Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Väldigt taggad men med en märklig känsla

Embed from Getty Images

Premier League drar igång imorgon onsdag, och United går in i spel på fredag. En intensiv matchsommar väntar med ligaspel, FA-cup och Europa League. Här är våra tankar inför omstarten.

Nu är det klart, Manchester United spelar snart tävlingsfotboll igen. På midsommarafton är det dags, hur taggad är du?

Elias Hallström: Helt ärligt, jag känner ingen jättestor pepp för tillfället. Det är sommar och ligan skulle i en normal värld varit färdigspelad. Jag har nog inte kommit till rätta med omständigheterna som råder. Svårt att komma över den mentala tröskeln framförallt. Men förhoppningsvis blir man lite mer taggad när det närmar sig.

Mikael Österdahl: Jag är tudelad. En del av mig tycker att det ska bli skitkul. En annan del av mig befarar att jag ganska snart kommer inse att den fotboll som spelas i sommar och tills publiken är tillbaka på arenorna inte är för mig.

Emil Bäck: Jag är extremt taggad ändå. Hoppas och tror att United kan fortsätta med den fina formen vi hade då ligan tog ett uppehåll. Sen att få se hela truppen skadefri och spela med varandra kommer bli kul också.

Adam Fröberg: Givetvis blandade känslor, men självklart ska det bli skönt. Publik eller ej – vi får åtminstone se United spela fotboll!

Marcus Beijar: Hyfsat. Det är väl två saker som gör att man inte känner det där samma pirret och det är dels att det ska spelas inför tomma läktare och att vi ska spela nästan fram till augusti. Visst, läget är va det är men jag trodde jag skulle vara mer taggad än jag är.

Gustav Brinck-Larsen: Jag pendlar något oerhört mellan superpepp och nedslagen över hur det kommer se ut. För Premier League utan publik, det kommer inte bli samma sak. Bundesliga och Allsvenskan har redan visat det. Och samtidigt, det skall bli så jäkla kul att se United.

Victor Laag: Väldigt taggad. Men med en märklig känsla. Jag kollar ut, det är soligt och jag är åter i sommarstugan. Då är det försäsongsmatcher på MUTV jag ska se, inte Premier League-fotboll. Men det ska bli otroligt roligt.

Vilka förväntningar har du på laget i sommar?

Elias Hallström: Solskjaer säger ju att det mesta är positivt och att skadeläget ser ljust ut. Jag förväntar mig att man går ut och kör på som vanligt i princip, så professionella ska man vara. Det tycker jag man bör kunna förvänta sig av alla lag faktiskt.

Mikael Österdahl: Jag vill se att vi bygger vidare på det vi hade när säsongen tog paus. Då var det väldigt mycket som var positivt. Nu vill jag få bekräftat att det inte var en tillfällig formtopp.

Emil Bäck: Med tanke på Uniteds kvarvarande matcher så har jag höga förväntningar på många tre trepoängare. Sen förväntar jag mig att se ett mer tydligt spel och att United är det spelförande laget. Nu, med det mittfält vi kommer kunna ställa på planen, så finns det inte många ursäkter för att inte vara ett starkt lag redan från mitten av planen. Jag hoppas mycket på att Greenwood får mer och mer speltid för att fortsätta utvecklas. En annan jag har hoppats mycket på hela säsongen som fått lite för lite chanser kan jag tycka är James Garner, han har potential att bli riktigt bra tycker jag. Bara han får lite mera speltid bara, kanske en utlåning nästa säsong till en PL-klubb eller topplag i Championship.

Adam Fröberg: Att vi ska få se ett ännu tydligare spelsätt. Det är givetvis rimligt om det varierar lite beroende på motstånd, men grunden ska ändå finnas där. Det om något tycker jag att man ska kunna kräva nu.

Marcus Beijar: Oerhört svårt att säga. Sett till hur topplagen i Tyskland levererat sedan omstarten så skulle jag bli förvånad om det blir några enorma omändringar i toppen av tabellen. Min förväntning är att vi krigar om en fjärdeplats in i det sista.

