Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis David May, 50 år!

David May, superstar,
He’s got more medals than Shearer.
David May, superstar,
He’s got more medals than Shearer.

Idag firar vi David May! Den före detta Manchester United-försvararen har nämligen blivit 50 år gammal.

Frågar vi den genomsnittliga Unitedsupportern om May så är det sannolikt två saker som ploppar upp. Dels hur han firade efter att United vunnit trippeln 1999 och dels att han blev förnedrad av Jesper Blomqvist när United mötte IFK Göteborg i Champions League 1994.

Embed from Getty Images

Trippelfirandet har blivit ikoniskt. Det skulle emellertid vara lögn att påstå att Mays bidrag var avgörande. Den säsongen gjorde han sin första ligamatch först i april. I Champions League spelade han inte alls.

Men vi ska heller inte förringa hans insats. I slutet av säsongen hade United försvarsproblem. Jaap Stam hade problem med hälen, Henning Bergs säsong tog slut i april och Ronny Johnsens tillgänglighet var alltid ett frågetecken. Vi hade Wesley Brown men Sir Alex Ferguson valde att lita på den mer rutinerade May istället. Så kom det sig att May startade i fyra av de sex avslutande ligamatcherna, däribland då titeln säkrades mot Tottenham i sista omgången. Han spelade också i FA-cupfinalen och det var nog på vippen att han fick starta i Barcelona också.

May blev dock lurad av Blomqvist igen. För hur orimligt det än låter var det nog May och Blomqvist som slogs om den sista platsen i startelvan. Med herrarna Roy Keane och Paul Scholes avstängda hade det varit rimligt att flytta upp Johnsen på mittfältet. I så fall hade May varit det naturliga valet bredvid Stam i mittförsvaret. Men det blev David Beckham som central mittfältare istället, därmed Ryan Giggs som högerytter och Blomqvist till vänster.

Om det var skadorna som öppnade för May 1999 så var det annars skadorna som förstörde karriären. Värvad från Blackburn sommaren för 1,2 miljoner pund skulle May vara Unitedspelare i nio säsonger. Det resulterade bara i 118 matcher, varav 86 de tre första säsongerna.

Mays mål vid 4.27.

Efter rikligt med speltid under debutsäsongen var säsongen 1995/96 problemfylld för May. På våren spelade han sig ändå in i laget. När ligatiteln säkrades på Riverside Stadium var det David May som öppnade målskyttet. Han spelade sedan 90 minuter när Liverpool besegrades i FA-cupfinalen.

Enda säsongen då han på riktigt var ordinarie i United var 1996/97, då han startade 39 ligamatcher. Hans mest minnesvärda insats den säsongen var 1-0-målet då Porto besegrades med 4-0 i Champions League-kvartsfinalen 1997. En idag lite bortglömd match men en av Uniteds allra bästa insatser i turneringen.

Mays mål vid 0.29.

Sedan… Ja, sedan firade han i Barcelona 1999. Så värst mycket fotboll blev det inte. I december 1999 skickades han till Huddersfield på lån bara för att återvända skadad efter en match.

Han överkom förvisso skadorna till slut. Men då hade han förlorat Fergusons förtroende. När May efter säsongen 2002/03 friställdes av United hade han mäktat med tolv matcher på de fyra senaste säsongerna. Hans sista ligamatch som Unitedspelare var i Liverpool i december 2002, den där dagen då Diego Forlán gjorde två mål. Då blev det ett inhopp på tilläggstid. Ett par dagar senare spelade han sin sista a-lagsmatch i United, då Burnley besegrades i ligacupen.

Född i Oldham den 24 juni 1970 var David May en passningsskicklig men långsam försvarare. Bra på att läsa spelet och han kunde tackla. May skrev på för Blackburn efter provspel i de tidiga tonåren. När han hade spelat in sig i a-laget blev det uppflyttning till Premier League via playoff. Sedan var han given i startelvan i ett av Englands allra bästa lag under de två första Premier League-säsongerna.

Blackburn tyckte att May var girig i kontraktsförhandlingarna. May – som tjänade 500 pund i veckan och begärde 4000 – tyckte att Blackburn var snåla. Sedan lockade United och då spelade det ingen roll att nyrika Blackburn plötsligt var beredda att öppna plånboken.

Efter United gjorde May en säsong som ordinarie i Burnley innan han avslutade karriären med en säsong för Lancashireklubben Bacup Borough.

Efter fotbollskarriären har May jobbat som vinimportör. Idag ser vi honom ofta som expert på MUTV.

David May

Medaljsamlingen inkluderar två ligaguld, två FA-cupvinster och en Champions League-vinst. Samlingen är, som sången berättar, mycket större än Alan Shearers.

Idag blir David May 50 år. Vi gratulerar!