Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Dagens lag: Everton – Manchester United

Manchester United Women v Bristol City Women - Barclays FA Women's Super League

Manchester Uniteds damlag ska i eftermiddag ta sig an ligafemman Everton på bortaplan i Women’s Super League. Det blir en tuff uppgift för United men tre poäng är nödvändigt i kampen om en Champions League-plats.

Det är avspark klockan 15.30 och matchen visas i Sverige på Viaplay.

Manchester Uniteds lag

Earps;
Smith, A Turner, M Turner, Batlle
Zelem, Ladd
Toone, Groenen, Galton
Press

Christen Press är tillbaka på topp, vilket betyder att Lauren James förpassas till bänken. I övrigt är det i stort sett samma lag som i segern mot Birmingham senast. Martha Harris gick ut skadad då och ersattes av Kirsty Smith som nu fortsätter som högerback (förmodligen, både Smith och Ona Batlle kan spela på båda kanterna).

Vi noterar att United bara har sju spelare på bänken, vilket betyder att två platser lämnas vakanta. Nyförvärvet Maria Thorisdottir är enda försvarsalternativ på bänken medan vi har gott om offensiv kraft i reserv.

Everton lag

https://twitter.com/EvertonWomen/status/1355871454315900931

Förutsättningarna

Matcherna mellan United och Everton börjar bli något av ett hatmöte. Ja, om det nu blir match, förstås. När det handlar om en bortamatch mot Everton räknar vi inte att det faktiskt blir match förrän domaren blåser för avspark. För det är lite så Everton jobbar. När känslan i laget inte är på topp brukar de inte våga spela.

Den här matchen skulle egentligen ha spelats den 10 januari men Everton vågade inte spela då. Så de påstod helt sonika att de hade drabbats av covid, trots att de till och med i sitt officiella uttalande påpekade att ingen spelare var covidpositiv. Även ligacupmötet mot Everton blev framflyttat, då Everton påstod att det var säkerhetsproblem på arenan. När matchen sedan faktiskt kunde spelas blev avsparken framflyttad 20 minuter, då det var ett hål vid ena målet.

Everton tränas av Willie Kirk, som under några månader 2018 var assistent till Casey Stoney. Att de båda inte längre är bästa vänner är uppenbart.

För United handlar det om att ta poäng i kampen om en Champions League-plats medan det för Everton mest handlar om äran. De har gett bort för många poäng för att blanda sig i striden om en topp 4-placering och de har samtidigt tagit tillräckligt många poäng för att femteplatsen ska vara en formalitet.

Evertons form i ligan har varit dålig men de studsade tillbaka med en 4-0-seger mot Bristol City senast. United vann senast med 2-0 mot Birmingham efter att ha inlett 2021 med en förlust mot Chelsea, då vi var tydligt hämmade av bristande matchform.

Tidigare möten

Lagen har mötts en gång den här säsongen, då Everton i december vann i ligacupen. Det var emellertid en i praktiken betydelselös match, så vi lägger ingen vikt vid den. I matcher som faktiskt betyder något har United fyra vinster på fyra försök, med målskillnaden 12-3. Så inte tu tal om att Stoney har ett övertag på fegisen Kirk.

Lauren James har gjort fyra mål mot Everton medan Leah Galton och Katie Zelem båda har gjort tre.

Nedan höjdpunkter från 3-2-segern i den senaste ligamatchen mellan lagen. Då var det invigning för Evertons fuskbygge till arena. Det blev även damlagets sista match förra säsongen.

Teve

Matchen visas på Viaplay.