Gustav Brinck-Larsen: Att spelet fortsätter i den positiva trend som vi såg innan uppehållet. Så klart får vi förvänta oss en inkörsperiod i början, men sen vill jag se ett fartfyllt offensivt spel lett av Pogba, Fernandes, Rashford och Martial.

Victor Laag: Att laget fortsätter på den inslagna vägen som innan uppehållet. Att utveckligen fortsätter att gå framåt och att de stabila segrarna mot de sämre lagen tas.

I och med att Rashford och Pogba nu finns tillgänglig för spel i matcher de egentligen inte skulle kunnat spela i är United säkerligen förstärkt. Men även andra lag har fått chansen att få tillbaka tidigare skadade spelare, är United mer förstärkta än sina närmaste konkurrenter?

Elias Hallström: Jag vill nog påstå det. Absolut viktigast är att Rashford är tillbaka och kan leda offensiven. Om han sedan kan fortsätta på inslagen väg (innan uppehållet) återstår att se. Ekvationen ska ju dessutom göras på mittfältet också eftersom Pogba är tillbaka. Klickar det mellan honom och Fernandes kan det bli åka av.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: I form är min åsikt att Pogba och Rashford är våra två bästa spelare. Nu har jag inte stenkoll på hur skadeläget var i andra klubbar men att United åtminstone är en av klubbarna som i det avseendet gynnas mest är självklart.

Emil Bäck: Jag skulle säga att United och Tottenham är de två lag som gynnats mest av att få tillbaka spelare nu efter uppehållet. De två lagen drar ganska jämt i vem som gynnats mest. Pogba och Rashford är två extremt bra spelare, Rashford har dessutom varit riktigt bra denna säsongen och utvecklats enormt. Sen att Tottenham får tillbaka Harry Kane framförallt är viktigt för dem, kanske ännu mer sedan Mourinho tog över och har sagt både en och två gånger att han inte har några anfallare (centrala) utöver Kane. Så vilket lag som helst hade blivit förstärkta med en världsspelare som Kane är.

Adam Fröberg: Jag skulle säga att Tottenham förstärks allra mest med spelare som Kane, Son, Sissoko och Davies tillbaka. Men United är klar tvåa ur den aspekten.

Marcus Beijar: På pappret är det väl så, sedan ska det ju stämma i verkligheten också. En frisk Marcus Rashford är alltid en förstärkning, då det gäller Paul Pogba så beror det så mycket på det mentala och om han trivs. Skulle han spela som han gjorde de första matcherna under Solskjaer stoppar ingen United. Frågan är hur han ska användas optimalt med Fernandes som given i laget.

Gustav Brinck-Larsen: Utan att kunna alla andra lag i detalj så är min känsla att United bör vara bland de klart mest förstärkta lagen. Vår bästa mittfältare och vår bästa anfallare är tillbaka, det är väl inget annat lag som kan säga det?

Victor Laag: Ja, det skulle jag säga. Visst Harry Kane i Tottenham kommer passa Mourinho perfekt. Men att få tillbaka två världsklasspelare i form av Rashford och Pogba gör väldigt mycket. Sen ska de också få sin tid att komma tillbaka ordentligt och det kan ta sin tid.

Ja, Pogba är som sagt tillbaka. Med alla tillgängliga, vilket är Uniteds bästa mittfält?

Elias Hallström: Om vi håller oss centralt vill jag se Fred, Pogba, och Fernandes. De två förstnämnda bredvid varandra med portugisen framför sig. Måhända att Pogba egentligen bör flyttas fram ett hack, men det blir troligen en aning framtungt.

Mikael Österdahl: Det bästa är nog en diamant med Matic som ankare, Fernandes längst fram och Pogba samt Fred eller McTominay på kanterna. Sen går det förstås att argumentera för att vi ska spela med tre mittfältare och då blir det Fred/McTominay som försvinner. Jag håller förvisso de båda som bättre än Matic men serben behövs för balansen, det tycker jag illustrerades väldigt tydligt före uppehållet.

