Kvartalsrapport: Positiv utveckling under Ole

Manchester United PLC presenterade igår kväll sin ekonomiska resultatrapport för det första kvartalet (perioden juli till september) i det finansiella året 2020/21.

Intäkterna för perioden var £109m, en minskning på 19,5 % jämfört med samma period förra året. Samtidigt sjönk EBITDA med 40,2 % till £20,8m. Några framtidsutsikter fick vi inte heller den här gången, den globala situationen är helt enkelt för oviss.

Trots att vi lever i en global pandemi och trots den massiva intäktsminskningen har företaget beslutat att fortsätta med aktieutdelningen.

Resultatrapporten skulle egentligen ha publicerats klockan 13.00 idag men av misstag sköts den ut i förtid.

https://twitter.com/sistoney67/status/1326971836404551687

Periodens höjdpunkter är, enligt rapporten:

  • Elitidrotten i England fortsätter medan landet är nedstängt. Även europeiska matcher förväntas spelas som normalt.
  • Intäkterna för broadcasting drog nytta av fem extra matcher under kvartalet.
  • United har lanserat en Tiktokkanal och även något i Kina.
  • E-handeln för säsongens nya tröjor slog rekord. (Detta noteras som höjdpunkt trots att den totala souvenirförsäljningen minskade. Detta till följd av att aktiviteten på Megastore har minskat, vilket sannolikt har resulterat i att många som skulle ha köpt tröjor på Megastore istället har handlat på nätet. Red. anm.)
  • Tre förlängda sponsoravtal.
  • Kassaflödet från den operationella verksamheten har stärkts, till följd av att uppskjutna betalningar från sponsorer har kommit in och de operationella kostnaderna har minskat kraftigt. (Detta noteras som höjdpunkt trots att kontanttillångarna har minskat kraftigt jämfört med förra året, red. anm.)
  • Klubben har signerat för FA Football Leadership Diversity Code och på så sätt stärkt klubbens åtgärder för att främja jämlikhet, mångfald och inkludering.

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Medan covid-19-pandemin fortsätter att skapa markanta störningar är vi optimistiska att återhämtnings- och normaliseringsfasen stegvis kommer i blickfånget. Klubbens motståndskraft och vår starka kommersiella ställning fortsätter att ge ett starkt fundament och ger oss förtroende i vår långtida utsikt bortom pandemin, både på och utanför planen.

Vi inser att inte alla fotbollsklubbar är i en lika robust finansiell position och att Premier League har ett ansvar att stötta den bredare engelska fotbollspyramiden. Vi fortsätter att pusha för det här stödet, både genom nödassistans under pandemin och genom mer långtida reformer för att säkerställa att Premier Leagues framgångar även kommer till nytta för den nationella sporten som helhet.

På planen, även om det fortfarande krävs hårt arbete framöver för att uppnå jämnare prestationer, så är vi fullständigt hängivna till den positiva vägriktningen vi är på under Ole då laget fortsätter att utvecklas. Vi saknar att spela inför våra fans och vi jobbar hårt tillsammans med våra styrande organ och relevanta myndigheter för att säkerställa att fans kan komma tillbaka så snart som möjligt.

Slutligen vill jag betona vår stadiga hängivenhet till ökad jämlikhet, mångfald och inkludering i klubben och sporten i stort. I den aspekten är vi glada att vara en av de första kubbarna att signera för FA Football Leadership Diversity Code. Fotbollen har gjort stora framsteg på det här området men det finns fortfarande massor av arbete att göra och Manchester United är beslutna att gå i bräschen för dessa insatser.

Nyckeltalen:

(Klicka på bilden för en större version.) 

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Effekter av covid-19

Old Trafford, Uniteds museum och stadium tour är återigen stängda för besökare.

Matcher som sköts upp förra säsongen innebar att dessa hamnar i resultaträkningen för detta kvartal. Men alla matcher spelas utan publik.

Det blev ingen sommarturné.

