Förslag om att ogiltigförklara säsongen; Fjorton klubbar krävs; United tränar på

I dagens nyhetssvep pratar vi mycket om de konsekvenser en eventuellt helt inställd säsong kan få. Förslag har kommit om att ogiltigförklara säsongen i sin helhet. Är det möjligt, och vad skulle det i så fall innebära vad gäller nästa säsongs europaspel, nedflyttning med mera. Vi tar er igenom det senaste.

Utöver det har vi också fått omgångens lag i FA-cupen, som är fyllt av Unitedspelare, och vi gratulerar en fransman på födelsedagen.

Ogiltigförklara säsongen

Med Premier League för tillfället uppskjutet funderas det nu på vad konsekvenserna kan bli. Kommer säsongen kunna spelas färdigt, och i så fall när?

West Hams vice ordförande Karren Brady, som också är konservativ politiker, har kommit med förslaget att man skall förklara säsongen ogiltig (”null and void” på engelska) på grund av utbrottet av coronaviruset, detta i ett inlägg i hennes kolumn i The Sun som publicerades igår kväll.

Hennes resonemang går ut på att viruset kommer fortsätta sprida sig, och att det inte är troligt att man kommer kunna slutföra säsongen på många månader. Kanske skulle ett flyttande av Europamästerskapet ge mer tid för att på så sätt kunna spela in i sommar, men det är också ett stort ”om” skriver hon.

Eftersom det både är Premier League och de lägre divisionerna som påverkas föreslår hon därför att säsongen helt sonika ogiltigiförklaras. Att låta de lag som ligger på upp- respektive nedflyttning flytta en serie är inte rättvist anser hon, detta då det omöjligt kan vetas hur resten av säsongen hade utspelat sig. Vidare skriver hon att det så klart skulle vara ett stort slag mot Liverpool, men detta utvecklar hon inte vidare.

På torsdag skall klubbarna hålla ett krismöte, där bland annat detta skall diskuteras. Pengafrågan, vad gäller löner, kontrakt, transfersummor, tv-pengar med mera anser hon är ett stort problem, men samtidigt att det bleknar i jämförelse med befolkningens hälsa.

Förslaget har mött både skarp kritik men också stöd på sociala medier, med allt från att det kallats skamlöst till att ses som det enda rätta att göra.

Fjorton klubbar krävs

Vi går vidare till att rapportera från Standard, om vad som faktiskt krävs för att ta beslut kring säsongen. Beslut om regelförändringar i Premier League tas med två tredjedelars majoritet, vilket innebär att om 14 klubbar enas så kan de exempelvis ogiltigförklara säsongen.

Enligt artikeln i Standard är det extremt naivt att tro att klubbarnas egenintresse inte kommer spela en extremt stor roll i vad de tycker är det bästa att göra. Och här blir det intressant kring Manchester United.

Vid en första anblick skulle man kunna tänka sig att United vill ställa sig på sidan som ogiltigförklarar säsongen, detta för att Liverpool då fortfarande aldrig skulle ha vunnit en Premier League-titel. Så enkelt är det dock inte, eftersom att en ogiltigförklaring av säsongen skulle innebära att nästa säsongs europaspel skulle baseras på förra årets ligaplacering, vilket alltså återigen skulle göra att United hamnar i Europa League, även om Manchester City skulle stängas av från Champions League (här skulle Arsenal, som kom femma förra säsongen, potentiellt kunna bli en stor vinnare).

I Uniteds sponsoravtal med Adidas finns en klausul som säger att om United missar Champions League två år i rad, så sjunker intäkterna från Adidas med hela 30 %. Sjävklart skulle United försöka bestrida detta och hävda att coronaviruset gett så speciella omständigheter att sänkningen inte bör slå in, men Adidas kommer å sin sida självklart inte vara sugna på att betala mer än de måste för att synas på Uniteds kläder med mera. United är dessutom i riktigt bra form, och ser givetvis en chans att nå topp fyra om den här säsongen spelas klart, vilket alltså skulle ge Champions League-spel till hösten.

