Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen: Betygsutdelning säsongen 2019/20

Embed from Getty Images

Det har blivit dags att summera säsongen för Manchester Uniteds utlånade spelare. För majoriteten tog säsongen slut i mars då coronaepidemin stängde ner ligorna och det blir därmed aningen svårare att ge ett vettigt helhetsbetyg. För några fortsatte säsongen över sommaren med rätt goda resultat.

Precis som ifjol rundas lånekollen av med en slutlig bedömning av de utlånade spelarnas insatser under våren och hösten. Höstens betyg gavs i januari och det är med dessa som grund som spelarna nu ”examineras”. Coronapandemin världen över har förstås satt stor prägel på säsongen även i det här fallet och många av spelarna har inte matchat sedan mars då man valde att avbryta allt spel. Det är därför, i majoriteten av fallen, så att betyg ges för en och en halv termin, eller för 75 procent av säsongen om man räknar om det hela. Omdömet för våren viktas mot det som gavs i höstas, varför det kanske inte alltid ger den helhetsbild som annars varit fallet.

På det stora hela har avsaknaden av en strategi för utlåningarna också satt stor prägel på säsongen. Ethan Hamilton och framför allt George Tanner fick känna på den märkliga logik som verkar råda hos bland andra Nicky Butt och är det något United behöver framöver är det en röd tråd. Man behöver bestämma hur man ska göra med spelare i skiktet mellan a-laget och reserverna, såsom James Garner, Ethan Laird och Tegen Mendi. Trion är för bra för spel med reserverna, men uppenbarligen inte bra nog för a-laget. Då borde ett lån ligga i allas intresse.

Joel Pereira, Cameron Borthwick-Jackson och Kieran O’Hara spenderade alla säsongen på lån, utan att det för den skull gav något tillbaka för klubbens del. I alla tre fallen kunde man, med facit på hand, ha hittat en permanent lösning redan för ett år sedan. Nu köpte man sig tid utan att egentligen få något för pengarna. Det är i sig inget fel med bredd i Uniteds led, men är spelaren förbi junioråren och inte bra nog för a-laget finns det bara en utväg.

Dean Henderson, Sheffield United

Vad ska vi säga om Dean Henderson som redan inte är sagt? 23 år gammal gör han 36 matcher under sin första Premier League-säsong (han spelade inte mötena med United, förstås) och är med om att ta Sheffield United till en slutlig niondeplats. Skulle det ha spelats ett EM-slutspel i sommar är det svårt att argumentera för att Henderson inte hade vaktat det engelska målet. Problemet för Whitehavens stora son har stavats David de Gea. Hur blir det nu?

Höstbetyg: MVG
Slutbetyg: MVG

Motivering: Inget som helst snack. Henderson höll nollan i 13 av 36 ligamatcher och tog det där berömda steget som många efterlyste inför säsongen. Har slipat bort en hel del av ojämnheterna och känns stabilare i luften än för ett år sedan.

Framtidsutsikter: Lysande. Henderson kommer av allt att döma att utmana David de Gea i United den kommande säsongen. Inte en dag för tidigt.

Joel Pereira, Hearts

Man får väl säga att Joel Pereiras och Dean Hendersons karriärer skjutit iväg i helt olika riktningar. Pereira sågs länge som den som skulle konkurrera med David de Gea på sikt. Den här säsongen har definitivt visat att det inte blir så. Pereira lånades ut till Hearts i skotska Premier League inför säsongen och fick spela totalt 20 ligamatcher. På dessa släppte han in 38 mål med 5-0-förlusterna mot de bägge Glasgowklubbarna som absoluta bottennapp. Nu ska inte all skuld läggas på Pereira, Hearts var usla och degraderades slutligen, men det förtar ändå inte det faktum att portugisen stagnerat.

Höstbetyg: IG
Slutbetyg: IG

Motivering: Joel Pereira är, på pappret, en spelare som ska kunna lyfta de klubbar han kommer till. Hans tre senaste adresser, Vitoria Setubal, Kortrijk och Hearts, visar dock på motsatsen. Pereira har inte en enda gång förmått höja sig till en nivå som skulle visa att han har en framtid i någon av Europas bättre klubbar.

Framtidsutsikter: Manchester United har ett dussin målvakter att tillgå totalt. Joel Pereira har ett år kvar på sitt kontrakt med klubben. Då lånas han ut till Huddersfield. Obegripligt.

Embed from Getty Images

Kieran O’Hara, Burton

Spelade 33 matcher och höll nio nollor i League One, vilket får sägas vara fullt godkänt i ett lag som Burton. Det skulle ha blivit fler om inte säsongen avbrutits, och om inte O’Hara gjort en Luis Suarez och bitit en motståndare i mötet med Peterborough på skottdagen. Ett extremt märkligt och korkat beteende av en målvakt som till skillnad från Pereira tagit chansen att utvecklas när han varit utlånad. Har bättrat på spelet i luften men är än så länge något feltajmad när han kommer ut i boxen.

