Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kritik mot Newcastleköp; Sanchos kravlista; Gratis ligamatcher?

Vi ser fortfarande ingen fotboll i horisonten. I väntan på klarare besked kring om eller när en ligasäsong kan återstarta talar den brittiske kulturministern om att han önskar att det bjuds på gratis Premier League-matcher om säsongen kommer igång. Vi rapporter också om protesterna mot en försäljning av Newcastle och om Jadon Sanchos kravlista.

Amnesty och beIN Sports protesterar

Newcastle är, om man ska tro de senaste dagarnas skriverier, nära att bli uppköpt av ett konsortium baserat i Saudiarabien. Nu höjs kritik mot affären från flera håll. Människorättsorganisationen Amnesty har i ett brev till Premier League motsatt sig affären då man anser att den signalerar ett stöd för regimen i Saudiarabien och att man med ett godkännande skulle blunda för de människorättsbrott som begåtts och begås i landet. I ett svar till Amnesty har Premier Leagues VD Richard Masters svarat att man inte kan ge några direkta kommentarer om processen kring en eventuell försäljning av Newcastle, men att noggranna värderingar görs i förhållande till lagar och regler.

Även tv-bolaget beIN Sports, som är Premier Leagues största internationella samarbetspartner då det kommer till tv-sända matcher har motsatt sig affären och uppmanat Premier League och klubbarna att blockera affären av samma orsaker. 

Är man lite krass kan man anta att den senare protesten kan anses väga avsevärt tyngre i sammanhanget då beIN Sports deras treåriga avtal med ligan genererar totalt 500 miljoner pund till klubbarna.

Sanchos kravbild

Jadon Sancho är, som vi konstaterat ett antal gånger, det namn som flitigast kopplas ihop med Manchester United just nu. Vissa källor har hävdat att Sancho är klar, eller åtminstone så gott som klar. Idag menar journalisten David Ornstein att ingenting är klart och att mycket ska klaffa för att Sancho ska bli Unitedspelare. Det ska handla om kontraktslängd, roll i laget, klubbens visioner om framtiden, managern och lagkamraterna men också om att Sancho vill spela Champions League kommande säsong.

ESPN rapporter å sin sida att Chelsea befarar att United vunnit dragkampen om Sancho och att man nu istället kommer att gå in för att låna Coutinho från Barcelona kommande säsong.

National League lägger ner

Klubbarna i National League-systemet, det vill säga National League, National League North och National League South, har enats om att lägga ner säsongen. Exakt hur det blir med upp- och nedflyttning i respektive liga är oklart i nuläget, men i ett uttalande heter det att man utreder möjligheterna noggrant. Över 90 procent av klubbarna röstade i ärendet och en klar majoritet var för att avsluta säsongen.

Gratis ligamatcher i sommar?

Oliver Dowden, den brittiske kulturministern, har enligt BBC uttryckt att det vore skäligt att Premier League bjöd på ett antal gratismatcher då eller om ligasäsongen återupptas. Dowden talar om att matcherna skulle spelas inför tomma läktare och att det då vore fel att stänga ute den publik som normalt skulle se matcherna. Dowden säger sig ha fört diskussioner med förbunden för de största idrotterna och har framfört att man, om man drar igång, måste kunna försäkra att allt görs enligt reglerna och enligt de strikta direktiv som kommer att ges. Huruvida Premier League skulle gå med på att visa vissa matcher gratis framkommer inte, men Dowden menar att ”det övervägs”.

Den här dagen…

…för sju år sedan gjorde Robin van Persie målet som gav oss vår senaste ligatitel.