7/1Man cityHLC1-3
V11/1NorwichHPL4-0

Wolves

Skador:

 • Boly (fot, inget datum)
 • Jota (lår, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 7:e7-10-531-2831
Borta:7:e3-5-314-1314
Bästa målskytt: Jiménez (8)
Disciplin: 35 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V21/12NorwichBPL2-1
V27/12Man cityHPL3-2
F29/12LiverpoolBPL0-1
F1/1WatfordBPL1-2
O4/1Man UnitedHFA0-0
O11/1NewcastleHPL1-1

United mot Wolves

Totalt: 10348-19-36177-149
FA-cupen: 104-3-318-13
Hemma: 4832-7-996-50
SENASTE MÖTENA
F2019-03-16BFA1-2
F2019-04-02BPL1-2
O2019-08-19BPL1-1
O2020-01-04BFA0-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2010-10-26HLC3-2
V2010-11-06HPL2-1
V2011-12-10HPL4-1
O2018-09-22HPL1-1

Domare: Kevin Friend

Assisterande: Davies, Bennett, fjärdedomare: England, VAR: Hooper, assisterande VAR: Robathan.
M
PL 2019/20:1555122
PL 2018/19:2792038
PL totalt:221783121356
Snitt (2018-20):3,50,020,120,24
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:231652
Dömt Wolves:19676