Emil Bäck: Jag skulle säga ett tremannamittfält med Pogba, McTominay och Bruno. Detta för att både Bruno och Pogba är självskrivna så länge de är skadefria och vill spela. Sen tar McTominay sista platsen för mig då han haft en riktigt fin säsong och enligt mig är han lite vassare än vad Fred är i det defensiva arbetet. Fred har också gjort en fin säsong, men han faller lite på att McTominay är bättre defensivt och det kommer behövas med två lite mer offensiva mittfältare i form av Pogba och Bruno. Matic är också bra, men mer en rotationsspelare i min värld.

Adam Fröberg: Allt beror på motstånd och yttre förutsättningar. United är inte tillräckligt bra (ännu) för att alltid vara spelförande, och har inte heller en tillräckligt kvalitativ defensiv mittfältare. Om Pogba och Bruno ska spela samtidigt behövs defensiv balans, där är Matic det bästa alternativet av idag (sjukt nog). I andra matcher kan Fred och McTominay vara mer lämpliga. Men vi har många matcher med tätt schema, så det löser sig.

Marcus Beijar: Knepigt. Jag skulle vara benägen att säga att det innehåller Fred, Pogba och Fernandes. Å andra sidan är det väl en mer defensiv roll inte direkt den mest optimala utgångspositionen för Pogba. Hugget som stucket mellan McTominay och Fred också. Svårt.

Gustav Brinck-Larsen: Om United skall spela samma system som tidigare, med två sittande mittfältare bakom en tia, så är det enligt mig McTominay, Pogba och så Bruno framför dem. McTominay är egentligen offensivare än man tänker, men i den här uppställningen kan han vara perfekt som den med mest defensivt ansvar. Matics balans skulle givetvis vara nyttig också, men jag tycker Pogba lider av att han då får utgå lite till höger på mittfältet. Liten detalj, men den tar nån promille av Pogbas spetskompetens.

Victor Laag: En bra fråga som jag har klurat på länge. Pogba och Bruno Fernandes är självskrivna. Men den ska in någon mer där. Fred för den stabilitet han visat under säsongen. Matic borde ha platsen om han är på sin topp och McTominay för att han fortsätter att ta kliv. Märker ni att jag velar? Med pistolen mot huvudet säger jag Fred.

Spelarna går från tre månader utan spel direkt in i hårt matchande, något som ökar risken för skador. Vågar Solskjaer rotera även nyckelspelarna tillräckligt?

Elias Hallström: Det tror jag han blir tvungen till, liksom alla andra tränare. Det är en för stor risk att hålla på med chansningar, särskilt när nästa säsong inte ligger alltför långt fram i tiden vad det verkar.

Mikael Österdahl: Erfarenheten från Tyskland visar att farhågorna för skador nog är överdriven. Visst, ökningen i intensitet sliter på kropparna men samtidigt är spelarna sannolikt i bättre kondition än någonsin tidigare. Den påtvingade vilan har gett dem en unik chans att läka sår. På frågan som ställdes tror jag att han gör det. Att han har varit dålig på det tidigare tror jag till stor del beror på att han inte har litat på reserverna men med värvningarna av Fernandes och Ighalo samt skadade tillbaka så har vi större möjlighet att rotera utan markant kvalitetssänkning.

Emil Bäck: Ja, jag tror han kommer våga och kunna rotera då vi ändå har rätt så bra bredd i truppen idag. Tillräckligt bred för att kunna rotera mot kvarvarande motstånd.

Adam Fröberg: Det måste han göra. Annars sätts laget i en enormt svår sits.

Marcus Beijar: Vågar och vågar, han är väl så illa tvungen. Å andra sidan behöver han inte fundera på Europa League nu, det hade varit än värre. Läget är det samma för alla lag, det gäller att disponera rätt.

Gustav Brinck-Larsen: Jag hoppas verkligen det, annars finns en risk att många spelare är slitna om bara två, tre veckor. Och visst, ligan tar snart slut, men då skall vi förmodligen spela klart Europa League. Så jag hoppas Solskjaer har en plan för hur spelare som Pogba, Bruno och Rashford skall matchas.

Victor Laag: Ja, det tror. Förhoppningsvis har han lärt sig läxan från i höstas och inte spela nyckelspelarna tills de går sönder. Går inte att köra Pogba och Rashford för fullt i detta nu.

Apropå det hårda matchandet, hur skall Solskjaer tänka kring matchning av laget i FA-cupen? Är den titeln värd att gå för fullt efter när laget slåss om CL-plats i ligan?

Elias Hallström: Ja, ligan måste prioriteras. Det hade den ju gjorts även innan uppehållet. Med tanke på att gapet till CL-plats inte är långt borta vore det korkat att inte prioritera ligan.

Mikael Österdahl: Solskjaers jobbeskrivning dikterar säkerligen att han ska prioritera ligan. Pragmatiskt är det säkert också bättre för klubben. Men fan, att vara supporter handlar inte om att tänka pragmatiskt. Att vinna FA-cupen är oändligt många resor roligare än att sluta fyra i ligan. Gå all in på FA-cupen!

Emil Bäck: Tycker vi ska gå mest för CL-platsen men vill inte heller se att man ”skrotar” FA-cupen heller. United har bredden för att gå för båda. Framförallt då EL kommer först i augusti då ligan redan ska vara över.

Embed from Getty Images

Adam Fröberg: En titel vill man alltid vinna. Men som det ser ut nu måste man prioritera, och då är nog FA-cupen den som får sättas åt sidan en gnutta. Vi har en rätt bred trupp nu med många hungriga spelare. Låt dem få chansen där!

Marcus Beijar: En titel är en titel. Men, om man måste välja mellan att vinna FA-cupen eller knipa en fjärdeplats är svaret enkelt. Sedan får ju inte Liverpool vinna ligan heller.

Gustav Brinck-Larsen: En titel är alltid en titel, men Champions League till hösten gör att vi inte tappar en massa sponsorpengar och jag tror det faktiskt kan locka en spelare som Sancho mer. Så jag vill ha fullt fokus på fjärdeplatsen, så får FA-cupen roteras i, även om vi så klart inte skall ge upp den.

Victor Laag: Jag vill säga att gå för fullt på titeln. Men samtidigt är fjärdeplatsen och CL-spel mer värt för klubben och framtiden.

Fem byten kommer tillfälligt tillåtas, dock får man bara byta spelare vid tre tillfällen plus halvtidsvilan för att minska möjligheten för maskning. Det har höjts röster för att detta borde göras permanent, vad tycker du om det?

Elias Hallström: Nej, jag anser inte att det borde göras permanent. Finns såklart många fördelar med att kunna göra fler byten, det öppnar upp för nya möjligheter och utfall i matcher. Men nej, det kommer också bli rörigt samtidigt som det tar bort en aspekt som visar huruvida tränare är skickliga på att bland annat förändra matchbilder med tajming, fingertoppskänsla instinkt, osv. Sedan är jag kanske lite konservativ också.

Mikael Österdahl: Att antal tillåtna byten höjs hör väl nånstans tiden till. Framför allt kan det nog gynna talangutveckling på sikt. Risken jag ser är väl att det minskar tiden som det faktiskt spelas fotboll men det borde vara en enkel sak att markant minska tiden ett byte tar. Sammantaget är jag försiktigt positiv.

Emil Bäck: Jag kan nog komma att vara på sidan för att ha det permanent. Det har varit på tal om att det ska ändras ett tag nu, så nu får man en prövotid med detta. Funkar det smidigt så tycker jag man ska fortsätta med det.

Adam Fröberg: Rakt nej, om jag ska vara ärlig. Just nu är det fullt rimligt. Men för mig skulle det ändra för mycket och det till det sämre.

Marcus Beijar: Nej, det är för mycket juniorfotboll över det tankesättet. Det att man tillåter ett fjärde byte i en eventuell förlängning må var okej, men jag tycker inte att vi behöver fem byten över 90 minuter i normalt läge.

Gustav Brinck-Larsen: Ja jag tycker faktiskt det. Spelschemat blir bara tightare och tightare och tempot högre och högre. Så att få en bättre chans att vila nyckelspelare i slutet av matcher tycker jag bara är bra. Så jag är för.

Victor Laag: Jag vill avvakta och se. Risken finns att det gynnar de stora klubbarna för mycket.

Matcherna kommer spelas utan publik. Hur påverkar det spelet, och kommer det gynna eller missgynna United?

