Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Cirkeln sluten för röde Rojo

Drygt två månader före sin 30-årsdag verkar Faustino Marcos Alberto Rojo sluta sin cirkel. Efter en minst sagt skral höst i Manchester packade argentinaren väskorna och åkte hem till Estudiantes. Trots att ingen köpklausul verkar vara nerplitad i avtalet utgår vi ifrån att Rojo inte blir röd igen. 

Den 22 augusti 2014 höll Louis van Gaal en presskonferens där han lovordade en 24-årig försvarsspelare vid namn Marcos Rojo. Argentinaren hade blivit klar för Manchester United drygt två dygn tidigare efter en affär där Luis Nani skeppades iväg på ett säsongslångt lån till Sporting Lissabon. Rojo kom in som van Gaals tredje värvning den sommaren och skulle stärka upp en försvarsbesättning som då bestod av Phil Jones, Chris Smalling och Jonny Evans. Någon superb start blev det inte. Vissa skumraskaffärer hemma i Argentina några år tidigare gjorde att arbetstillståndet på de brittiska öarna dröjde.

När det väl var i skick gjorde Rojo sin debut. Den 14 september besegrade Manchester United Queens Park Rangers med 4-0 hemma på Old Trafford, lagets första seger i ligan den säsongen. Hösten fortsatte sedan med något som skulle komma att ligga som en blöt filt över Rojo de kommande fem åren. Rojo blev en del av Manchester Uniteds försvarskris.

Embed from Getty Images

Det blev en höst där Louis van Gaal skulle spela med en 3-5-2-formation men där backarna gick sönder och där Paddy McNair och Tyler Blackett fick axla ansvar de definitivt inte var redo för där och då. Mitt i detta fanns Marcos Rojo som trots sin ringa ålder skulle agera klippa. Han hade ju ändå gjort sina säsonger i Portugal och skulle komma in med den där rivigheten och den där mentaliteten som den dåvarande backbesättningen saknade. Historien skulle visa att det inte riktigt blev så.

Rojo gjorde, trots en skada, 22 Premier League-matcher under sin debutsäsong, en säsong då Manchester United till sist kirrade en fjärdeplats. Det skulle, om vi bortser från säsongen 2016-17, komma att bli den säsong då han figurerade som mest i rött. Efter säsongen som gav honom såväl en ligacuptitel som en Europa League-dito har vi knappt sett något av röde Rojo. Han medverkade, under sina avslutande 2,5 säsonger i klubben, bara i 27 matcher och vi är väl rätt många som med fasa minns de gånger Rojo användes som vänsterback. Snabb var han aldrig, och när han väl fann sig bortgjord kunde det i sin tur resultera i de mest horribla av tacklingar.

Embed from Getty Images

Tacklingarna till trots ska vi komma ihåg en sak. Marcos Rojo blev aldrig utvisad under sin tid i Manchester United. Det är trots allt något man tar för givet sett till hans satsningar och hans stundtals brutala spelstil gentemot andra men även mot sig själv.

Något som Rojo också kommer att vara ihågkommen för är den kontraktsförlängning han skrev på våren 2018. Under en säsong där det till sist bara blev nio ligamatcher fick Ed Woodward och José Mourinho för sig att man skulle belöna Rojo med ett kontrakt som sträckte sig över säsongen 2020/21. I sig följde det den total ologiska linjedragning som då fanns, och som delvis fortfarande finns, då det kom till kontraktsförlängningar men att Rojo där och då fick det kontrakt han fick får ses som snudd på ofattbart. Det är också det priset vi fortfarande betalar. Rojo kommer att ha ett år kvar på kontraktet när hans sejour i moderklubben är till ända i år.

Ole Gunnar Solskjaer är en diplomatisk man, det ska gudarna veta. Han tyckte sig behöva förklara Marcos Rojos storhet och riktade även en from förhoppning mot att han ska komma tillbaka starkare än någonsin i sommar. Det är förstås teater och ingenting annat. Solskjaer borde och kunde ha låtit Rojo gå i höstas och det att han fått göra i princip vad han velat efter att den förmodade dealen med Everton gick om intet har talat ett tydligt språk. Varken Solskjaer eller någon annan ser en framtid på Old Trafford för Rojo. Formaliteterna med det sista året kommer att lösa sig under våren eller sommaren. Någon återkomst blir det inte, det kan vi vara säkra på.

Till sist. Vi må tycka att Marcos Rojo förblev ett av exemplen på en dysfunktionell tid i Manchester Uniteds historia. Han blev aldrig den mittback han skulle bli och han blev aldrig, hur röd han än utmålade sig för att vara, den där älskade profilen som bar lagets defensiv när det blåste som snålast. Men. Marcos Rojo har färre röda kort än Juan Mata i Manchester United. Fotbollsspelaren Marcos Rojo är också avsevärt mycket bättre än kocken Marcos Rojo. Därom råder det inga tvivel.