Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Att vara eller icke vara, Ole Gunnar?

Everton v Manchester United - Premier League

Man kan minst sagt säga att det har blåst orkanvindar runt Ole Gunnar Solskjaer den senaste tiden. Efter förlusten i Turkiet har det skrikits om hans ersättare. Artiklar, utläggningar och debatter har fyllt tidningarna och tv-sändningar. I mitt tyckte är det en kraftig storm, men där en del av det är förtjänad kritik.

Ole Gunnar Solskjaer klev in i Manchester United, efter en kaotisk tid under Jose Mourinho. Många vittnade om en känsla som inte alls var bra inom klubben. Det dna som man stod för och som hade byggts upp, hade raserats bra mycket tidigare. Detta i form av Louis Van Gaal och David Moyes.

Vad kunde man då egentligen förvänta sig av Ole? Hans meritlista som tränare är inte av större dignitet, det var inte heller Pep Guardiolas när han tog över Barcelona. Han hade tränat Barcelona B under ett år innan han fick jobbet som A-lagstränare. Sett till det så har ju Ole mer erfarenhet.

Men det är ju inte vad detta handlar om överhuvudtaget, Ole kan vara rätt man för Manchester United, just nu. Han kan också vara rätt man för Manchester United framåt, det beror ju helt på honom. Truppen har varit sargad, spelare som varit i frysboxen behöver få självförtroende. Ole Gunnar verkar vara en genuint omtänksam person som önskar att ge spelarna det allra bästa.

Problemet är att det tar en bara så långt. Det cirkulerar just nu en hel del statistik, på hur Ole presterat kontra Klopp osv. Absolut, all heder till Solskjaer och hans team för det. Men Klopp stod för någonting redan från början. Hans statistik må vara sämre, men spelade på ett sätt  som inte alls passade den trupp han hade, men han trodde på sin idé.

Argumenten säger också att han har bytt ut hela truppen. Jo absolut, men det är också bara Manchester United som erbjuder en Nemanja Matic ett nytt kontrakt. Där kan man skrika bäst man vill om att det är klubben som är förstörd etc. Men det är faktiskt Ole Gunnar som står ytterst ansvarig för den trupp han har. Passar inte en spelare hans idé då ska man heller inte förnya.

Visst, sen är det upp till den styrelse att köpa in ersättare och så vidare. Jag förstår hela den biten. Men hur bra har Matic presterat under senare tid? Ole själv vill ju spela snabb fotboll, med kontringar, återerövringar, hög press. Detta var hans mål när han kom. Spelarna var för otränade och man skulle bevisa att man ville vara kvar. Där den slutgiltiga frågan är; matchar Matic den önskade spelidén och spelar vi ens på det sättet?

Det har fortfarande inte hänt på regelbunden basis, att vi spelar på det sättet. Men vi har spelat diamant, 4-2-3-1, 3-5-2 och provar oss lite fram är känslan. Ni förstår problematiken. Jag är inte totalt anti Ole Gunnar Solskjaer projektet. Tycker det är ett fantastiskt sätt att bygga upp klubben igen, men frågan är; vart tar det stopp?

Det är här det hänger på Ole Gunnar Solskjaer själv. En tidigare spelare kan absolut bli en bra tränare, men steget att bli en topptränare är det inte alla som tar, även om man varit proffs. Vad är Manchester Uniteds spelidé? Skulle man ställa frågan till tio United-supporters så skulle man garanterat få en del olika svar. Någon skulle säkert svara; jag vet inte.

Här är det Solskjaer som bär det yttersta ansvaret, punkt. Man kan klaga bäst man vill på allt runt omkring, men det är faktiskt dags att han börjar visa vad det är han faktiskt vill med sin fotboll. För vi ska faktiskt se det för vad det är, visst man har gjort en del steg framåt från när Jose Mourinho var tränare. Men Manchester United har ingen identitet.

Frågan jag ofta ställer mig själv är just den. Har Ole och Manchester United egentligen någon tydlig spelidé och vet han vilka som egentligen ingår i den idén? En hel del av det han säger är motsägelsefullt, han pratar mycket om Manchester United dna. Då kan man inte bortse från att det är rent utav konstigt att Harry Maguire får kaptensbindeln. Där finns då en David De Gea till exempel som varit där sen Sir Alex Ferguson, som varit en del av detta dna.

Man pratar om unga talanger som ska ta klubben dit den var, där inställningen är; är man tillräckligt bra så är man tillräcklig gammal. Man pratar om att spela utan rädslor och våga uttrycka sig själva. Samma Manchester United värvar Edison Cavani och vågar ej spela sitt spel utan att se livrädda ut. Visst, Cavani är förslag från styrelsen, men detta har Solskjaer godkänt precis som att han är ansvarig för hur livrädda vi sett ut på Old Trafford.

Klubben och det dna som Sir Alex Ferguson byggde vidare på och gjorde så otroligt starkt finns inte kvar. Spelarna är inte dom samma längre, det är en ny tid och Ole Gunnar Solskjaer är inte Sir Alex Ferguson. Hur mycket man än önskar att han var det, så är han inte det. Man kan inte heller sparka tränare till höger och vänster, tro det blir bättre och att allt löser sig.

Den fälla man hamnat i är att man försökt ta den snabba vägen uppåt efter att man hamnat i en nedåtgående spiral. Topptränare är inte lösningen på alla problem. Inte heller tränare som vill köpa till sig framgång. Där har vi varit och där har vi provat. Om man då istället funderar på, vad är Manchester United för mig?

För mig är det en klubb som alltid kämpar för att vinna, man spelar rolig attraktiv fotboll. Man värnar om sina ungdomar och det dyker titt som tätt upp någon okänd spelare som gör en totalt lyrisk. Det handlar om att ha hjärtat på rätt ställe, veta att man sliter och kämpar för sina fans världen över. Att utveckla talangerna, låta dom kliva in i rampljuset och bli den föreningen som sedan lyfter dom. För mig handlar det inte om att värva Neymar eller Mbappe, men rätt spelare till rätt filosofi. Det handlar inte om att köpa dom bästa spelarna, det handlar om att dom ska vilja till oss men vi kan säga nej.

Sen kan man fråga sig själv om man ser Ole göra alla dom sakerna för klubben, om svaret är JA då tror du stenhårt på detta projekt. För mig är svaret tyvärr nej, det baseras på att jag sett lag som på pappret har en sämre trupp göra betydligt tydligare uppvisningar i hur dom vill spela fotboll. Finns tränare som gjort betydligt bättre med mindre resurser, en av dessa är tillgänglig just nu.