Detta innebär att matchdagsintäkterna och de kommersiella intäkterna har påverkats kraftigt. Detta uppvägs delvis av ökade intäkter för broadcasting, till följd av att fler matcher spelades under det här kvartalet. Det blir fler matcher totalt under det här finansiella året. Pandemin har också inneburit minskade kostnader, bland annat då matcher spelas utan publik, den inställda turnén och minskad aktivitet på Megastore.

Mandat från regeringen tvingade Megastore att stänga den 5 november. Mycket, däribland när fans kan vara tillbaka på arenan, är fortsatt ovisst. Därför ger företaget ingen riktlinje för hur stora intäkterna kommer att bli för det finansiella året.

Sammanfattning

Kontanttillgångarna var den 30 september £58,9m. I tillägg till detta har företaget en revolving credit facility på £200m (som jag förstår det betyder det att klubben när som helst har möjlighet att låna dessa pengar). ”Detta ger finansiell flexibilitet att stötta klubben” under pandemin.

Det noteras att kontanttillgångarna har ökat jämfört med den 30 juni i år. Samtidigt kan påpekas att kontanttillgångarna för ett år sedan var £140,3m, vilket innebär en minskning på 58 %.

Att kontanttillgångarna har minskat beror primärt på uteblivna intäkter från säsongskortsförsäljning. Vidare påverkar uppskjutna betalningar från sponsorer.

Intäkterna för kvartalet var £109m, att jämföra med £135,4m samma period förra året.

  • De kommersiella intäkterna minskade med £20,7m till £59,7m. Sponsorsintäkterna minskade med £17,1m, primärt till följd av den inställda turnén. Intäkterna för souvenirförsäljning minskade med 13,4 %, till följd av minskad aktivitet på Megastore, primärt i samband med match.
  • Intäkterna för broadcasting var £47,6m, en ökning på 44,7 %. Detta beror på att United spelade fem matcher mer i första kvartalet 2020/21 än i första kvartalet 2019/20. Detta är matcher som egentligen skulle ha spelats under det finansiella året 2019/20. Samtidigt spelades det säsongen 2020/21 färre matcher i augusti och september än vad som normalt är fallet. Det kommer innebära något fler matcher i framtida kvartal.
  • Matchdagsintäkterna landade på £1,7m, en minskning på 92,3 %. Detta förklaras förstås helt och hållet av att matcherna spelas utan publik. Att det över huvud taget blev några matchdagsintäkter beror på sålda medlemskap och hyresintäkter för fastigheter runt Old Trafford. Jag antar att även programförsäljning inkluderas här.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) blev £20,8m, att jämföra med £34,8m förra året.

Nettoresultatet är en förlust på £30,3m, att jämföra med en liten vinst – £1,1m – förra året.

Skulden är £440,6m, en ökning på 14,6 %. Som vanligt noteras att bruttoskulden i USD är oförändrad. Att nettoskulden har ökat beror på de minskade kontanttillgångarna (se ovan).

Lönekostnaderna uppgick till £71,9m, en ökning på 2,4 %. Detta förklaras av att spelarnas löner ökar när United spelar i Champions League. Detta uppvägs av minskade lönekostnader till följd av att spelare har lämnat klubben. Här kan noteras att Edinson Cavani, Facundo Pellistri och Alex Telles signerade under det andra kvartalet, medan Donny van de Beek bara var Unitedspelare under kvartalets sista tredjedel. Så först i det andra kvartalet får vi en rättvis jämförelse av hur lönekostnaderna har förändrats mot förra säsongen.

Aktieutdelningen fortsätter, trots pandemin. Numer betalas den ut två gånger per år. Den 7 januari 2021 får aktieägarna $0,09 per aktie för det första halvåret. Exakt vad det blir beror på växelkursen men den senaste utdelningen var £11,9m.

Några framtidsutsikter fick vi alltså inte.

Inget konferenssamtal

I normalfallet följer ett konferenssamtal med investerare när kvartalsrapporten har publicerats. Så skedde emellertid inte den här gången, detta då rapporten kom så snart efter årsrapporten.

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS