Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Reading – Manchester United 1-2

Reading Women v Manchester United Women - Barclays FA Women's Super League

Efter över en veckas uppehåll i matchandet var det idag dags för United att ta sig an nästa motståndare i kampen om titeln. Denna gång tog man sig till Madejski Stadium för att möta Reading FC, ett lag det ofta blir hårda duster med för Stoneys utvalda. Vi fick se en ganska jämn match, som ju längre den gick präglades av alltmer kamp och fysik, men där United till slut drog det längsta strået och vann.

Matchen började aningen trevande, något man kan förstå om man känner till de båda lagens korta men intensiva historik. Uniteds matcher mot Reading är ofta tuffa tillställningar och inte sällan har det slutat med ordentliga känsloyttringar och dramatiska segermål på stopptid. Matchens första chans uppenbarade sig efter knappt 10 minuters spel, och fick antagligen Unitedspelarna att vakna till rejält. Readings Jess Fishlock kom loss centralt och får stå och måtta helt ensam utanför straffområdet, men det slutar med att hon skjuter över.

Efter detta rycker Unitedspelarna upp sig en aning och tar initiativet i matchen. Det ser med Unitedögon riktigt bra ut en stund, men med kvarten spelad slår Amy Turner en lös hemåtpassning som nästan plockas upp av Readinganfallarna. Earps befinner sig dock påpassligt långt ut och når bollen först.

United jobbar vidare och har mest boll. Man radar upp ett par halvchanser som bland annat Galton och Toone misslyckas med att göra något av. Känslan är att United har ganska bra koll på matchen, och att Reading sticker upp då och då men är ofarliga och uddlösa i sista tredjedelen. United är både etta och tvåa på i stort sett alla bollar och känns vassare generellt.

Med halvtimmen spelad får United äntligen utdelning och man gör rättvist 0-1 genom Leah Galton som löper sig fri på sin vänsterkant, skär in och placerar bollen i nät, elegant framspelad av Haley Ladd.

Reading Women v Manchester United Women - Barclays FA Women's Super League
Leah Galton (mitten) firar med Kirsty Hanson (vänster) och Tobin Heath efter matchens första mål.

Strax innan paus får Galton en ypperlig chans att öka på sitt målfacit då hon blir nästintill fri med målvakten efter en genomskärare slagen av Toone. Tyvärr för Galton är Grace Moloney i Readingmålet med på noterna och hinner ut i tid för att stoppa Galtons framfart.

Andra halvlek går av stapeln i betydligt högre tempo än första. Båda lagen slåss om taktpinnen och runt 10 minuter in i andra halvlek kan Reading kvittera, detta genom ett löst avslut från Fishlock som går via Millie Turners ben in i mål. Ett surt mål för United att släppa in, och Mary Earps som gjort ett par riktigt bra ingripanden dittills i matchen gör sig inte riktigt rättvisa i den här situationen.

Efter timmen spelad är det dags för Ella Toone att lämna plats på banan för Lucy Staniforth, och kort efter byts Kirsty Hanson ut och Jane Ross går in. Klimatet i matchen blir allt hårdare, som alltid när dessa två lag möts. Inom loppet av två minuter tilldelas Amy Turner och Readings Molly Bartrip varsitt gult kort för respektive oegentligheter.

Matchen fortskrider utan några betydande målchanser, istället sker den stora kampen runt mittplan. Men som så många gånger förr bär Casey Stoneys byten frukt, och United tar ledningen på en hörna som slås av Tobin Heath och skarvas vidare via nacken på en Readingförsvarare och slutligen nickas i mål av Haley Ladd. Reading gör kort därefter sitt första byte medan United tvingas till sitt tredje. Detta då Staniforth som bytts in 20 minuter tidigare går ut skadad, och in kommer istället den ordinarie lagkaptenen Katie Zelem.

Reading Women v Manchester United Women - Barclays FA Women's Super League
Hayley Ladd avgör matchen!

Reading öser på och försöker få till en kvittering. United håller undan och gör allt för att få tiden att gå. Större delen av stopptiden går åt nere vid Readings hörnflagga där United slösar tid och får inkast på inkast av ett frustrerat Reading.

Efter över fem minuters stopptid blåser domaren av matchen och United vinner i slutändan rättvist. Segern innebär att man utökar sin ledning i Women’s Super League och nu huserar i toppen före Arsenal, Chelsea och Manchester City.

Målen

Galton ger United ledningen:

Reading kvitterar:

Ladd avgör matchen:

Reading – Manchester United 1-2 (0-1)

FA Women’s Super League, 13 december


0-1 (32) Leah Galton (Ladd)
1-1 (56) Millie Turner (självmål)
1-2 (83) Ladd


Uniteds lag: Earps; Batlle, A Turner, M Turner, Smith; Ladd, Groenen; Heath, Toone (Staniforth 61, Zelem 81) Galton; Hanson (Ross 72)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK