Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bra värvningar – underkänt transferfönster

Vet ni hur man ser vilka klubbar som har gjort det sämsta transferfönstret? Man tittar efter de som kliver in på deadline day med flest värvningar kvar att göra. Manchester United hämtade in fyra spelare det sista dygnet.

Det finns givetvis nyanser och undantag på vad som nämns ovan, men principen är den samma. Nedan ska jag göra mitt bästa för att bena ut vad som har gjorts bra – men kanske framför allt mindre bra (läs uselt) – på transfermarknaden av Manchester United under sommaren och hösten 2020.

Fem in – två ut

Vi börjar med att gå igenom de värvningar och försäljningar som har gjorts. Gällande nyförvärven slänger jag även med ett personligt betyg som grundas på kvalitet, behov och pris. Skala 1–5 gäller där en trea är godkänt, femma är Robin Van Persie-bra och etta är Alexis Sanchez-dåligt.

Donny Van de Beek: 3,5

En i grunden extremt välskolad mittfältare som redan har bevisat sig på den stora scenen under sin tid i Ajax. En värvning som faktiskt gjordes i god tid. Kostade inte särskilt mycket sett till kvalitet, då han landade på ca 36 miljoner pund, plus 5 miljoner i diverse bonusar. Fyller inget hål i startelvan, men gör samtidigt truppen betydligt mycket bättre. Fallhöjden från de som startar till bänken minimeras i den delen av banan.

Embed from Getty Images

Alex Telles: 4

Oj vad jag personligen har hojtat och stojat efter en ny, offensiv vänsterback. Få i världsfotbollen passar då bättre in än någon som stod för elva mål (åtta på straff) och åtta framspelningar endast i ligaspelet förra säsongen. Alex Telles må komma från den portugisiska ligan (det funkade ändå rätt bra för Bruno Fernandes, eller hur?), men detta är verkligen en mycket bra fotbollsspelare så länge han tillåts använda sina styrkor i bland annat inläggsspelet.

Vi får dessutom in en spelare som står på toppen av sin karriär och är som bäst här och nu – vilket sannerligen behövdes. Billigt blev det också (han hade endast ett år kvar på kontraktet med Porto) i form av 12,4 miljoner pund plus 1,6 miljoner i potentiella bonusar.

Edinson Cavani: 3

Det har länge sagts i media att Ole Gunnar Solskjaer velat få in en till anfallare. Personligen har jag inte förstått varför det borde vara någon prio just i detta fönster, men de som sitter på besluten tyckte uppenbarligen annorlunda. Cavani är en beprövad målskytt på den absolut högsta nivån. Han ger oss ett helt annat alternativ längst fram i banan och bör dessutom kunna göra skillnad med sin hyllade professionalitet och rutin i den här truppen.

Cavanis ålder på 33 år samt skadeproblem från den senaste säsongen gör att det givetvis finns en viss oro. Å andra sidan kom han nu “gratis” och på en de facto okej lön sett till vad det tidigare har spekulerats kring. Där tror jag att det hjälpte att United väntade länge med den här dealen.

Amad Diallo: 3

Det är så klart svårt att betygsätta en spelare man aldrig sett lira. Men den bild som jag har fått av honom genom efterforskningar bland folk som har betydligt bättre koll är extremt lovande. Detta är en spelare som anses vara den allra största talangen i Serie A, av väldigt många, och samtidigt spelar på en position vi har skriande behov av att förstärka – den högra ytterpositionen.

Han kommer dessvärre inte anlända förrän i januari på grund av att det tar tid att ordna arbetstillståndet, men det är nog snarare från nästa säsong han ska börja konkurrera om en plats ordentligt. Summan på 21 miljoner pund, plus 20 miljoner i potentiella bonusar, är givetvis väldigt stor för en 18-åring som endast gjort tre seniormatcher. Allt som allt blir det en godkänd värvning på grund av potential och behov. Vi får hoppas på en “Anthony Martial-utväxling”, helt enkelt.

Embed from Getty Images

Facundo Pellistri: 3

För cirka nio miljoner pund värvade United ytterligare en uruguayansk spelare. Detta i form av en 18-årig ytter vid namn Facundo Pellistri. Diego Forlan ska ha rekommenderat den lilla men ack så tekniskt skickliga spelaren. Även här är det svårt att betygsätta, men det är åtminstone en “mindre” slant och en position som behövde förstärkas. Jag kan inte se honom göra något större väsen av sig den här säsongen – men har jättegärna fel.