Elias Hallström: Svårt att säga, men klart är att det kommer påverka på något sätt. Atmosfären försvinner, vilket kan påverka tempot. Spelarnas förmåga och tekniska utföranden tror jag dock inte påverkas nämnvärt.

Mikael Österdahl: Det mesta tyder på att vi får se mindre intensitet och färre misstag. Det borde i så fall gynna tråkspelande lag som Manchester city och missgynna actionlag som Manchester United. Ja, på det stora hela dåligt för fotbollen och dåligt för Manchester United.

Emil Bäck: Tror att man kommer kunna känna av att spelare kanske inte blir lika taggade för matchen. Så tempot kanske kommer vara lite lägre än vanligt, men inte mycket. I övrigt tror jag mest att det är vi supportrar som kommer känna att det är annorlunda.

Adam Fröberg: Jag är av uppfattningen att det kommer gynna de bättre lagen. De så kallade ”sämre” lagen går ofta mer på vilja och stärks ännu mer av en påmanande publik. Kvaliteten på spelarna hamnar nu mer i centrum vilket bör gynna de lag med bäst spelare (som också är samspelta).

Marcus Beijar: Svårt att säga. Old Trafford en regnig måndag i januari är ju inte särdeles mycket då det kommer till atmosfär, däremot uteblir ju bortaföljet nu. Det brukar vara bland Englands absolut bästa. Statistik har väl visat att hemmaplansfördelen inte varit lika markant utan publik, så ”svaga” hemmalag har väl minst att förlora.

Gustav Brinck-Larsen: Jag har hypotesen att spel utan publik gynnar bättre lag, särskilt när de spelar borta. Ett sämre lag kan bäras fram defensivt av trycket på läktaren och på så sätt få mer energi att orka hela vägen. Utan den effekten tror jag att vi kommer få se fler vinster av favorittippade lag.

Victor Laag: Det kommer påverka spelet då det sista adrenalinpåslaget från spelarna lär saknas. Men har sett en hel del fotboll nu i några veckor. Kvaliteten är fortsatt hög.

Slutligen. Vi ligger femma nu, tre poäng efter Chelsea, åtta efter Leicester, två före Wolves och Sheffield United med Tottenham och Arsenal tight därefter. När säsongen är färdigspelad, vilken plats hamnar United på?

Elias Hallström: Om det är svårt i vanliga fall känns det än mer omöjligt att sia om det i dagsläget, men tror vi kniper fjärdeplatsen, minst. Har en känsla av att Leicester kan falla ihop.

Mikael Österdahl: Baserat på magkänsla och ingenting annat säger jag att vi slutar fyra, före Chelsea på målskillnad. Arsenal slutar sist av de nämnda lagen. Men de kan trösta sig med att det ändå är mycket bättre än den typ 15:e-plats de baserat på spelet har gjort sig förtjänta av.

Emil Bäck: Jag tror United hamnar på en fjärdeplats. Tror att med vårt spelschema som är kvar kontra Chelsea att vi har enklare matcher i helhet och att vi därför kommer kunna gå förbi dem. Sen tror jag Leicester har för stort avstånd för att vi ska kunna komma ikapp och förbi. Sheffield kommer nog tyvärr vara det laget uppe i toppen som riskerar att tappa mest då de inte ens var i tankarna att vara så här högt upp och att de tappat deras momentum, tror mycket där hänger på att Dean Henderson fick vara kvar och att han håller samma nivå som han gjort den gångna säsongen. Wolves kommer slåss med Chelsea om femte och sjätte platsen. Därefter kommer Tottenham, Sheffield och Arsenal i den ordningen.

Adam Fröberg: Svårt. United blir antingen fyra eller femma. Jag väljer att vara optimistisk den här gången – vi kniper fjärdeplatsen.

Marcus Beijar: Vi slutar fyra. Jag vill vara optimist denna gång.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är tokoptimist just när jag skriver detta, så jag säger att United slutar trea. Leicester kollapsar helt, och unga Chelsea kan få tufft, så jag tror United kan ta dem båda. Jinx jinx.

Victor Laag: United är då på en fjärdeplats.