Höstbetyg: VG
Slutbetyg: G

Motivering: Hade säkert kunnat runda av säsongen med ett VG, men beteendet mot Peterborough är totalt ovärdigt på en fotbollsplan. Den sex matcher långa avstängning han fick hade kunnat göra stor skillnad om det handlat om en klubb som kämpat för sin överlevnad.

Framtidsutsikter: Något oklara. Hörde till spelarna som släpptes av Manchester United i juni och än har O’Hara inte gjort klart med någon ny klubb. Ryktades till Blackburn för ett tag sedan. Nu verkar Swindon och Burton vara de mest intresserade. Ska kunna vara ordinarie i League One och i ett lag på undre halvan i The Championship.

Alex Fojticek, Stalybridge Celtic

Fick precis som de två sist nämnda sin säsongen avbruten på grund av coronaepidemin. I Fojticeks fall höll vårsäsongen på att utveckla sig till en missräkning, åtminstone om man ser till hur han levererade under hösten. Stalybridge Celtic gjorde en direkt svag vinter och brakade bland annat ur ligacupen med buller och bong. Dock alltid svårt att göra en rättvis bedömning av spelare som man inte ser spela hela matcher och som tillhör klubbar med tveksam kvalitet på truppen.

Höstbetyg: VG
Slutbetyg: G

Motivering: Fick sitt lån förlängt över våren efter en bra höstsäsong. Levererade inte på samma sätt efter nyår och får därmed sänkt betyg.

Framtidsutsikter: Friställdes även han av United i sommar. Har skrivit på för Blackpool. Känns som rätt val av klubb.

Embed from Getty Images

Cameron Borthwick-Jackson, Tranmere/Oldham

Vi är många som önskat oss en lyckad utlåning och en nystart på karriären för ”CBJ”. Den här säsongen tog han fart i Tranmere i League One. Väl där blev det två inhopp och en match från start parallellt med att klubben sladdade i nedre regionerna av tabellen. Lånet avbröts och Bortwick-Jackson gick till Oldham i League Two istället. Det får ha sägas gått bättre. Det blev totalt sex matcher från start innan säsongen avbröts.

Höstbetyg: IG
Slutbetyg: G

Motivering: Extremt svagt G, men vi är snälla och ger CBJ godkänt trots allt. Han ska trots allt ha en viss cred för orken att ta sig tillbaka efter skador och motgångar då det kommer till klubbval. Avslutar säsongen hyfsat värdigt om än lågt ner i seriesystemet.

Framtidsutsikter: Släpptes även han av United i juni. Skrev därefter på ett ettårskontrakt med just Oldham. Förmodligen den nivå han håller just nu och rimligen finns det bara en väg. Uppåt.

Chris Smalling, Roma

Det kändes som ett udda klubbval ändå, Roma. Engelsmän i Italien är lätträknade och rätt långt var Smallings val något av en gambling. Det gick dock vägen. Smalling blev ordinarie i ett Roma som till sist slutade femma i Serie A. Från att ha varit uträknad i United under fjolåret gjorde Smalling en synnerligen stabil säsong och bidrog även framåt med totalt tre mål på 30 ligamatcher (han har gjort tolv på 206 i United). Fick den boost karriären behövde, men fick inte spela vidare i Europa League.

Höstbetyg: MVG
Slutbetyg: MVG

Motivering: Vid sidan om Henderson den absolut mest lyckade utlåningen i år (även om konkurrensen inte är sylvass). Smalling gick in och stärkte upp Romas försvar och bidrog dessutom framåt. Borrade ner huvudet och gjorde det bästa av situationen, det gillar vi.

Framtidsutsikter: Goda, men kanske inte i Manchester United. Kallades tillbaka inför slutspelet i Europa League men Solskjaer har känts svävande kring Smallings framtid. Fyller 31 i november och är trots allt inte den United ska bygga framtiden på.

George Tanner, Morecambe/Salford

Vad ska man säga? Från en riktigt bra höst till en fullständigt katastrofal vår? Ungefär så kan summera George Tanners säsong. Visst, en vistelse i ett bottenlag som Morecambe är knappast särdeles gemytlig, men Tanner spelade ändå 90 minuter i 22 matcher under hösten. Lånet avbröts i januari och Nicky Butt skeppade iväg högerbacken till Salford istället. Väl där blev det exakt noll minuter. Årets i särklass mest märkliga utlåning, får sägas.

Höstbetyg: MVG
Slutbetyg: G

Motivering: Ingalunda George Tanners fel att det gick som det gick, men han går från att ha spelat så gott som fulla minuter till att inte spela alls.

Framtidsutsikter: Skrev på för Carlisle i League Two efter att ha friställts av United i juni. Hade inte haft någon framtid på Old Trafford och spontant känns det som ett bra val av klubb.

Embed from Getty Images

Aidan Barlow, Tromsö

Utlånad under hösten, kallades tillbaka efter att Tromsös säsong tagit slut. Medverkade i två matcher i reservlagsligan innan säsongen blåstes av.

Höstbetyg: G
Slutbetyg: G

Motivering: Betyget baseras på hösten i Norge och där blev det två mål på sju matcher. Godkänt men inte mer.

