Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Hur mycket kan vi tolerera?

Dagens Mike Phelan’s Shorts innehåller två korta krönikor om vad som är rätt och vad som är fel.

Hur mycket kan vi tolerera?

Jag vet inte om det i skrivande stund faktiskt är till 100 % klart, men det verkar åtminstone bara vara formaliteter tills dess att Mike Ashley säljer Newcastle United till en saudisk investmentfond, som i grund och botten styrs Mohammed bin Salman. Bin Salman som alltså är Saudiarabiens kronprins samt dess försvarsminister, och anses (av bland annat CIA) ha beordrat mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Ja, vi har redan en del tveksamma ägare inom den brittiska fotbollen, med Citys ägargrupp som kanske det tydligaste exemplet. Men någon gång måste vi ändå ställa oss frågan ”när är det nog?”. Hur mycket kan vi som fans tolerera, skall fotbollen verkligen vara ett verktyg för några av de mest kriminella staterna i världen att tvätta sina rykten med?

Jag kan utan problem säga att om den saudiska investmentfonden tagit över United, vilket det har varit prat om, då hade jag slutat följa Manchester United. Jag hade aldrig slutat älska Manchester United, men det lag jag älskar kan inte ha den typ av ägare, så jag hade slutat resa till Manchester, slutat kolla på lagets matcher och självklart slutat köpa någon form av merch tills den dagen en vettig ägare lyckats köpa klubben. Då hade jag kommit tillbaka med full kraft, men titlar tagna under perioden som United skulle ägts av en skurkstat som inte respekterar mänskliga rättigheter, de hade jag inte räknat in. Där går min gräns.

FIFA, UEFA uppenbarligen inte heller FA är inga organisationer att lita på i den här kampen, den måste komma från oss fans. Vi måste stå upp för vilken typ av fotboll vi vill ha, därför hade jag hoppats att Newcastlefansen skulle protesterat ännu mer och att de inte köper några biljetter till nästa säsong, och att vi som Unitedfans skulle göra det om vår klubb en dag skulle hamna hos den typen av ägare. Fotboll är mycket, jag har varit så enormt nere de senaste två månaderna av att inte få se Manchester United spela fotboll, men det finns saker vi måste stå upp för. Mänskliga rättigheter är utan tvivel en sådan.

Det är dags att avbryta säsongen

Trots min depression av att inte ha några Unitedmatcher att följa har jag nu landat i den tämligen enkla åsikten att vi inte med gott samvete kommer kunna spela klart den här säsongen på ett rättvist sätt.

Spel utan publik på neutral plan, det ger inte en sportslig rättvisa, och allt annat är i nuläget inte försvarbart på grund av covid-19. För mig är det så enkelt, och därför måste säsongen ställas in. United får försöka nå Champions League till säsongen 2021/22 istället, inga klubbar får heller åka ur, inga titlar delas ut. Nej, det blir inte rättvist, men livet är inte rättvist.