Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester Unted – Southampton 2-2

Embed from Getty Images

Manchester United tog sig under måndagskvällen an Southampton på hemmaplanen. Seger skulle betyda en tredjeplats i tabellen sedan både Chelsea och Leicester förlorat tidigare i omgången. Dessvärre visade United samma svaga psyke som vi sett alldeles för många gånger – och lyckades inte vinna trots ledning till 96:e minuten.

Matchen inleddes lika ofokuserat och nonchalant som mot Aston Villa i förra ligamatchen. Southampton pressade United till flera bolltapp och trängda situationer. Även om Anthony Martial lyckats bränna ett friläge som kommit tills skänks var det inte helt ologiskt att bortalaget kunde ta ledningen efter tolv minuter.

David De Gea satte Paul Pogba i en halvlurig situation precis utanför eget straffområde, men om vi ska vara helt ärliga borde fransmannen ha löst den situationen betydligt bättre. Bolltapp ledde till rassel i egen kasse. Repliken kom omgående efter att Aaron Wan-Bissaka grävt fram bollen och Pogba hittat in med en boll till Martial i boxen. Fransmannen tog emot den briljant och hittade Marcus Rashford som fick göra sitt första spelmål sedan återstarten.

Bara minuterna senare kunde United ställa om via Bruno Fernandes som hittade Martial i vänsterläge. Anfallaren vek inåt i banan och smällde in 2–1 intill krysset. So far, so good.

I andra halvlek märktes det direkt att spelarna såg detta som nästintill färdigt. Att kvitteringen skulle komma, när vi inte kunde göra mål själva, var givet. Att käftsmällen kom i 96:e matchminuten dessutom var liksom ristat i sten.

Det sköra psyket…

Jag har inte sett någon uppdaterad statistik på detta, men vi kan absolut använda oss av den här för att visa på själva fenomenet. I februari, när den här statistiken plockades upp, hade Chelsea tappat poäng nio gånger när de låg på en CL-plats och United precis utanför. Sju av dessa gånger misslyckades United med att vinna sin match för att äta ikapp poäng.

Detta är tyvärr en tendens vi sett i det här laget under flera år. Alldeles för ofta misslyckas vi fatalt när vi har mycket på spel i egna händer. Det landar helt och hållet på psyket i slutändan. Vi måste ha kyla, sinnesnärvaro och inställning nog att kunna vinna trots att vi inte spelat jättebra. Och framför allt när vi leder matchen i fråga.

Klarar vi inte av detta blir det varken CL-platser eller titlar. Punkt.

Anthony Martial

Vi fyller ut med något positivt, åtminstone. Även om det är en ytterst klen tröst. Undertecknad har ständigt hävdat fransmannens briljans. I perioder har det blåst snålt, trots att vår nummer nio stått för flertalet starka insatser. Även om Martial varit bra under hela säsongen (bortsett från några enstaka insatser) har han nu sedan återstarten varit snudd på briljant i det mesta han gjort.

Oavsett om det har resulterat i några mål för honom själv eller inte har han ständigt lyckats sätta sina medspelare i bra positioner. Ibland genom att hålla upp bollen, ibland genom att hämta den djupt och ibland genom öppnande löpningar. Fransmannen har visat en bredd i sitt spel som visat sig bli underskattad bara den. Jag tycker dessutom att hans presspel utvecklats enormt bara sedan förra säsongen.

Martial gör dessutom alla typer av mål nu för tiden. Oftast av de snyggare slagen, men det dyker även upp ett och annat måltjuvsmål och “killer-mål”. Fortsätter han så här finns det ingen anledning att köpa in en dyr anfallare inom den närmaste tiden. Höjden har han alltid haft – det har bara handlat om kontinuerlig speltid och en bättre lägstanivå. Det får vi se just nu.