Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – LASK Linz

Embed from Getty Images

Efter en paus på drygt en och en halv vecka är det åter dags för Manchester United att spela tävlingsfotboll. På onsdagskvällen gästar österrikiska LASK Old Trafford i vad som är en åttondelsfinalretur som bara ska spelas av.

Manchester United

Den 12 mars bortaslog Manchester United LASK med 5-0 i den första av två åttondelsfinaler i Europa League. Vi behöver knappast påpeka vad som hände de därpå följande veckorna och nu, nästan tre månader senare, landar österrikarna i Manchester för returmötet. Det är förstås något av en ickematch som väntar United. 5-0 är förstås inget man ska tappa alldeles oavsett motstånd och uppställning, men det är en match som ska spelas innan allvaret tar vid i Tyskland.

Ole Gunnar Solskjaer gav sina spelare välförtjänt ledigt efter 2-0-segern mot Leicester och spelarna har kunnat spendera några lediga dagar även utanför Englands gränser. Nu, när det vankas allvar igen, återstår det att se hur många av semesterfirarna som återfinns i startelvan. Att det är Europa League är i sig en orsak till rotation, att det blev 5-0 i den första matchen är en annan och det faktum att truppen är trött kan ses som en tredje.

Embed from Getty Images

Solskjaer har på ett sätt frångått sin filosofi om en cupmålvakt. David de Gea har, med rätt dåliga resultat, stått i vissa cupmatcher framom Sergio Romero. Nu är det här en typ av match där Nathan Bishop kunde få stå, men det logiska är ändå att Solskjaer väljer Romero. I backlinjen är alternativen rätt få centralt. Axel Tuanzebe är skadad medan Phil Jones är ”skadad”. Det kombinerat med Eric Bailly varit skadad gör att åtminstone en av Victor Lindelöf och Harry Maguire startar. Solskjaer gillar inte Diogo Dalot, men frågan är väl ändå inte om det här är matchen för honom på högerbacken trots allt.

På mittfältet skriker vi efter James Garner. Ynglingen har dock inte spelat fotboll sedan den 2 mars, då med Uniteds reserver. Han har inte spelat seniorfotboll sedan december och väldigt lite tyder väl på att det blir ändring på det nu. Istället gissar vi oss till Scott McTominay och Fred på det så kallade defensiva mittfältet. Det skulle i så fall ge plats för Juan Mata eller Andreas Pereira framför. Bägge spelarna har spelat särdeles lite (19 respektive 36 minuter i ligan i sommar) och är det här inte en match för dem så vete fåglarna vilken match som är det.

Embed from Getty Images

Framåt hade det varit både bra och nyttigt med speltid för Tahith Chong ute till vänster. Dels har inte heller han fått spela sedan coronan slog till och dels måste Marcus Rashford få vila. Rätt som det är kan dock Solskjaer ha fått för sig att Pereira minsann spelade vänsterytter under sin utlåning till Valencia här om året och därmed kunde vara kompatibel i den rollen här. På topp spelar Odion Ighalo, som även han spelat oförskämt lite i sommar. Bredvid honom känns Jesse Lingard given, i sin jakt på en ny klubb till hösten.

En elva utan ungdomar, alltså? Ja, på något sätt så känns det trots allt inte som om Solskjaer petar in vare sig Chong, Gardner, Teden Mengi eller Ethan Laird. Möjligen kan någon ur den kvartetten få ett inhopp, men magkänslan är ändå att vi får se renodlade seniorer från start.

Möjlig startelva:

LASK Linz

LASK då? Ja, de kommer förstås till Old Trafford med ett uppdrag så gott som omöjligt att genomföra. Det har hänt större under i fotbollshistorien än att lag vänt stora underlägen, men ingen har genom historien hämtat upp så mycket som 5-0 i de här sammanhangen. För många av spelarna hade matchen i normala fall kanske varit deras största match i livet. Old Trafford är trots allt en arena att berätta om för barnbarnen hemma i gungstolen på ålderns höst. Nu kommer arenan att eka tom och det kombinerat med förlusten i hemmamötet lägger viss lök på LASK:s lax.

