Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Europa Leagues slutspelslottning

Embed from Getty Images

Imorgon fredag är det dags. Då stakas Manchester Uniteds fortsatta väg i Europa League ut när det specialutformade slutspelet i Tyskland ska lottas. För Uniteds del handlar det efter 5-0-segern mot LASK i den första åttondelsfinalen förstås mest om vilka som väntar i kvartsfinal och en eventuell semifinal. 

Lottningen

Lottningen som sådan följer relativt normala procedurer då vi talar om en lottning där UEFA är involverat. Den hålls på organisationens högkvarter i schweiziska Nyon och tanken är att den ska dra igång klockan 13.00 svensk tid. Då undantagsläge råder på grund av den rådande coronapandemin kommer inga representanter för de involverade klubbarna att närvara och vi lär också besparas från de segdragna kringarrangemang som UEFA annars envisas med när det vankas lottning.

Det är tre egentliga lottdragningar som ska göras. För det första handlar det om att lotta kvartsfinalerna. Därefter lottas semifinalerna och när väl det är gjort så lottar man även hemmalaget i finalen. Den sista lottdragningen görs normalt av det som kallas ”administrativa orsaker” där hemmalaget får spela i sitt ordinarie hemmaställ och i normala fall även tilldelas hemmalagets omklädningsrum på arenan.

När vi nu är framme vi kvartsfinalerna så kan lag från samma land och samma grupp i gruppspelet möta varandra. UEFA har meddelat att ”ytterligare restriktioner” kommer att meddelas senare och vilka det är får vi bara gissa oss till. Sedan tidigare vet vi att UEFA inte lottar lag från Ukraina och Ryssland mot varandra på grund av konflikten länderna emellan. Nu är det inget ryskt lag kvar i turneringen, varför den restriktionen inte behövs.

I en tidigare version angavs 14.00 som start för lottning, det skall vara 13.00.

Lagen

Då ingen av åttondelsfinalerna är färdigspelade när lottningen görs kommer lottningen att göras mellan matchparen i åttondelsfinalerna. De lag som är kvar i turneringen är:

Istanbul Basaksehir – FC Köpenhamn
Olympiacos – Wolverhampton
Glasgow Rangers – Bayer Leverkusen
Wolfsburg – Shaktar Donetsk
Inter – Getafe
Sevilla – Roma
Frankfurt – Basel
LASK – Manchester United

Åttondelsfinalerna

Alla åttondelsfinaler, med undantag för Inter – Getafe och Sevilla – Roma hann spela den första åttondelen. Dessa matchpar kommer att avgöras som ett så kallat singelmöte på en av slutspelsarenorna i Tyskland. Övriga matchpar kommer att spela en retur där spelorten inte är klar. Manchester Uniteds hemmamöte med LASK kan komma att spela på Old Trafford eller på en arena i Tyskland.

Slutspelet i Tyskland

Kvartfinaler, semifinaler och finalen i årets upplaga av Europa League kommer som sagt att avgöras i Tyskland. De fyra arenorna och orterna det handlar om är:

Arena Köln, Köln
MSV-Arena, Duisburg
Düsseldorf Arena, Düsseldorf
Arena AufSchalke, Gelsenkirchen

Slutspelet kommer att spelas mellan den 5-21 augusti och exakt vilka matcher som spelas var spikas efter att matcherna är lottade. Undantaget är finalen som spelas i Köln. Klart är att åttondelsfinalerna spelas 5-6 augusti, kvartsfinalerna den 10-11 augusti och semifinalerna den 16-17 augusti.