Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Det är inte bättre att bli positivt överraskad

Kolumnen Mike Phelan’s Shorts gör comeback! Den här gången gör vi upp med pessimisterna, väntar på Jadon Sancho och drömmer om nästa Manchester United-straff.

Dessutom trupprotation och en kommande säsong utan luckor.

Det är inte bättre att bli positivt överraskad

Under Premier Leagues avslutning var det närmast som att Unitedsupportrar hade en tävling om vem som kunde vara mest pessimistisk. När vi ledde mot Southampton var det många som förkunnade att vi definitivt skulle släppa in ett kvitteringsmål. Samma visa några dagar senare, när vi ledde mot Crystal Palace. Mot West Ham var förlusten en självklarhet.

Och nåde den som vågade viska något positivt. ”Det är ditt fel om vi inte vinner.”

(Det märkliga i att de som tippade poängförlust mot Southampton närmast med stolthet förkunnade ”vad var det jag sa” när Southampton kvitterade nämner jag bara i den här parentesen, för det är bortanför min egentliga poäng. Glädjen över att ha fått rätt tycktes för vissa trumfa besvikelsen över poängförlusten.)

Vissa är förstås pessimister i grunden. För de finns inte så mycket att göra. Många verkar däremot ta fram de negativa tankarna för att de tänker att det är bättre att bli positivt överraskad när det går vägen. Jag är övertygad om att det är ett felaktigt synsätt.

Personligen tror jag nästan alltid att United ska vinna. Betyder det att jag blir mindre glad när vi vinner eller mer upprörd när vi förlorar? Knappast.

Men jag är övertygad om att jag ofta har roligare före matchen. Att gå runt och ha magknip i flera timmar före match verkar mest bara vara jobbigt. Mycket bättre då att förväntansfullt se fram emot matchen!

Rotera inte alla på en gång

Ole Gunnar Solskjaer är odiskutabelt influerad av Sir Alex Ferguson. Därför är det märkligt att Solskjaer är så dålig på att rotera sitt lag. Att rotera var ingalunda någon av Fergusons allra största styrkor, det var en för liten del av hans jobb för att kunna vara det. Men han var överlägset bäst i världen på det.

Solskjaer träffar sällan rätt när han roterar. Kanske har han insett det själv också, vilket skulle förklara varför inte roterade alls i juli.

Ett problem som jag ser är att Solskjaer tenderar att byta ut hela elvan när han roterar. Det ger ett lag som inte är samspelt och ofta också ett lag där många spelare saknar matchform.

Mycket bättre då att rotera färre spelare åt gången och behålla en stomme. Dels för att stommen helt enkelt är bättre men också för att ge reserverna en ärligare chans.

Embed from Getty Images

För så dåliga som Fred, Daniel James, Scott McTominay och flera andra har varit i sommar är de förstås inte. Men de har knappt ens fått chansen att vara bra.

Vilade spelare fortsatt slitna

När vi gjorde jobbet mot Leicester så var det märkbart att de ordinarie spelarna var ordentligt slitna. Jag tänkte att det skulle ordna upp sig när de fick några dagars semester inför Europa League-spelet.

Inte så. Stundom var det okej mot FC Köpenhamn men över 120 minuter var det ändå tydligt att spelarna fortfarande har Premier League-sommaren i kroppen.

Så när vi vinner mot Sevilla och Shakhtar Donetsk kommer det förmodligen att se ut som mot Leicester.

Ännu tuffare nästa säsong

Det funkar för nu. Hur det ser ut när du vinner en semifinal och en final har väldigt liten betydelse. Det handlar bara om att vinna. Men det håller inte i längden.

Nästa säsong blir tuffare. Låt oss anta att vi får börja säsongen en vecka senare. Hängmatchen från första omgången spelar vi då vid första bästa tillfälle… som är i mitten av januari!

Alla tidigare veckor har vi redan, när det inte är landslagsuppehåll, två matcher inplanerade (förutsatt att vi går vidare i cuperna, men det gör vi givetvis).

Nej, det var ju inte helt sant. När vi har vunnit Europa League så har vi faktiskt tre matcher vecka 39: omgång 3 i ligacupen, Uefa Super Cup och en ligamatch. Flytta ligacupmatchen? Nej, det går inte.

Ja, går vi hela vägen i alla turneringar kommer vi att spela två matcher varenda vecka hela säsongen (förutom vecka 39, då det alltså är tre matcher). En enda uppskjuten match skapar omedelbart kaos.

United kommer givetvis offra ligacupen. Förmodligen FA-cupen också. Med offra menar jag att reserverna spelar medan de ordinarie är lediga. Nu lär de flesta motståndarna göra likadant, så vi kan vinna ändå.

Det räcker emellertid inte. Vi måste hitta ett sätt att, med minimal semester och försäsong, orka från september till maj. Solskjaer måste lära sig att vila spelare, han måste lära sig att rotera.

I väntan på Jadon Sancho

En sak som skulle underlätta roteringen är att ha bättre spelare. Daniel James in istället för Mason Greenwood ger nästan skrämselhicka. Men en Jadon Sancho istället för Greenwood, ja då är det motståndarna som blir rädda.

Får vi Sancho?

Fan vet. För en vecka sedan var jag ganska säker på det. Nu känns det inte alls lika troligt, även om Dortmunds ”inte till salu” bevisligen inte betyder att en försäljning är utesluten.

Sancho är emellertid inte enda fisken i havet. Högeryttern är inte den enda luckan i laget.

Två dagar till nästa Unitedstraff

På söndag är det match igen. Vet ni vad det innebär? Manchester United kommer få skjuta straff!

Embed from Getty Images

Nu för tiden får vi nästan alltid straff. Det är underbart. Om inte annat så för att det gör våra motståndare bittra.