Österrikarna har precis som United startat om ligasäsongen och avslutat den samma under sommaren. LASK gick in i omstarten som serieledare, men sommaren blev långt ifrån någon succé. Man förlorade sex av tio matcher och rasade från förstaplatsen ner till en slutlig fjärdeplats. Det gör att man i höst får kvala för att alls ta sig in i Europa League. Match spelade man senast den 5 juli och då blev det stryk med 3-0 hemma mot Red Bull Salzburg.

Embed from Getty Images

Då det kommer till en potentiell elva är det förstås aningen svårt att sia i hur man tänker i LASK-lägret, speciellt efter att tränaren Valérien Ismaël fått gå efter ligaavslutningen. Det troliga från ersättaren Dominik Thalhammer är dock att Alexander Schlager står i mål och att han har en trebackslinje framför sig i form av lagkapten Gernot Trauner, Philipp Wiesinger samt Andrés Andrade. På mittfältet har LASK spelat rätt konsekvent med fyra spelare i en förhållandevis rak linje. Rene Renner och Reinhold Ranftl gick som yttrar i ligaavslutningen och har så gjort tämligen genomgående denna säsong. Duon faller ner som ytterbackar när LASK växlar över till defensiven och det skulle förvåna om så inte blir fallet nu också.

Peter Michorl och James Holland, som statistiskt får sägas ha lagets bästa passningsfötter, får ses som givna på det centrala mittfältet.

Embed from Getty Images

På topp kommer det obönhörligen att bli förändringar. Joao Klauss och Samuel Tetteh var ursprungligen inlånade till och med den 30 juni. Lånen förlängdes över ligaspelet men nu har duon återvänt till Hoffenheim respektive Salzburg. Det är ett klart avbräck då Klauss och Tetteh tillsammans producerat 19 mål för LASK. Talhammers ersättare lär bli Husein Balic och Marko Raguz.

Möjlig startelva:

Historik

Historiken i detta fall är tämligen enkel att berätta. Manchester United har mött LASK en gång genom historien. Det var mötet i mars. Odion Ighalo, Daniel James, Juan Mata, Mason Greenwood och Andreas Pereira gjorde målen i en match där det rann iväg på slutet.

Visste ni att…

 • Bruno Fernandes gjort mål på LASK? Portugisen gjorde segermålet för sitt Sporting mot LASK i gruppspelet i oktober ifjol.
 • Sergio Romero och Kevin Holland är gamla lagkamrater? Duon tillhörde AZ Alkmaar säsongen 2009/10.
 • LASK:s nye tränare, Dominik Thalhammer, kommer från uppdraget som coach för det österrikiska damlandslaget?

Matchfakta

Manchester United
LASK Linz

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, åttondelsfinal, 2:2
Match 1:LASK – United 0-5
Tid: Onsdagen den 5 augusti 2020, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Eurosport 1/Eurosport Player/Dplay

Manchester United

Skador:

 • Jones (skadad, inget datum)
 • Shaw (fot, inget datum)
 • Tuanzebe (skadad, september)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e18-12-866-3666
Bästa målskytt: Martial, Rashford (17)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V9/7VillaBPL3-0
O13/7SouthamptonHPL2-2
V16/7PalaceBPL2-0
F19/7ChelseaNFA1-3
O22/7West HamHPL1-1
V26/7LeicesterBPL2-0

LASK Linz

Skador:

 • Goiginger (knä, inget datum)
 • Potzmann (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Övrigt

 • Klauss (otillgänglig), Tetteh (otillgänglig)
Position: 5:e3-1-617-1710
Bästa målskytt: Frieser (8)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V21/6Sturm GrazBligan2-0
V24/6HartbergBligan5-1
F28/6WolfsbergerHligan0-1
F1/7Rapid WienBligan1-3
F5/7SalzburgHligan0-3
F29/7SenicaHTR0-2

United mot LASK Linz

Totalt: 11-0-05-0
Hemma: 00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
V2020-03-12BEL5-0

United mot Österrike

Totalt: 98-1-022-1
Hemma: 44-0-0

LASK Linz mot England

Totalt: 10-0-10-5
Borta: 00-0-0

Domare: Tasos Sidiropoulos

Assisterande: Kostaras, Dimitriadis, fjärdedomare: Papapetrou, VAR: Valeri, assisterande VAR: Mariani.
M
EL 2019/20:110000
EL 2018/19:26001
EL totalt (kval exkluderat):1676304