Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Muss spelarbetyg 2019/20: Damerna

Uniteds andra säsong tog slut alldeles för tidigt på grund av Covid-19. Efte den historiska första säsongen 2018/19 följde en av förståeliga skäl något sämre säsong, då United nu hade tagit klivet upp i högstadivisionen och skulle försöka utmana de allra bästa lagen i England, med Chelsea, Arsenal och Manchester City i spetsen.

I spelet gick det för det mesta mindre bra mot just topplagen, men United var ganska tydligt ändå Englands fjärde bästa lag. Och nu, innan vi tar oss an kommande säsong är det dags att utvärdera den som var, och här har vi damernas betyg för säsongen 2020/21.

Målvakter

Mary Earps: 7

Fantastisk i vissa matcher, framför allt då motståndarna skapade mycket. Otroligt skicklig vid närskott men svag i luftrummet och har gjort en del enkla misstag.

Siobhan Chamberlain: n/a

Blev gravid och spelade därför inget under säsongen.

Emily Ramsey: n/a

Spelade för lite för att få betyg. Utlånad under våren.

Fran Bentley: n/a

Spelade för lite för att få betyg.

Aurora Mikalsen: n/a

Spelade för lite för att få betyg.

Försvarare

Amy Turner: 6

Har tagit steget till högerback fullt ut och gjort det bättre än väntat. Är med sin rutin en klok försvarsspelare som dessutom verkligen lagt ner ett hårt jobb på sin fysik. Lämnar en del att önska offensivt, men är stabil och följsam defensivt.

Millie Turner: 8

Den givna ledaren i försvaret. Urstark mittback och en gigant som tar plats i både med sitt driv och sin tuffa spelstil. Varit med sedan starten av klubbens damsatsning och spelar alltid.

Abbie McManus: 7

Även hon ett nyförvärv som gjordes inför säsongen som gått. Lite av en besvikelse i början, men samarbetet mellan henne och Millie Turner blev klart bättre en bit in i säsongen och de matcher hon inte startade blev hennes frånvaro påtaglig. Har tillfört både rutin och kvalitet till truppen.

Martha Harris: 6

Har lite överraskande fått en hel del speltid, kanske främst eftersom hon är användbar som både höger- och vänsterback. Harris är ett rivjärn som är tung och svår att möta, men hennes främsta utveckling under säsongen som gått har varit hennes offensiva spel. Har inte stuckit ut, men en godkänd säsongen på det stora hela.

Kirsty Smith: 6

En av säsongens besvikelser. Har varit en användbar truppspelare men lidit av att inte riktigt etablerat sig på någon position. Utkonkurrerad på högerbackspositionen som varit hennes mest frekventa plats och dessutom skadad under en period.

Lotta Ökvist: n/a

Truppens svenske medlem fick tyvärr för lite speltid under säsongen för att motivera en betygssättning.

Embed from Getty Images

Mittfältare

Haley Ladd: 8

Kom som ett av fem nyförvärv inför säsongen och fick en tuff start, men jobbade sig in i laget och växtre fram till en klippa på innermittfältet med sin erfarenhet och säkra passningsfot.

Katie Zelem: 7

Lagets kapten och alltid en av planens mest tongivande spelare. Vi lärde känna Zelem som en tekniskt begåvad mittfältare, men har under säsongen som gått även visat sig vara både resolut och klok i försvarsspelet. Fungerar utmärkt ihop med sina nya mittfältskollegor Groenen och Ladd.

Jackie Groenen: 7

På sätt och vis en besvikelse. Borde visat mer att hon är en världsspelare av toppklass, men har kanske inte riktigt fått komma till sin rätt då hon fungerar bättre som bollvinnande box to box-spelare snarare än tia.

Lauren James: 8

Truppens klart största talang som är en bollbegåvning utan dess like. Har under säsongen som gått mognat i sin inställning och haft ett betydligt större fokus än under sin första säsong i klubben då hon bara var 17 år. Har blivit bättre på att kompensera det hon saknar i snabbhet med god speluppfattning och stor kreativitet.

Embed from Getty Images

Aimee Palmer: n/a

Utlånad första halvan av säsongen, och spelade inte tillräckligt i slutet för att motivera ett betyg.

Mollie Green: n/a

Spelade inte tillräckligt för att motivera ett betyg.

Anfallare

Jess Sigsworth: 6

En hårt jobbande spelare som inledde sin Unitedkarriär som anfallare, men som senare alltmer fått ta klivet ut på en mittfältskant. Får poängmässigt inte tillräcklig utdelning, men sliter matcherna igenom och har under säsongen fått chansen att visa att hon är precis lika bra i försvarsarbetet som hon är offensivt.

Ella Toone: 6

Har inte lyckats etablera sig som en startspelare efter att United tog klivet upp i högstaligan. Låg tillsammans med 2-3 andra spelare i skytteligans topp vid summeringen av föregående säsong, men har inte fått alls lika stor utdelning säsongen 19/20.

Kirsty Hanson: 6

Sliter hårt varenda minut av matcherna och har etablerat sig ordentligt i truppen. Hennes fysik har varit hennes starka kort sedan hon kom till klubben, men har under säsongen även utvecklat sin teknik. Behöver bli mer delaktig i matcher man inte är bollförande, detta då hon lätt försvinner i de perioder av matcherna United är tillbakapressade.

Leah Galton: 8

Förmodligen Muss-redaktionens val till säsongens spelare? Har stått för en fantastisk utveckling sedan uppstarten 2018 och dominerar sin vänsterkant hänsynslöst. Med sin snabbhet, fysik och offensiva skicklighet har hon blivit en av lagets viktigaste kuggar.

Jane Ross: 5

Kanske säsongens största besvikelse. Kom till klubben inför säsongen och förhoppningen var att Ross skulle visa vägen i målskyttet efter avancemanget till Women’s Super League, men icke. Långsam och otimad i avsluten samtidigt som hon fått . Ingen godkänd säsong alls.

Lizzie Arnot: n/a

Arnot spelade tyvärr inte tillräckligt för att motivera ett betyg den här säsongen.

Tränare

Casey Stoney: 7

Trots de speciella omständigheter Covid-19 bjudit oss på har Stoney gjort ett bra jobb med att förbereda sina spelare för vad som krävs när man tar steget upp i landets högstaliga. Stort plus i kanten för Stoneys förmåga att hjälpa de yngre spelarna att utvecklas och förstå det ansvar man har som spelare i en klubb som United.

Stoney är aldrig 100 % nöjd och poängterar alltid vikten av att fortsätta förbättra det man kan. Behöver fortsätta se över vilka positioner som kommer behöva förstärkas inom de närmsta åren och ta hänsyn till såväl bredd som spets om man vill ha en realistisk chans att på allvar konkurrera med topplagen.