Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis David Gaskell, 80 år!

Idag har vi äran att gratulera Manchester Uniteds yngsta spelare någonsin, tillika klubbens allra första inhoppare. Målvakten David Gaskell fyller 80 år. Vi firar med att berätta hans historia.

I oktober 1956 hade David Gaskell precis fyllt 16 år. Han bodde tillsammans med Duncan Edwards och Billy Whelan men hade ännu inte börjat träna med a-laget. Som lärling i United jobbade han med vaktmästarna på Old Trafford.

Den 24 oktober skulle United möta Manchester city i Charity Shield. Gaskell funderade på att se matchen på teve. Det var drygt att ta sig till Maine Road efter en lång arbetsdag. Till slut bestämde han sig ändå för att ta sig dit. Han hamnade precis vid spelartunneln.

Matchen hade bara börjat när Uniteds målvakt Ray Wood blev skadad. Plötsligt hämtades Gaskell till Uniteds omklädningsrum av tränaren Bert Whalley. (Hur Whalley visste att Gaskell var på plats har historien glömt.)

”Du ska in,” förkunnade Whalley.

Gaskell fattade ingenting. På den här tiden hade vi inga byten i fotbollen. Han fick låna en dräkt och plötsligt var han ute på planen.

”Vad i helvete gör du här?” undrade Edwards.

”Jag tror att jag spelar, jag ska stå i mål…”

Eftersom Charity Shield är vad Charity Shield är så kom Matt Busby överens med citys manager om att United skulle få byta målvakt.

Så kom det sig att David Gaskell, 16 år och 19 dagar gammal, blev Manchester Uniteds yngsta spelare någonsin.

Gaskell höll nollan i debuten och han gjorde några kvalificerade räddningar efter paus. United vann med 1-0 och Gaskell fick en medalj i debuten.

Inte för att så många noterade det hela. De flesta trodde att Wood helt enkelt var tillbaka spel. ”Ray Wood var tillbaka i sin landslagsform,” slog BBC:s kommentator Kenneth Wolstenholme fast.

Embed from Getty Images

Född i Orrell, Wigan hade United upptäckt Gaskell då han spelade för Lancashire Schoolboys och det engelska skollandslaget.

Efter debuten fick han bida sin tid i juniorlaget. Våren 1957 vann han FA Youth Cup.

Den riktiga a-lagsdebuten avverkades i november 1957. Då gick det inte lika bra. Gaskell fick hämta bollen ur eget nät fyra gånger. I december 1959 fick han för första gången chansen flera matcher i rad. Någon ordinarie plats skulle han emellertid aldrig ta. Dels för att United i Harry Gregg hade en av världens bästa målvakter. Dels för att Gaskell var skadedrabbad. (Å andra sidan hade det sannolikt blivit betydligt färre matcher för Gaskell om inte Gregg varit skadad så ofta.) Som mest spelade Gaskell under en säsong 21 ligamatcher (1961/62) och 29 matcher totalt (1963/64).

Utan höjdpunkter var han inte. I april 1963 vaktade han målet när United besegrade Southampton i FA-cupens semifinal, då Gregg var skadad.

Kontroversiellt fick han sedan, på Greggs bekostnad, behålla platsen i mål till finalen, då United säkrade klubbens första titel efter München. Det firade vi med mjölk.

Som målvakt var Gaskell spektakulär och aggressiv. Han var atletisk och akrobatisk, med förmågan att göra otroliga räddningar. Sämre var han på att hantera inlägg. Vidare var det många som ifrågasatte om han verkligen hade den rätta mentaliteten för att vara målvakt i ett topplag.

Under mitten av 1960-talet fick Gaskell en allt mer perifer roll i United, när först Pat Dunne och sedan Alex Stepney värvades. Leicester och West Ham var intresserade av Gaskells tjänster, men Busby ville inte sälja. När Busby placerade Gaskell i reservlaget var det istället målvakten som inte ville. Han vägrade spela och skulle aldrig representera United igen på någon nivå.

Gaskell vände hem till Orrell för att spela rugby. Det uppskattades inte av klubbledningen i United. Sista kontraktsåret i United, 1968/69, spenderade han i Wigan Athletic – som på den här tiden inte ens var ett ligalag – på lån.

Sedan följde tre säsonger i Wrexham. Spelarkarriären skulle David Gaskell avsluta med spel för Arcadia Shepherds i Sydafrika. Senare jobbade han som tränare i Kuwait.

Nu är Manchester Uniteds yngsta spelare 80 år gammal. Vi gratulerar!

David Gaskell