Ut: Alexis Sanchez och Chris Smalling

Kort och koncist: Alexis Sanchez blev vi till sist av med – skönt! Chris Smalling tackar vi för sina tio år, och även om han hade kunnat göra skillnad för oss även nu känns det rätt att låta honom gå. Han ville det, och han vore samtidigt inte det ultimata svaret på våra problem ändå. I så fall har man nog förträngt baksidorna med mannen som inte kan göra tre på foten.

“Går bara inte att godkänna”

Var för sig är ingen värvning särskilt dålig, men totalt sett går det inte att ge Uniteds transferfönster ett godkänt betyg. Det går bara inte att godkänna när alldeles för få av de stora behoven åtgärdades. För mig behövde vi på förhand en högerytter, en defensiv mittfältare, en vänsterback och en mittback. Därefter en avlastning/konkurrent till Bruno Fernandes och Paul Pogba samt en anfallare. Allt är givetvis tufft att fixa i ett och samma fönster, men United löste till sist endast ett av de större behoven.

Efter förra säsongen, när vi till sist löste en Champions League-plats, var jag övertygad om att detta skulle bli fönstret då United till sist tog ett stort kliv närmre de två suveränerna i ligan (de som vi helst inte nämner vid namn). Att man aldrig lär sig…

Från ganska klara och förväntansfulla förhoppningar om Jadon Sancho plus två/tre spelare till, till en mardröm där klubben återigen visar att den egentligen inte är särskilt intresserad av att vinna några större titlar. Åtminstone inte om man behöver spendera pengar för det. Det sistnämnda går endast bra om man inte har någon Champions League-fotboll – det har vi fått lära oss den hårda vägen de senaste sju åren.

Embed from Getty Images

Min största frustration ligger faktiskt i den brist på plan som verkar ha funnits för det här fönstret. Utifrån känns det i ärlighetens namn som att Jadon Sancho var den enda spelaren som man enhetligt hade kritat ner klart och tydligt som ett stort mål. Bara där är det underkänt i och med parodin i jakten på honom. Här pratar vi om en spelare med oändlig potential, som redan har presterat på den högsta nivån och som VILLE komma till klubben. Öppet mål för de flesta klubbarna – en spark i marken och missad boll för United.

Det enda, “pyttelilla” problemet var att United helt enkelt vägrade ge vika för Borussia Dortmunds krav när det kom till prislappen. 120 miljoner euro är extremt mycket pengar, men det borde inte vara det för Manchester United. Inte ens under rådande omständigheter.

Oavsett… Bristen på en tydlig plan blev sedermera slående när klubben sedan försökte med diverse olika alternativ, där Ousmane Dembélé blandades in i mixen i allra högsta grad, för att därefter strunta i att värva en seniorspelare till den positionen över huvud taget. Man lägger alltså en hel sommar och höst på att jaga en och samma spelare – och kommer tomhänta därifrån.

Ytterligare ett bevis på den urusla planeringen är att alla värvningar utom Van de Beek görs på fönstrets absolut sista dag. United kan uppenbarligen jobba med flera värvningar samtidigt, så varför gjordes inte det tidigare? Varför ges inte tränaren bästa möjliga chans att spela in sina nya spelare i laget i så god tid som möjligt? Frågorna är många och svaren få. Mitt svar landar till sist i Ed Woodward. En bankman kan inte vara sportsligt ansvarig i världens största klubb. Punkt.

Det finns så mycket mer att skriva om, bland annat det märkliga agerandet i att tvinga kvar Sergio Romero, men då blir denna krönika matigare än Phil Jones rehabiliteringsbok.

Vad händer nu?

Ja, säg det den som kan. Mest troligt får Ole Gunnar Solskjaer sparken några månader in på säsongen när det mesta är kört, en ny tränare kommer in och får värva friskt nästa sommar när vi har Europa League-spel att vänta, och sedan är vi snart tillbaka här igen.

Embed from Getty Images

Något måste ske i den här klubben. Det kommer inte göra det, men det måste. Att Glazers blir kvar som ägare kan vi slå fast. Men hur kan en person som har misslyckats så fatalt med sitt arbete i sju raka år få sitta kvar på posten? Var övrigt i fotbollsvärlden (eller samhället) skulle det ske? Ja, jag syftar givetvis på Edward Gareth Woodward.

Troligen är ägarna nöjda med det jobb som Woodward har stått för vid sidan om fotbollsplanen, men även där finns det frågetecken. Stora sådana.

En vacker dag vänder det, hörni. Det är åtminstone enklare att intala sig det, right?