Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Taktisk analys inför Newcastle

Idag klockan 21:00 står Newcastle på andra planhalvan, och är redo för avspark. Ett sargat Manchester United åkte på storstryk mot Tottenham, och komma tillbaka med en stark insats.

Kan all denna press sätta käppar i hjulet? Vi går igenom några saker som var mindre bra förra matchen. Här är veckans taktiska analys.

Manchester United – Tottenham

Manchester United hade noll att sätta emot i senaste matchen. Kollektivt så var det en total katastrof. Man måste faktiskt ställa frågan om hur läget faktiskt är i truppen.

I min senaste taktiska analys inför matchen mot Tottenham, belyste jag ett par punkter som hade varit viktiga att sätta. Dels för att få en annan matchbild, men också för att se någon progression i United sätt att spela fotboll. Man kan ju dock säga att mannen i händelsernas centrum var Anthony Martial, först fixade han straff för att sen få rött kort och lämnade laget med 10-man.

Men utifrån analysen så levererande inte Manchester United på något plan överhuvudtaget. Det är ju i detta läge väldigt vanskligt att vara analytisk i sitt tänk när man egentligen bara ville slå av tv:n efter 45 minuter senast.

Men jag har hittat några delar som jag vill lyfta och som jag hoppas ser bättre ut. För det är en lång väg tills det att man kan säga att spelet sitter, det är helt klart.

Harry Maguire

Nu är det faktiskt snart dags att bänka lagkaptenen, han har varit helt ur form sedan säsongsstarten. Men kanske lämnade han huvudet kvar på de grekiska öarna.

Långsam, fattar fel beslut gång på gång. Vräkte ner Shaw i eget straffområde som straffades med mål för Tottenham. Satte press alldeles för högt upp och lämnade försvaret öppet, gjorde heller ingen kraftinsats i hemjobbet. Slänger in ett klipp här ovan för att visa på min poäng. Visar inga tecken på ledarskap överhuvudtaget, önskar enligt presskonferensen att spela sig ur den dåliga formen. Personligen tycker jag han behöver bänkas och även känna att hans position är hotad.

Press, press och återigen press!

United satte enligt statistik endast press 135 gånger under matchen. Sett till förra året är detta bra mycket sämre än vad det varit. Presspelet har varit snudd på obefintligt och det verkar som om att man inte har någon ide. Rashford och Greenwood tar inte hemjobbet ordentligt, vilket gör att man får ett numerärt underläge i försvar. När man initierar pressen så gör man det halvhjärtat.

Kan vara så att spelarna är trötta eller att man faktiskt inte har någon ide om vad man ska göra längre. Man ser uddlösa ut, vinner inga närkamper och skapar heller ingenting av vidare värst kvalitet. När Juan Mata visar en högre nivå än många spelare på inledningen av denna säsong så är det något som inte står helt rätt till. Detta måste Ole få bukt på omgående om hans spel ska sitta.

Slänger in två klipp här där ni ser hur den svaga press som Greenwood sätter, faktiskt skapar ett läge på endast 3-4 passningar. Observera att Maguire återigen sätter press alldeles för högt och tappar därför sin position i försvaret.

Ole Gunnar Solskjaer

Måste våga ta en hel del tuffa beslut, Manchester United ser uddlösa ut och har ingenting att komma med. Ole Gunnar Solskjaer kan inte sitta på sin stol och observera, måste välja att bänka vissa spelare som underpresterar. Harry Maguire kan inte själv kommunicera att han vill spela sig ur form. Laget blir drabbat och där bär Ole största ansvaret.

Rykten om tränares vara eller icke vara är inte helt ogrundade och det är många stormar kring Manchester United nu. Man kan komma långt med att vara en tränare som är duktig på man-management, men man måste också börja visa på sin taktiska kompetens. Känns ju väldigt irriterande när lag som tex Everton kommit längre i att etablera sitt eget spel.

Ole har nu under lång tid lovat och sagt att det är en process, visst man har kommit en bit från hur det såg ut innan, men man har otroligt lång väg att gå. Jag har heller inte sett några taktiska instruktioner som ändrar en matchbild, där måste det ske bättring.

Det ansvaret bär Ole Gunnar Solskjaer och jag hoppas på att vi får se några som helst indikationer, om att ta sig i kragen från Uniteds sida idag.