Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Wayne Rooney avslutar karriären

West Bromwich Albion v Manchester United - Premier League

Manchester Uniteds meste målskytt genom tiderna lägger skorna på hyllan. Wayne Rooney väljer att fokusera fullt ut på tränarsysslan i Derby County, vilket gör att en 19 år lång proffskarriär är över. 

Det kanske inte kommer som någon stor överraskning, sett till att han dubblerat som spelare och tränare under hösten. Däremot är det förstås något av en historisk dag då Manchester Uniteds och Englands meste målskytt genom tiderna väljer att avsluta spelarkarriären. Wayne Rooney berättade, inför Derbys möte med Rotherham imorgon, att han väljer att åta sig uppdraget som manager på heltid. Rooney har sedan slutet på november fungerat som spelande tränare för klubben, tillsammans med bland andra Liam Rosenior och Shay Given.

Därmed är en proffskarriär, som inleddes i Everton år 2002 och som fortsatte i Manchester United 2004, över. Rooney hann under sina år i United bli klubbens meste målskytt genom tiderna med totalt 253 mål på 559 matcher. Rooney vann bland annat fem ligatitlar, en FA-cuptitel, tre ligacuptitlar, en Champions League-titel och en Europa League-titel under sin tid i United och lämnade klubben för en comeback i Everton 2017. Där blev det blott en säsong innan flyttlasset bar över Atlanten för spel i MLS och DC United.

Sedan hösten 2019 har Rooney tillhört Derby. Där har han fört en hyfsat anonym tillvaro. Det blev totalt 35 matcher och 7 mål för den nu 35-årige anfallaren innan skorna nu alltså hängdes upp. Rooney får sägas ha fått fason på Derby efter minst sagt dålig inledning på säsongen under Philip Cocu. Nu väljer klubbledningen att satsa vidare på Rooney som redan tidigare indikerat att han ser sig själv som tränare den dagen spelarkarriären väl är över.