Framtidsutsikter: Släpptes av United i juni, har ännu inte skrivit på för någon ny klubb. Ryktades till Morecambe tidigare i augusti.

Max Taylor, Stalybridge Celtic

Skulle spendera våren i samma klubb som Fojticek, var tanken. Coronaepidemin stängde dock ner säsongen för Stalybridge Celtic och Taylor. Bara det att han åter spelar fotboll är en stor vinst och den självklara höjdpunkten får sägas vara medverkan i truppen mot Astana. Blandade och gav i ett svajigt Stalybridge, men fick ändå värdefulla minuter på seniornivå.

Höstbetyg: N/A
Slutbetyg: G

Motivering: Godkänd vårsäsong av Taylor där han först spelar i reservlagsligan och sedan går på lån. Ska dömas enligt förutsättningarna och är ur den synvinkeln godkänd.

Framtidsutsikter: Förlängde kontraktet med United och det troliga är att Taylor går på lån den kommande säsongen. Förhoppningsvis till en klubb på högre nivå än Stalybridge Celtic.

Embed from Getty Images

Charlotte Newsham, Huddersfield

Svårbedömd säsong som helhet då Huddersfield matchat väldigt ojämnt och då Newsham dubblerade med spel för både Huddersfield och Uniteds akademilag. Då Newsham väl spelade tenderade det att gå hyfsat både för henne och Huddersfield.

Höstbetyg: G
Slutbetyg: G

Motivering: Sett till förutsättningarna gör Newsham ungefär vad man kan förvänta sig över en hackig säsong som avslutades på grund av coronaepidemin. Får speltid hon inte skulle ha varit i närheten av i damlaget.

Framtidsutsikter: Hörde till spelarna som lämnade United under sommaren. Har skrivit på för Blackburn.

Ethan Hamilton, Southend/Bolton

Förväntningarna var hyfsat höga då det kom till Ethan Hamilton och säsongen 2019/20. Skotten gjorde en bra sejour i Rochdale förra våren och nu skulle nästa steg tas. Visst, Hamilton började hösten bra sett till speltiden han fick i Southend, men klubben parkerade sist i ligan och när vi närmade oss jul satt Hamilton på bänken. Lånet avbröts och Bolton blev ny adress. Väl där roterade Hamilton runt på allehanda positioner på mittfältet och gjorde säsongens enda mål i det som skulle bli säsongens sista match. Bolton slutade, på grund av bland annat poängavdrag, sist och åkte ur League One.

Höstbetyg: IG
Slutbetyg: G

Motivering: Kanske lite snällt betyg sett till hösten, kan tänkas. Hamilton biter dock ihop lite på samma sätt som Cameron Borthwick-Jackson och gör vad han kan med dåliga förutsättningar. Får speltid och förvaltar den.

Framtidsutsikter: Friställdes i juni och skrev sedan på för Peterborough i League One där han kommer att ha Darren Ferguson som tränare. Känns som rätt nivå i nuläget för Hamilton.

Embed from Getty Images

Alexis Sánchez, Inter

Gjorde en miserabel höst i Milano och avrundade den med att skada sig. Var tillbaka på Contes bänk på trettondagen och fick därefter successivt mer speltid. Blev aldrig helt ordinarie under våren, men medverkade ändå i alla matcher i ligan efter uppehållet. Noterades för fyra mål och nio framspelningar, vilket får sägas vara en väldigt god utdelning sett till hur säsongen verkade utveckla sig.

Höstbetyg: IG
Slutbetyg: G

Motivering: Spelar trots allt upp sig rejält under vintern och efter uppehållet. Jämfört med hösten gör Sánchez en mycket bra säsongsavslutning. Klart är dock att han är en skugga av sitt forna jag, och sett till hur Sánchez trots allt varit är det inte godkänt.

Framtidsutsikter: Släpptes till Inter utan övergångssumma. Det ska United vara oerhört glada för.

Aimee Palmer, Sheffield United

Spenderade hösten i Sheffield United och gjorde det bra. Noterades för totalt sex mål på 18 matcher och fick speltid hon inte hade fått med damlaget.

Höstbetyg: MVG
Slutbetyg: MVG

Motivering: Betyget för hösten kvarstår, och det är lånesejouren som vi bedömer här. Palmer kallades tillbaka till United i januari, vilket väl får sägas vara lite onödigt med facit på hand. Utnyttjade sin höst på bästa möjliga sätt.

Framtidsutsikter: Friställdes av United och skrev på för för sin tidigare klubb Bristol City.

Embed from Getty Images

Fotnot 1: Jacob Carney spenderade delar av säsongen på lån hos Stocksbridge Park Steels, men betygsätts inte på grund av det inte går att göra en rättvis bedömning av hans insatser.

Fotnot 2: Emily Ramsey hann spela totalt två matcher som utlånad till Sheffield United. Det bedöms som för lite för att ge ett betyg. 

Fotnot 3: Mollie Green hann spela fyra matcher som utlånad till Sheffield United. Trots två gjorda mål väljer vi att inte dela ut betyg.