Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Ställ in säsongen

Embed from Getty Images

Frankrike var först ut bland de stora ligorna och ställde in resten av säsongen. Kommer Premier League följa det rådet? 

Det är kluvna känslor. Saknaden efter fotbollen har nästan avstannat och det finns en känsla av acceptans hos mig att det inte kommer bli fotboll på ett bra tag.

Men när ska fotbollen starta igen? Nederländerna och Frankrike har tagit beslutet att stänga ner säsongen och satsa på att börja ligan igen i slutet av augusti. I Nederländernas fall gav man inte ut någon mästartitel, utan säsongen blev annullerad. I Frankrike gav man mästartiteln till Paris SG och några lag åkte ur.

Ett inte helt lätt beslut. Men Premier League kan inte heller helt kopiera Frankrikes beslut. Aston Villa är placerat näst sist i tabellen och har två poäng upp till de övriga lagen. Detta med en match mindre spelad. Det är självklart att det inte går att flytta ned Aston Villa då.

Det kan även tyckas självklart att Norwich ska åka ner och framförallt kan det tyckas självklart att Liverpool borde vinna ligan. Att om man bryter ligan i det här skedet ska Liverpool vinna titeln och kunna lyfta pokalen någon gång i framtiden. Men där håller jag inte med.

Det handlar inte om att det är Liverpool. Visst sjunker trovärdigheten från mitt håll, men hade tyckt exakt likadant om det var Manchester United. En titel är vunnen vid den tidpunkten ett lag har ett ointagligt poängförsprång.

Mitt synsätt kan tyckas något autistiskt, att det borde vara självklart att Liverpool borde få höja pokalen och få titulera sig som mästare i Premier League för allra första gången. Jag är inte dummare än att jag förstår att Liverpool skulle vinna den här titeln. Något märkligare har faktiskt aldrig hänt.

Men det går inte bryta en tabell och ge vissa lag fördel av den positionen man har införskaffat sig. På samma sätt kan övriga lag för de övriga placeringarna anamma samma retorik. Att det skulle mycket till för att de skulle tappa sin position.

Avslutas serien här och nu är det enda rätta enligt min mening att helt låtsas som att den här säsongen aldrig har funnits.

Liverpool får bita i det sura äpplet. Vi får bita i det sura äpplet över att få spela Europa League ett år till och Tottenham får en Champions League plats som de normalt sett troligtvis inte hade fått. Leeds får ta nya tag i The Championship och sikta på att gå upp ett år senare.

Vi börjar hamna i en ovärdig situation. Där det till varje pris ska spelas klart en säsong i Premier League och det inför tomma läktare.

Min absoluta övertygelse är att det vore bättra att annullera säsongen. Ogiltigförklara den och ge det statliga stöd till lagen i de mindre divisionerna som de så väldigt mycket behöver.

Jag tror inte på att en säsong i Premier League kan starta i juni under rådande omständigheter. Har gärna fel. Men vill inte ha fler falska förhoppningar.

Säsongen 2019/20 fanns aldrig.

Nu kör vi inför 2020/21 med start i augusti.

Kommer definitivt hinna ångra min åsikt till min nästa krönika