Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Van der Sar om van de Beek; Preliminärt spelschema; Herrera och Community Shield

Måndagens nyhetssvep är här och det blir nya turer kring vad som har blivit ett av det hetaste namnet i United-kretsar för tillfället, nämligen Donny van de Beek. Vi har även fått speldatum att skriva in i kalendern samt två intressanta lästips.

Vi uppmärksammar även vad som sker i den blå delen av staden då Manchester Citys överklagan vad gäller Champions League-spel de kommande säsongerna väntas dra igång i veckan.

Transfernytt om

Embed from Getty Images

…Donny van de Beek

Vi har skrivit om det innan, men vi kör en runda till då nya uppgifter nu har börjat cirkulera vad gäller Uniteds intresse för Donny van de Beek i Ajax. Enligt Evening Standard har den gamle United-målvakten och numera klubbens direktör, Edwin van der Sar, bekräftat att både United och Real Madrid är sugna på 23-åringen.

”Det är uppenbart att klubbar som Real Madrid och United är intresserade,” ska van der Sar ha sagt till holländska NOS.

Ajax uppges dessutom inte ha för avsikt att försöka hindra övergångar för sina spelare, men samtidigt är man tydliga med att man inte tänker sälja för reapriser.

”Det kommer inte ske några £150-200 miljonersvärvningar, såklart. Men jag tror det finns högt värde bland spelarna som kommer från Ajax. Välutbildade, vana vid att vinna samt spela ute i Europa.

”Men det kommer inte bli halva priset eller liknande. Det kan klubbarna glömma.” 

Från annat håll, närmare bestämt Spanien, ska det tilläggas att den Madrid-baserade tidningen Marca kommer med uppgifter om att mittfältaren tillsammans med sin agent har berättat om Uniteds intresse för att få Real att tävla om en signatur.

Huvudstadsklubben ska dock ha varit tydliga med att man inte kommer signa någon och att det inte ingår i deras planer att göra några stordåd på marknaden den här sommaren.

Detta har återgivits av Sport Witness. 

…Federico Chiesa

Det blir även nya turer vad gäller jakten på en ny högerytter, där framför allt Jadon Sancho varit på tapeten. Nu kan vi även addera Fiorentinas Federico Chiesa till den listan. Enligt uppgifter från Italien, som även här återgivits av Sport Witness, rapporteras det om att United, tillsammans med flera italienska storklubbar visat intresse för 22-åringen. Framför allt handlar det om Inter och Juventus, men vad det verkar är man inte sugna på att betala de €70 miljoner Toscana-klubben uppges kräva.

Kanske är vägen därmed krattad för United, om man ändrar riktning med Sancho-spåret?

…Om transferfönstret och spelarvärvningar

I en kort tweet skriver den franska sajten Get French Football News att den franska radiostationen, RMC, har fått rapporter från FIFA om att transferfönstren ute i Europa kan komma att öppnas upp till fyra veckor innan slutet på 2019/20-säsongerna. Dock menar man att spelare som värvas då endast kommer bli spelklara från och med nästa säsong.

Speldatum

Vi har nu fått så kallade tillfälliga datum att förhålla oss till vad gäller Uniteds matcher i Premier League under juli månad. Då de är just tillfälliga och inte helt spikade kan de komma att ändras beroende på eventuell TV-bevakning. Preliminärt inleds nästa månad den 4 juli för Uniteds del när man tar emot Bournemouth på hemmaplan.

Nedan följer det återstående schemat.

19 June – Tottenham (B) 21:15
24 June – Sheffield Utd (H) 19:00
30 June – Brighton (B) 20:15
4 July – Bournemouth (H)*
8 July – Aston Villa (B)*
11 July – Southampton (H)*
15 July – Crystal Palace (B)*
18 July – West Ham (H)*
26 July – Leicester City (B)*

Matcher markerade med * är ännu inte bekräftade. 

City till CAS

Tidigare i vintras anmäldes Manchester City till Uefas finansiella disciplinnämnd då det framkommit att man mellan 2012-2016 begått allvarliga överträdelser mot regelverket Finanical Fair Play. Detta äventyrar därför klubbens spel i Champions League de kommande två säsongerna och beroende på hur ligatabellen slutar den här säsongen kan det förefalla som så att den klubb som placerar sig på en femteplats eventuellt kan bli berättigade till Champions League-spel nästa säsong. För den som inte har koll på tabellen i nuläget ligger nämligen United på femteplatsen.

Hursomhelst kommer Citys ärende nu i veckan behandlas i CAS, alltså idrottens skiljedomstol, där ett eventuellt straff alltså kan kosta hårt vad gäller just Europaspel, rykte, och en eventuell upplösning av truppen med spelare som kan söka sig bort.

Mer om detta finns att läsa på BBC.

Lästips

Vi avslutar dagens kolumn av nyheter med ett par intressanta lästips för den som vill ha något att grotta ner sig i på måndagskvällen.

Ander Herrera

Först ut är den tidigare United-spelaren, Ander Herrera, som numera huserar i Paris Saint-Germain. Han har bland annat pratat om relationen till José Mourinho och portugisens sista tid i klubben, där spelarna kände att något inte stod rätt till bakom kulisserna. Han säger, till exempel, följande:

”Problemen började under sommarens försäsongsturné (2018). Det pågick något mellan honom [Mourinho] och klubben. Men jag var bara en spelare. Jag är ingen att tala om vad som hände eller försöka lista ut något. Jag försökte bara göra mitt jobb.

”Men det är sant, det man såg under tiden, vi såg alla samma sak. Något stod inte rätt till mellan honom och klubben.”

Herrera uttrycker även missnöje mot United då han menar att flytten från klubben inte handlade om pengar eller kontraktslängd, utan istället bristen på proaktivitet från ledningens håll och att han inte fick den uppmärksamhet han tyckte sig förtjäna.

”Jag gav allt. Jag klagade aldrig. Jag gick aldrig till media för att klaga på något. Hade aldrig ett ont öga till min tränare, eller till någon i ledningen. De väntade till jag hade fem eller sex månader kvar på kontraktet.”

Hela artikeln finns att läsa på The Athletic.

Community Shield

Lästips nummer två handlar United och cupspel. Eller ja, det får räknas in i det sammanhanget. Manchester United vann den allra första upplagan av Charity Shield och idag finns ingen klubb som har lika många vinster i matchen som numer heter Community Shield. I det här reportaget har Mikael Österdahl på Muss-redaktionen gått igenom Uniteds vinster i den engelska fotbollssäsongens traditionella öppningsmatch. Dessutom bjuds det på matchfakta. Trevlig läsning!

Manchester Uniteds Charity/Community Shield-vinster