Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Uppdateringar från Solskjaer: Än så länge har allt varit positivt

Embed from Getty Images

Eftersom det i dessa tider inte bjuds på några presskonferenser eller liknande från Ole Gunnar Solskjaer känns det nästan som en evighet sedan vi fick några uppdateringar om hur läget är i truppen och vad norrmannen själv har för tankar inför återstarten på säsongen. De senaste dagarna har vi dock fått lite mer kött på benen vad gäller detta då Solskjaer pratat med klubbens egna kanaler. Här går vi igenom vad som sagts. 

Manchester United har inte spelat fotboll sedan den 12 mars då laget besegrade LASK på bortaplan i Europa League. Nu börjar hursomhelst saker och ting att röra på sig vad gäller en återstart av ligan, som är beräknad till den 12 juni. Datumet är dock inte skrivet i sten då det fortfarande råder delade meningar om huruvida man ska spela på neutrala planer eller inte. Troligtvis sneglar man även mot Bundesliga, som drog igång för knappt två veckor sedan, för att studera hur hela apparaten fungerar där.

Det vi i alla fall vet är att klubbar har börjat söka sig tillbaka till sina träningsanläggningar, och United är givetvis inget undantag. Solskjaer har i och med detta gett oss en och annan uppdatering bland annat vad gäller läget i truppen, skador, transfers, och den planerade omstarten. Nedan går vi igenom vad som sagts på varje ämne.

Äntligen tillbaka i träning

Spelarna är som nämnt tillbaka i träning och kör till att börja med i smågrupper om fyra till fem personer. Det är inte en helt optimal situation, men givetvis bättre än att inte kunna göra något alls.

”Vi är tillbaka och det känns skönt. Killarna har varit fantastiska, vädret har varit bra och de har njutit av det.

”Förhoppningsvis har vi visat att vi kan göra detta på ett säkert sätt och gå vidare till nästa steg (att träna i större grupper). Det är med glädje vi är tillbaka i träning igen.” 

Om spelarna ser ut att vara i bra form? Absolut.

”Alla ser vassa ut och har varit på gott humör. Vi har delat upp oss i grupper och de har sett riktigt bra ut. Förhoppningsvis kan vi, som jag sa, snart gå över till att träna i större grupper, men än så länge har det varit positivt.

”De har sett efter sig själva men Charlie [Owen], vår fystränare, Kieran [McKenna], Michael [Carrick], och Martyn [Peat] har legat på dem och pushat dem hela tiden. De har inte haft många lediga dagar!”

Solskjaer kom i samma veva även med positiva skadebesked gällande Marcus Rashford och Paul Pogba, där bägge uppges vara tillgängliga för spel när ligan drar igång igen.

”Det ser bra, de har varit med på träningarna nu och de har gjort samma saker som de andra. Inga reaktioner så här långt. Peppar, peppar.”

Spel bakom stängda dörrar

Embed from Getty Images

Senast man spelade en fotbollsmatch var alltså i Europa League borta mot LASK i mitten av mars. Man tog då en enkel seger med 5-0 och gjorde så inför tomma läktare. Motståndet den gången var såklart inte det svåraste man stött på den här säsongen och kanske spelade det mindre roll huruvida det var publik på arenan eller inte. Man har i alla fall fått en smak på hur det är att spela i tävlingssammanhang utan ljud från läktaren. Solskjaer menar att det kommer bli svårt att men att man får skapa sig sin egen atmosfär när det drar igång igen.

”Det kommer bli en utmaning, men vi spelade mot LASK precis innan lockdown och killarna gjorde det fantastiskt. Vi är kapabla att spela utan den atmosfären. Man får skapa den själv inom laget.

”Jag blev imponerad av den matchen, hur fokuserade vi var. Bossen [Sir Alex Ferguson] brukade alltid säga ’koncentrera och spela med beslutsamhet’. Alla spelade med koncentration.”

Solskjaer fortsätter, skämtsamt:

”Jag hoppas inte vi vänjer oss vid att spela utan publik! Fotboll ska spelas inför publik, med passion och spänning.”

Han säger även att man tittar på Tyskland och hur de har hanterat att fotbollen återupptagits igen.

”Vi har sett vad som händer i där och för oss [Premier League] handlar det om att följa deras exempel. Det är viktigt att de kan visa vägen nu.

”Det har varit roligt att titta på fotboll live igen, inte bara gamla klassiker. Men vi har även spenderat timmar på att analysera våra egna matcher.”

En uppdatering på Ighalo

På sistone har det snackats mycket om huruvida Odion Ighalo kommer vara en United-spelare när säsongen drar igång igen eller inte. 30-åringen kom till United i januarifönstret, främst för att fylla ut anfallsbesättningen, som där och då endast bestod av Anthony Martial och Mason Greeenwood, då Rashford var skadad.

Ighalo väntas inom kort återvända till Kina då låneavtalet löper ut i slutet på den här veckan. Solskjaer säger varken bu eller bä vad gäller hans önskan om att ha kvar nigerianen, som stått för fyra mål på åtta matcher i klubben. Hans kinesiska klubb, Shanghai Shenhua verkar dock inte har gjort någon hemlighet av att man vill ha tillbaka sin spelare, dels eftersom säsongen därborta väntas dra igång snart, dels för att man erbjudit Ighalo ett nytt kontrakt värt £75 miljoner, utslaget över fyra år.

Solskjaer om situationen:

”Låneavtalet löper ut i slutet av maj, så uppenbarligen är det ju tänkt att han ska tillbaka.

”Vi håller en dialog. De har varit fantastiska mot oss, deras klubb [Shanghai Shenhua], och låtit honom spela för sin drömklubb.

”Det har varit en dröm för honom och förhoppningsvis kan vi avsluta det vi påbörjat, gärna med en trofé. För tillfället är dock ingen överenskommelse nådd. Deras liga väntar på att starta, så vi får vänta och se.”