Så, ironiskt nog kan Manchester United potentiellt bli en av Liverpools starkaste allierade när det kommer till att försöka undvika att säsongen ogiltigförklaras.

== == ==

Enligt Standards synsätt skulle elva klubbar i nuläget ha någon form av incitament att förklara säsongen ogiltigförklarad. De räknar då in de åtta lag som ligger i botten, samt Chelsea och Tottenham som båda skulle få ytterligare en säsongs Champione League-spel säkrat samt Arsenal som just nu ligger utanför europaspel och med en ogiltigförklarad säsong minst skulle hamna i Europa League till hösten, eventuellt alltså till och med i Champions League om City inte får igenom sin överklagan i CAS.

Standard anser att fem lag skulle stå på ”vill spela klart”-sidan, dessa skulle vara Liverpool, Leicester, Sheffield United, Manchester United och Wolverhampton. De tre första känns självklara, Liverpool skulle vinna ligan för första gången sedan Hedenhös tid (om de inte förlorar resten av sina matcher, vilket får ses som osannolikt), Leicester skulle med största sannolikhet nå Champions League men minst Europa League och Sheffield United har även de stor chans på europaspel och de skulle med all säkerhet inte vilja få sina fina comebacksäsong raderad från historieböckerna även om de missar Europa. United är då som sagt kluvna mellan att inte vilja att Liverpool vinner kontra att få chansen att spela till sig Champions League-plats, medan jag faktiskt inte är så säker på Wolves. Ja, klubben kan nå Champions League, men de kan också riskera att missa europaspel helt, medan de om säsongen ogiltigförklaras hamnar i Europa League igen. Men visst, troligen kommer de vilja spela klart.

De klubbar som ligger däremellan, och skulle kunna övertygas om att hamna på ogiltigförklararsidan är Burnley, Crystal Palace, Everton och Manchester City. Om tre av dessa väljer att vara med på att säsongen ogiltigförklaras, ja då finns det alltså tillräckligt med stöd för att det blir så.

Hur det slutar? Ja, det vet ingen i nuläget. Nästa steg är alltså krismötet på torsdag, än så länge är allt bara spekulationer.

Fler lag i ligan?

Från Manchester Evening News hämtar vi nästa tanke kring hur Premier League kan göra, nämligen att utöka ligan under nästa säsong till 22 lag.

Förslaget är tämligen enkelt; inga lag åker ur säsongens Premier League, men de två topplagen i Championship befordras ändå och får spela Premier League nästa säsong. Detta förslag skulle kunna bli aktuellt om säsongen inte kan spelas klart, huruvida Liverpool då skulle räknas som titelvinnare framgår ej.

MEN skriver också att förslaget givetvis skulle stöta på stora protester från övriga lag i Championship. Fyra lag som ligger på kvalplats skulle alltså berövas chansen att få kvala sig upp, och faktum är att lag hela vägen ner till trettonde plats i ligan kan anses vara med i kampen om dessa kvalplatser. Men förslaget verkar vara en av många saker som skall diskuteras framöver.

Det sägs heller ingenting om 22 lag skulle vara det nya, men det får ses som sannolikt att man skulle vilja återställa till 20 lag så snart som möjligt – antalet matcher för lagen som också spelar i Europa skulle bli för många annars.

United tränar på

I Manchester United verkar coronaviruset ännu inte fått fäste. I nuläget tränar truppen på som vanligt, än så länge utan planer på eventuella träningsmatcher mot externt motstånd för att hålla igång fysiken och skärpan.

Omgångens lag

Vi fick också omgångens lag från den femte FA-cupomgången. Hela fem spelare från Manchester United kom med, dessa är Eric Bailly, Luke Shaw, Juan Mata, Fred och Odion Ighalo.

Grattis Pogba

Avslutningsvis säger vi ett stort grattis till Paul Pogba, som idag fyller 27 år.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS