Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United – West Ham 1–0

Efter en rätt intetsägande insats lyckades Manchester United dra det längsta strået mot West Ham i FA-cupen. Scott McTominays 1–0-mål i den första förlängningskvarten blev till sist avgörande.

Det sprudlade inte direkt om spelarna på planen i den här matchen. Den första halvleken bidrog däremot generellt med bättre insatser än den andra. Likaså förlängningen där tempot och kvaliteten höjdes. Det blir därav en aningen svårbedömd match betygsmässigt – men vi ger det givetvis ett gediget försök där varje sekund på planen kokas ihop till en slutgiltig siffra.

Tränargärningen betygsätts som vanligt inte via en siffra, men det finns givetvis fog för att breda ut lite tankar om den. Ole Gunnar Solskjaers två största problem blottade sig rätt kraftigt i den här matchen. Det ena är bristen på en tydlig struktur i anfallsspelet mot låga försvar. Så fort någon eller några av de bästa spelarna inte kan spela (främst Bruno Fernandes) ser det trögt och idéfattigt ut mer ofta än sällan. Spelarna tar emot bollen, tar en extra touch, tittar upp, lägger bollen till rätta och sedan levereras bollen vidare. Om de istället visste till punkt och pricka var medspelarna skulle stå och löpa hade det gått så mycket fortare.

Det andra problemet är bytena. När det ser så tafatt och trögt ut som det gör i den andra halvleken, och vi har sex (!) byten till vårt förfogande (då West Ham nyttjade ett “huvudskada-byte”), är det aningen märkligt att ingenting sker från sidlinjen. I den här matchen dröjde det till den 73:e minuten innan något skedde. Sedan valde United-managern att byta ut två ytterbackar mot… två ytterbackar. En något märklig förkärlek, särskilt när laget jagar mål. Och det var inte första gången detta skedde.

Till syvende och sist tar sig United vidare – vilket givetvis är ett stort plus. Förhoppningsvis blev inte spelarna allt för slitna av de extra 30 minuterna på planen!

Kom jättegärna med era tankar och åsikter om matchen samt spelarnas och tränarens insatser på våra sociala medier!

Vill ni läsa mer om matchen kan ni göra det i våra snackisar, här.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Dean Henderson: 7

Håller nollan och framstår som både trygg i luftrummet och med fötterna. Tar vad han ska ta och krånglar inte till det. Hans ständiga påmanande till lagkamraterna uppskattas.

Aaron Wan-Bissaka: 6

Utbytt 91′. Är inte lika kantig offensivt som han ibland kan vara, men inte heller optimal. Defensivt sköter han sig bra utom vid ett tillfälle då Tomas Soucek lyckas runda honom.

Victor Lindelöf: 6,5

Står i allmänhet för en stabil insats. Följsam och lugn. Ger bort bollen helt utan press vid ett tillfälle som håller på att ställa till det. Annars bra.

Harry Maguire: 7

Det ser sällan estetiskt ut, men Maguire är allt som oftast effektiv i det han sätts ut på planen för att göra. Spelar tillsammans med övriga i backlinjen synkroniserat och bidrar givetvis en hel del till den hållna nollan, vilket siffrorna under vittnar om.

Alex Telles: 6,5

Utbytt 91′. Brassens första halvlek var det bästa han presterat i United-tröjan hittills. Kombinerade sig starkt fram ett par gånger och hotade med likväl inspel från fasta situationer som ute i spelet. Mattades precis som övriga laget av i den andra halvleken, vilket gör att betyget sänks en aning.

Nemanja Matic: 5

Utbytt 73′. Den reslige mittfältaren brukar fungera rätt bra om han har kvickare och mer snabbtänkta spelare runtom sig (och spelar max en gång i veckan). Det hade han inte idag – och det syntes tydligt. Matic tog väldigt många touch på bollen i onödan, vilket gjorde vårt spel väldigt lätt att försvara emot. Han försökte hitta in med bollen till spelare längre fram i banan då och då, men lyckades inte i tillräcklig grad. Försvarar väl men det krävs mer i en match där laget har så mycket boll.

Fred: 5

Det går nästan att kopiera ovanstående motivering hit. Fred täcker större ytor men missar samtidigt ännu mer i spelet med boll. De båda mittfältarnas prestationer bidrog mycket till det tröga anfallsspel som laget hade rakt igenom matchen. Det hade givetvis hjälpt om det fanns ej tydligare/bättre idé på hur laget ska agera med bollen – men det går fortfarande att kräva betydligt mer av spelare på den här nivån.

Mason Greenwood: 6,5

Utbytt 86′. Jag tyckte personligen att det var märkligt av Solskjaer att byta ut just Greenwood när Edinson Cavani skulle in. Detta då engelsmannen fram till dess varit bättre än både Marcus Rashford och Anthony Martial. Oavsett så känns det som att 19-åringen sakteliga börjar hitta formen. Han blir mer delaktig i spelet än tidigare under säsongen och lyckas med fler och fler aktioner. Snart lossnar det ordentligt, får vi hoppas.

Donny Van de Beek: 6

Utbytt 73′. Här har vi en till spelare vars prestation skiftade under matchen. Under den första halvleken var han bra och löpte likväl smart som mycket. Många gånger tog han sig upp nästan som en andreanfallare och gick i djupled, och vid andra tillfällen tog han upp intressanta ytor mellan West Hams mittfält och backlinje. Problemet var att medspelarna saknade kvaliteten i passningsspelet för att kunna hitta honom i tillräckligt hög grad. Var en av få som drog upp tempot genom sitt one touch-spel.

Holländaren hittade däremot inte rätt i den andra halvleken och byttes sedermera ut. Är en helt annan spelartyp än Bruno Fernandes, vilket inte blir till hans fördel när laget är så vana vid portugisen och han själv inte fått så mycket speltid att anpassa sig (och medspelarna) via.

Donny Van de Beek fick en sällsynt start mot West Ham. Insatsen blandade och gav.

Marcus Rashford: 6

En assist. Utan assisten till segermålet hade han fått ett lägre betyg i denna match – och således blivit underkänd. Han kändes mest frustrerad och borrade ständigt ner huvudet och stack iväg på egna soloräder. Missade dessutom en bra möjlighet framför mål där mottagningen på bröstet lämnade mer att önska. När han till slut blir så pass avgörande som han blir via skarven till 1–0 tar han sig ändå upp på ett godkänt betyg. Men det är knappt.

Anthony Martial: 5

Öppnade matchen bra när han tog emot, höll ifrån och spelade fram Greenwood i boxen. Han sprang mer än vanligt och det kändes åtminstone som att han försökte. Sen var kvaliteten för låg allt som allt och betyget blir därefter. Är fortsatt ingen startspelare med nuvarande form.

Scott McTominay: 7

Inbytt 73′. Ett mål. Skotten klev in och gjorde sitt sjunde (!) mål för säsongen – och tredje på tre matcher. Bidrar med välbehövlig energi och vilja likväl som ett driv och ett konkretare passningsspel.

Bruno Fernandes: 6

Inbytt 73′. Kommer även han in och bidrar med välbehövlig energi när det har känts trögt och idéfattigt ett bra tag. Bör göra det bättre vid ett flertal lägen där vi kan stänga matchen under förlängningen.

Edinson Cavani: N/A

Inbytt 86′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Brandon Williams: N/A

Inbytt 91′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Luke Shaw: N/A

Inbytt 91′. Spelade för kort tid för att betygsättas.