Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Nummer 19 för Diallo

Atalanta BC v FC Midtjylland: Group D - UEFA Champions League

Igår presenterades Amad Diallo officiellt som Unitedspelare, idag har klubben också meddelat vilket tröjnummer han kommer bära, och det blir ett nummer som till viss del förpliktigar då han tar över nummer 19.

I Atalanta bar Diallo det ovärdiga nummer 79, men väl i United går han ner till ett mer rimligt nummer för en fotbollsspelare, då han alltså tar 19. Han kommer på ryggen inte ha Diallo, utan väljer istället att gå för förnamnet Amad på ryggen. Med tanke på hans historia med efternamn är det kanske inte helt omöjligt att förstå.

Tidigare nummer 19

Fårn 1993/94 när fasta tröjnummer infördes har tio spelare tidigare burit nummer 19. Längst tid satt det på Danny Welbecks rygg, då han bar det mellan 2008 och 2014, då med ett par låneperioder insprängda där. Efter honom hade James Wilson numret en säsong innan en viss Marcus Rashford hade det säsongerna 16/17 och 17/18.

Först ut var dock Nicky Butt, som gjorde 78 matcher med numret under några säsonger i mitten av 90-talet. Han är ju annars mest känd för sitt nummer 8. Efter Butt bar Ronny Johnsen det i en säsong innan han bytte till 5, och sedan kom Dwight Yorke som var den förste som gjorde numret till sitt under säsongerna 98/99 till 2001/02.

Därefter hade numret några svaga år, med målvakt Ricardo och Djemba Djemba som bärare, innan Edwin van der Sar bar numret säsongen 05/06, innan han gick över till nummer ett. Vi har alltså många som burit numret ett tag innan de avancerat ner till lägre nummer. Slutligen, före Welbeck, Wilson och Rashford bar Gerard Pigue numret under säsongen 07/08.