Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester City avstängda från Champions League

Alla hjärtans kväll kom med något överraskande nyheter i fotbollseuropa. UEFA har beslutat att Manchester City stängs av från spel i Europa under de två kommande säsongerna.

Vi skall börja med att brasklappa, det är nämligen inte avgjort till 100 %. Beslutet idag kommer från UEFA-organet Adjudicatory Chamber of the Club Financial Control Body (CFCB) och är alltså UEFA:s beslut. Det kommer, mer om det nedan, överklagas till Idrottens skiljedomstol CAS och därför skall vi inte slå fast i sten att det faktiskt kommer vara avstängda.

Men i nuläget är alltså klubben avstängd från de kommande två årens europaspel, och utöver detta får de också drygt 300 miljoner kronor (30 miljoner euro) i böter. Anledningen till avstängningen är att klubben anses ha brutit mot UEFA:s Financial Fair Play-regler och överdrivit sina sponsorintänkter mellan 2012 och 2016. Dessutom har klubben inte varit behjälpliga under utredningen av fallet.

I ett uttalande på sin hemsida har City bekräftat att de kommer överklaga, och eftersöker vad de kallar för ett opartiskt domslut. Detta då de verkar tycka att det är konstigt att det är UEFA som drivit fallet och även dömt i första instans.

Huruvida det endast gäller herrlaget, eller om även Citys damer stängs av, är i nuläget oklart.

Uppdatering: Senare under kvällen meddelar Simon Stone från BBC att det endast är herrlaget som straffas, det skall ej gälla damerna.

Vad innebär detta för United?

Reglerna kring vad som händer om domen faktiskt skulle stå sig är tämligen enkla. Om City slutar topp fyra (vilket de kommer göra den här säsongen) så flyttas Europaplatserna helt enkelt ned en placering, vilket alltså skulle innebära att det räcker med att komma femma för att nå nästa års Champions League.

Vi kommer givetvis följa detta noga under våren för att se vad beslutet blir hos CAS.