Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Åtta år till

Det är dags för minikrönikor. Idag pratar vi Paul Pogba och om han kommer på andra tankar i och med Bruno Fernandes ankomst, samt att vi försöker Premier Leagues inställning till tv-sändningar.

Hur reagerar Pogba?

Han har bara spelat tre matcher, men redan kan vi konstatera att Bruno Fernandes är en spelare som gör enorm skillnad i Manchester Uniteds spel. Han får spelare som Daniel James och (framförallt) Anthony Martial att bidra med mer än vad de gjort på länge, helt enkelt genom sitt sätt att sätta dem i bättre lägen än vad övriga Unitedmittfältare under säsongen mäktat göra.

Med tanke på den stora skillnad en spelare kunnat göra, i ett lag som dessutom saknar sina normalt sett bästa utespelare i Paul Pogba och Marcus Rashford, då kan jag inte låta bli att fundera på hur just Pogba reagerar på den framfart Fernandes har haft. Känslan är att Pogba (och Raiola…) bestämt sig för att det är dags att lämna Manchester United, men vad gäller fransmannen tror jag inte det egentligen beror på att han ogillar United, utan för att han vill spela om de stora titlarna, och det har han inte fått i United sedan hans återkomst till klubben.

Men med en defensiv som sitter betydligt bättre än tidigare, en offensiv som verkligen visat sig bättre sedan Fernandes ankomst – hur går Pogbas tankar då? Säg att Pogba kommer tillbaka från skada och klickar riktigt bra med Fernandes, och United också tidigt (kanske till och med före säsongen är slut) skulle kunna säga till Pogba att en spelare som Jadon Sancho eller liknande är klar för klubben till sommaren. Då står United helt plötsligt med en extremt slagkraftig förstaelva som skulle kunna slå i princip vilket lag som helst, och har en elva där just en spelare som Pogba kan vara den krydda som får göra det han är bäst på. Finns det i honom att ändra sig och stanna i så fall?

Det finns dessutom en annan, kanske lika intressant fråga – hur många Unitedfans vill att han skall stanna? Men det är en fråga för en annan krönika.

Åtta år till…

Ni är nog få som missade att Uniteds match mot Watford i söndags inte visades live på tv. Alla vet nog inte varför, och för att göra det behöver vi gå igenom vad som gäller och varför det är så.

I grund och botten gäller detta.

  • De engelska tv-bolagen väljer ut X antal matcher per omgång till tv-visning, detta är matcherna som flyttas från 16.00 på lördagar till andra tider, antingen tidigt eller sent på lördagen, eller någon tid på fredag, söndag eller måndag. De matcherna visar Viasat/Viaplay (jag kallar dem bara Viasat i fortsättningen) i Sverige, men Viasat ingen makt att påverka vilka matcher dessa blir, enkelt förklarat.
  • Klockan 16.00 (svensk tid) på lördagar väljer Viasat vilken match de visar, av de matcher som spelas då. Detta eftersom de engelska tv-bolagen inte får visa någon match vid den tiden (mycket mer om det nedan).
  • Viasat får endast visa en match klockan 16.00, de övriga matcherna som spelas den tiden finns endast tillgängliga för eftersändning.

Det är, väldigt förenklat, förutsättningarna som gäller när det kommer till tv-visade matcher.

Nu, lite historik till varför.

Anledningen till att alla matcher inte tv-visas har sitt ursprung i 60-talets England, och en man som heter Bob Lord. Lord var under många år ordförande i Burnley, och det är ingen överdrift att påstå att han avskydde tv-sänd fotboll. I korthet så trodde han att om fotboll visades på tv så skulle det ha en negativ inverkan på andra lags publiksiffror och att dessa lag därför skulle drabbas negativt ekonomiskt. Detta var något han trodde, det finns inte något som helst stöd för det.

Men Bob Lord trodde alltså det, och lyckades på något sätt få med sig hela den dåvarande engelska fotbollsligan med att införa en tv-blackout mellan klockan 14.45 och 17.15 (engelska tider, Sverige är som ni vet en timme före) gällande all fotboll på lördagar. Mellan dessa klockslag fick det inte visas fotboll på engelsk tv, och detta är ett förbud som fortfarande gäller. Det har gjorts enstaka undantag, men dessa är få.

De matcher som börjar 15.00 i England (16.00-matcherna i Sverige) går alltså inte att se på lagligt sätt i England. Blackouten har dessutom den bisarra effekten att de italienska matcher som börjar 17.00 på lördagar och visas i England, där får tv-bolagen inte sända första kvarten utan tv-tittarna får snällt nöja sig med att se från runt minut 15 och framåt.

Men United-Watford spelades i söndags tänker ni, inte på den lördagstid där det är förbjudet att visa matcher. Men här, här kommer ytterligare en bisarr sak. United-Watford skulle spelats på lördagen, men flyttades till söndagen på grund av att United spelade Europa League på torsdagen. Hade matchen flyttas på grund av att de engelska tv-bolagen ville visa matchen, ja då hade den sänts på tv. Men nu valdes den inte ut, utan flyttades på grund av Europa League till en tid där ingen annan match gick live, och Premier Leagues regler är så fyrkantiga och oflexibla att inget tv-bolag i England får visa matchen ändå, och då säger Viasat att de inte heller fick visa den. Här kan man undra hur norsk tv kunde visa den, men eftersom tv-bolagen håller avtalen hemliga får vi inte veta om deras avtal med Premier League ser annorlunda ut än det svenska avtalet gör. Det vore konstigt, men någon skillnad är det uppenbarligen.

Men vi struntar i Norge nu. För mig är det istället väldigt konstigt att det inte protesteras kraftigare mot detta i Sverige. Det är inte bara United som drabbas av dessa saker, alla supportrar borde kunna gå ihop kring att detta är konstigt. Vi är några som försöker vara på Viasat för att få till en förändring, men vi är alldeles för få.

Och nej, Viasat är kanske inte grundproblemet just den här gången, det är de engelska reglerna som är problemet. Men Viasat äger rättigheterna till Premier League i Sverige, ja från nästa sommar har de rättigheterna i hela Skandinavien – de borde därför kunna gå ihop med övriga tv-bolag i Europa och kräva en förändring.

Det är 2020, fotboll är världens största sport och Premier League är världens mest populära liga att se. Att inte alla deras matcher på ett lagligt sätt går att se live är oacceptabelt och ovärdigt. Vi betalar dyra pengar till tv-bolagen, som i sin tur betalar dyra pengar till Premier League och en förändring måste till. För oss som vill se alla matcher är det inte okej att vi skall behöva stå ut med det avtal Viasat har i åtta år till…