Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Lottning: Northampton eller Derby i FA-cupens femte omgång

Efter att ha slagit Tranmere i FA-cupens fjärde omgång var det så dags för lottning av den femte. Spelplan blir bortaplan, för motståndet kommer Northampton Town eller Derby County stå. Får du en känsla av att matchen kan bli speciell? Det kan den, lagkapten i Derby County är ingen mindre än Wayne Rooney.

Northampton

Northampton tillhör numera League Two, där de i skrivande stund ligger på plats 6 av 24 lag. I fredags hade de chansen att slå ut Derby på hemmaplan, men matchen slutade 0-0. Omspelet kommer ske i Derby den 4 februari.

Northamptons resa i årets FA-cup innefattar vinst mot Chippenham Town från National League South (engelska sjättedivisionen) i omgång ett, Notts County (från femtedivisionen) i omgång två och i omgång tre slog de ut Burton från League One innan de i fredags alltså spelade oavgjort mot Derby. Skulle de lyckas vinna omspelet blir de det lägst rankade laget att nå omgång fem, ja faktum är att de är det lägst rankade laget som är med även i omgång fyra.

United och Northampton har mötts vid fem tillfällen tidigare, senast 2016 då lagen lottades mot varandra i Ligacupens tredje omgång. United åkte till Sixfields Stadoum och tog hem segern med 3-1. 2004 möttes lagen i FA-cupens fjärde omgång, och 1970 i samma turneringens femte omgång – även dessa gånger lottades United som bortalag och även dessa gånger vann United. Lagens första möten var säsongen 1965/66, då Northampton gjorde sin hittills enda säsong i den engelska högstaligan. Bortamötet på hösten slutade 1-1, vårmötet på Old Trafford slutade 6-2 till United. Klar fördel United enligt historien alltså.

Derby

Derby får kanske ses som den mer troliga motståndaren, då de med sin hemmaplanshjälp bör kunna besegra Northampton, även om de har problem i Championship där de ligger först på plats 16. Derby har tidigare slagit ut Crystal Palace i årets FA-cup.

Den stora snackisen kring Derby är givetvis att det i så fall skulle innebära ett möte med Unitedlegendaren Wayne Rooney, som från januari har en spelande tränarroll i Derby. Rooney har tagit över kaptensbindeln i laget, och har enligt rapporterna gått in på en central mittfältsplats i Philip Cocus lagbygge. Sedan hans ankomst har Derby två segrar och en oavgjord i ligan, samt alltså slagit ut Crystal Palace ur FA-cupen och nu senast oavgjort mot Northampton.

United och Derby har mötts 106 gånger genom historien, med 46 segrar, 30 oavgjorda och 30 förluster för United. I FA-cupen har lagen mötts elva gånger, med åtta segrar för United. Faktum är att vid hela sju av de elva FA-cupmötena har lagen mötts i Derby, där United tagit med sig fem segrar.

Senaste mötet lagen emellan var i förra säsongens tredje omgång av Ligacupen. Matchen slutade 2-2 efter ett tidigt ledningsmål av Juan Mata, en utvisning på Sergio Romero efter 68 minuter, en kvittering av Marouane Fellaini i matchminut 95 och slutligen en straffläggning där femton spelare gjorde mål innan Phil Jones missade och Derby vann. Säsongen före vann United när lagen möttes på Old Trafford i FA-cupens tredje omgång.

Speldatum

Omgång fem kommer spelas i veckan som börjar med måndag 2 mars. Det absolut mest troliga, sett till det övriga spelschemat, är att matchen går onsdag den 4 mars, eller möjligen torsdag den 5.

Söndagen före (1 mars) möter United antingen Everton eller spelar final i Ligacupen (vi möter alltså Everton), och söndagen efter är det ligaderby mot Manchester City. Därav blir onsdagen troligast som matchdag, vi återkommer naturligtvis när datumet är spikat.

Lottningen i sin helhet

Så här ser femte omgångens lottning ut i sin helhet:

  • Northampton/Derby – Manchester United
  • Sheffield Wednesday – Manchester City
  • Reading/Cardiff – Sheffield United
  • Chelsea – Shrewsbury/Liverpool
  • WBA – Newcastle/Oxford
  • Leicester – Coventry/Birmingham
  • Southampton/Tottenham – Norwich
  • Portsmouth – Bournemouth/Arsenal
Res med oss till Manchester!