Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det bästa Manchester United

Embed from Getty Images

Undertecknads fjärde krönikeveckan i den nya världsordningen är kommen och det blir allt svårare att inte nämna elefanten i rummet. Men visst ska väl det gå att ordna också denna gång …?

Vilket är det bästa Manchester United laget i modern tid, sett till truppsammansättningen per säsong?

De allra flesta hade förmodligen landat hos trippel-vinnarna säsongen 1998/1999 – av förklarliga skäl. Prestationsmässigt är detta väldigt svårt att argumentera mot.

Sett ur ett statistiskt perspektiv var dock den efterföljande ligasäsongen 1999/2000 bättre, med flest gjorda mål för ett Manchester United-lag i Premier League någonsin.

Med det sagt hade troligen gemene man värderat tre titlar högre än en myriad av gjorda mål, så jag ska inte vara den som är den. 1998/1999 var det bästa Manchester United-laget i modern tid. Vi är eniga.

Då uppstår frågan: vilket är det bästa Manchester United-laget sedan dess? Säsongen -99/-00 har vi redan stannat vid, men vilka är konkurrenterna?

Ett uppenbart förslag är de engelska segrarna, tillika Europamästarna 2007/2008. Med en Ballon d’Or-vinnare i Cristiano Ronaldo lyckades detta mångsidiga lag alltså säkra en dubbel efter en rafflande Champions League-final mot Chelsea i Moskva.

Världens bästa fotbollsspelare stod för hela 42 nätanden innevarande säsong.

Embed from Getty Images

Ett oväntat förslag – som jag egentligen inte tror på, men som likväl kan vara värt att nämna –  är truppen för säsongen -11/-12. Om du inte på rak arm minns vilken jag åsyftar kan jag avslöja att ligatiteln tilldelades ett Manchester-lag som inte var United, då de röda dukade under till följd av något så obetydligt som målskillnad.

Trots det fruktansvärda sättet på vilket säsongens sista omgång avgjordes kan denna få ett hedersomnämnande då Wayne Rooney lyckades samla på sig 34 mål i alla tävlingssammanhang. Han tangerade då sitt målskördsrekord från säsongen -09/-10, fastän han blivit två år äldre och fick en match mindre spelad.

De regerande Europamästare 2008/2009 är kanske ändock en mer realistisk konkurrent.

Anfallet kan vi låta tala för sig självt: Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Carlos Tevez och Dimitar Berbatov.

Embed from Getty Images

Vi gjorde kanske inte lika många mål som man tänker sig att vi borde. Emellertid stod defensiven med Edwin van der Sar som siste man för den minsta mängd insläppta mål per match någonsin för en United-sida.

Man kan föreställa sig att de fyra ovannämnda offensiva spelarna hjälpte till att dra det lasset, genom att hålla bollen på rätt planhalva under stora delar av matcherna.

Det blev en Premier League-titel säsongen 2008/2009; dessvärre föll vi på målsnöret i Champions League-finalen mot Barcelona. Visserligen säger förmodligen det mindre om oss och mer om vilket otroligt lag spanjorerna/katalanerna lyckats skrapa ihop.

En sista personlig favorit är säsongen 2006/2007. Detta dels för att den utgör en milstolpe i mitt eget supporterskap.

Dels därför att det blev den första ligatiteln för klubben på tre år. Med en så ung och diversifierad trupp lades också grunden för den vinnande maskin som Manchester United skulle komma att bli i ytterligare sex-sju år.

Embed from Getty Images

Så, vilken är den bästa Manchester United-truppen de senaste två decennierna?

Att jämföra lag över tid är aldrig en tacksam uppgift. Ska man se till spelarmaterialet på pappret? Vunna titlar? Den genomsnittliga ljudnivån på Old Trafford?

Svaret skulle troligen bli olika beroende på vem som får frågan. Vi har alla olika relationer till somliga spelare, laguppställningar och säsonger. Därför är det upp till var och en att ta ställning till vilka som tillsammans är deras bästa United.

Något vi dock kan slå fast, med absolut säkerhet, är att Manchester United haft några ruggigt bra spelartrupper under åren efter trippeln ’99.

Detta kan vara värt att minnas under extra svåra tider – vare sig de stammar från dåliga prestationer på planen, eller världsomspännande pandem …

Alltså: vare sig de stammar från dåliga – eller helt uteblivna – prestationer på fotbollsplanen.

Res med oss till Manchester!