Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Tillbaka till förra säsongen

För Manchester Uniteds ungdomslag väntar nu en sväng tillbaka till säsongen 2019/20. Detta då FA Youth Cup bättre sent än aldrig återupptas.

I den nu pågående säsongen konstateras att flera nyförvärv utmärker sig positivt. Den här gången fokus på Charlie McNeill, Willy Kambwala och Álvaro Fernández. Inte bara de nya utmärker sig, Omari Forson lyfts också fram. Däremot tråkiga nyheter gällande Mateo Mejia.

Dags att slutföra FA Youth Cup

Slutligen kom så beskedet från det engelska fotbollsförbundet. FA Youth Cup säsongen 2019/20 ska slutföras.

När säsongen avbröts på grund av coronaepidemin var United framme i semifinal mot Chelsea. Den matchen skulle ha spelats på Stamford Bridge men nu blir det spel på St George’s Park, det engelska fotbollsförbundets anläggning i Burton.

På fredag kväll, klockan 20.45, smäller det. Vid seger väntar vinnaren mellan Blackburn och Manchester city i finalen på måndag (2 november) klockan 20.30.

Onekligen positivt att cupen slutförs. Samtidigt blir det förstås inte som vanligt. Ett vanligt år lockar de avslutande matcherna i cupen tämligen stora publiksiffror (en semifinal mellan Chelsea och United på Stamford Bridge hade säkert lockat 10.000 åskådare). Så erfarenheten att spela viktiga matcher inför publik går spelarna förbi.

Oavsett är det viktiga matcher. United har genom hela cupens historia varit mesta mästare men nu har Chelsea chansen att tangera Uniteds rekord. Samtidigt har United förstås möjligheten att dra ifrån.

Det är förra säsongen spelare som ska göra det. Därmed kan United inte använda spelare som Joe Hugill och Álvaro Fernández. Men å andra sidan blir till exempel Anthony Elanga och Teden Mengi tillgängliga för spel. (I teorin kan United även använda Mason Greenwood.)

I England visas matcherna på teve på BT Sport (MUTV visar semifinalen i efterhand). Med tanke på att kvartsfinalen i februari – då United besegrade Wigan – visades på Eurosport Player tycker jag att även semifinalen borde visas. När jag skriver detta hittar jag emellertid inte matchen i tablån, varken på Eurosport Player eller någon annanstans.

Drömdebut för McNeill

Charlie McNeill – som signerade precis före landslagsuppehållet – fick en drömstart på Manchester United-karriären. Anfallaren slog till med två egna mål mot Derby och var dessutom involverad i förarbetet till ytterligare ett av målen.

Under matchen rörde sig McNeill, som spelade toppforward, över stora ytor. Han sökte sig gärna ut på kanten och var ständigt spelbar. Inga jämförelser i övrigt men i rörelsemönstret påminner han en hel del om hur Mason Greenwood spelade i Uniteds juniorlag. Jämför vi med Joe Hugill så är det stor skillnad på anfallarna, där Hugill är en mer utpräglad straffområdesspelare.

Sammantaget en mycket bra debut och McNeill blir spännande att följa!

McNeills första match i Uniteds juniorlag var annars i en träningsmatch mot West Brom. Jodå, han gjorde mål då också.

Mejia skadad igen

En spelare som inte har någon tur alls är Mateo Mejia. Den spanska anfallaren fick hela förra säsongen förstörd av skador och nu är han återigen skadad. Under matchen mot Derby berättade MUTV:s kommentator att Mejia blev långtidsskadad mot Manchester city.

Någon ytterligare information har vi inte fått.

Kambwalas debut lovar mer

På deadline day signerade United mittbacken Willy Kambwala från Sochaux. Den unga försvararen värvades för en förhållandevis stor övergångssumma. Mot Derby fick han så debutera i juniorlaget. Det blev en match där United inte behövde ägna sig åt försvarsspel i någon större utsträckning men det Kambwala gjorde var bra.

Han visade prov på imponerande snabbhet (se runt 50 sekunder i klippet nedan). Kambwala är bekväm med bollen och visade i allmänhet upp ett moget spel.

Forson tar för sig mer och mer

Förra säsongen fick Omari Forson (då U16-spelare) framför allt chansen som inhoppare i juniorlaget. Nu startar han för det mesta och han får en allt mer framträdande roll. Redan har han bidragit med tre mål och två assists, vilket är bäst i laget (Joe Hugill har fem mål och en assist totalt men bara två mål i U18).

Bubblor som försvårar

När U23 vann mot Everton så hade vi a-lagsspelarna Facundo Pellistri, Marcos Rojo och Brandon Williams i startelvan. (Ja, Teden Mengi också, men han förefaller träna och spela med U23 för tiden.) Under klubbens covidprotokoll krävs ganska mycket för att så ska ske.

A-lagsspelarna tog sig till arenan i egna bilar. De bytte inte om i samma omklädningsrum som lagkamraterna. Ja, inte ens matchgenomgången var gemensam för hela laget.

Håll ögonen på

Álvaro Fernández har hittills gjort tre matcher som Unitedspelare, en i juniorlaget och två i U23. Det lilla jag har sett (en av matcherna visades inte alls och från en av matcherna bara längre höjdpunkter) har varit väldigt imponerande.

Fernández är mycket skicklig med bollen, med en fin vänsterfot för välriktade passningar och precisa inlägg. När tillfälle ges utmanar han gärna. Han sköter också sina defensiva uppgifter med bravur, gärna genom att läsa passningar.

Ska vi lyfta fram något negativt så är det att han förefaller vara ganska långsam.

Några korta

 • U16-spelaren Kobbie Mainoo fick debutera som inhoppare i juniorlaget mot Manchester city i början av oktober. (Den skulle ha noterats senast men det föll bort.)
 • Alejandro Garnacho debuterade också som inhoppare mot city. Han var sedan även inhoppare mot Derby men nyförvärvet från Atlético Madrid väntar fortfarande på första starten.
 • U16-spelaren Sam Murray var oanvänd avbytare mot city. Första gången han var involverad i juniorlaget.
 • Álvaro Fernández fick sin U23-debut mot Arsenal.
 • Willy Kambwala och Charlie McNeill debuterade i juniorlaget mot Derby. Även Marc Jurado debuterade men han fick nöja sig med ett inhopp.
 • I U17 Premier League Cup ställs United mot Burnley, Everton och Wigan i gruppspelet. Bara gruppvinnaren och den bästa av sju grupptvåor går till kvartsfinal. Återstår att se hur mycket information om cupen vi får. Hittills har United inte ens bekräftat cupens existens.

 • Varken Oliver Kilner eller Daniel Polakowski listades som Unitedspelare när Premier League-trupperna 2020/21 publicerades. Någon förklaring till att de inte listades har vi inte fått. De har hittills inte varit involverade alls i juniorlaget.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 11 november.

Matcher

 • U23: Arsenal – United 3-3
  Arsenal ställde upp med en handfull a-lagsspelare men United kunde ändå ta poäng i London och var av allt att döma även närmast segern.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik