Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester City – Manchester United

Efter tre raka 0–0-matcher reser Ole Gunnar Solskjaers Manchester United till andra sidan staden för säsongens tredje derby. Där väntar ett ljusblått lag med 21 raka segrar och ett försprång i tabellen på 14 poäng. Det blir ingen enkel nöt att knäcka för ett United med sviktande form – men förhoppningsvis kan sviten på 21 raka förlustfria bortamatcher förlängas ytterligare.

Det är inte enbart de tre senaste matcherna som har slutat mållösa för Uniteds del. Så har även varit fallet i fem av sju möten med de så kallade “big six-lagen” denna säsong. Noll vinster, fem kryss och två förluster är ett facit som går rakt emot den trend vi såg ifjol. Där och då hade endast ett lag i ligan bättre statistik i de matcherna.

Manchester City å sin sida har fem segrar, två kryss (varav ett mot United) och en förlust i dessa möten denna säsong. Låt se om vi kan inbringa dem en andra plump!

Manchester United

Manchester United har som ovan nämnt haft det väldigt svårt i mötena med storlagen denna säsong. Endast ett mål, och det på straff, på sju matcher är inte bra nog. Det har självklart funnits tillräckligt med målchanser för att spräcka den där retliga nollan, men till syvende och sist kokas det hela ner i att vi varken ger oss själva tillräckligt med lägen eller är särskilt kliniska när de väl dyker upp.

Där måste det ske en förbättring snarast. Ett smärre problem är att det på söndag ska göras mot ligans bästa lag och försvar. Citys 17 insläppta mål är ett betydligt bättre facit än någon annans. Näst bäst är Chelsea på 25. United i sin tur har släppt in 32.

Vad jag personligen har svårt att komma underfund med är varför det har blivit som det blivit i dessa matcher för United. På ett sätt känns det som att Solskjaer fick sig en så rejäl näsbrännare i 1–6-matchen mot Tottenham under säsongens första stormöte att han därefter blivit för restriktiv. Det känns lite som att han har varit orolig för ett liknande resultat i så hög grad att det har gjort laget på tok för försiktigt.

Ole Gunnar Solskjaer kan bli den första United-tränaren i klubbens historia att vinna sina tre första bortamöten med City.

Å andra sidan har vi, i åtminstone ett par av matcherna (Chelsea och Arsenal på bortaplan), ändå pressat rätt högt och försökt vara spelförande i perioder. Detta på ett helt annat sätt än när vi försvarade lågt och kontrade förra säsongen. Ändå blir matcherna betydligt mer tillknäppta än tidigare. Möjligtvis kan det bero på att vi saknar ett par spelare av tillräcklig kvalitet, men också att det krävs en bättre idé för hur vi ska bryta ner dessa lag – lag som i regel dessutom har både bättre spelare och tränare än övriga.

Vi kan åtminstone vara nöjda med att defensiven, bortsett från freak-matchen mot Spurs, har fungerat mycket bra i dessa matcher. Problemet är att det inte hjälper särskilt mycket om det samtidigt inte bidrar till några segrar. Då är det bättre att våga mer och riskera ett par extra förluster. För de segrar som det samtidigt skulle innebära inbringar fler poäng i slutändan än en massa enpoängare i form av kryss.

Om vi tittar på en potentiell startelva vet vi åtminstone vem som kommer starta mellan stolparna. David De Gea har fått tillåtelse att resa till Spanien där han nu blivit pappa för första gången, vilket betyder att Dean Henderson kommer vakta nätet de kommande matcherna. Något som ska bli ytterst intressant att följa, enligt undertecknad.

Dean Henderson startar i helgen sitt andra Manchester-derby i seniorkarriären.

Där framför vet vi att Harry Maguire, Luke Shaw och Aaron Wan-Bissaka alla kommer att starta denna match så länge de är friska. Det enda frågetecknet är vem som placeras ut som mittbackspartner till den förstnämnda. Victor Lindelöf har fortsatt vissa problem med sin rygg vilket gör det hela svårt att sia i. Han sattes åt sidan mot Crystal Palace efter en stabil insats mot Chelsea, som enligt Solskjaer hade satt sina spår i svenskens kropp. Är Lindelöf tillräckligt kry spelar han, vill jag nästan lova. Det brukar fungera bra i den här typen av matcher, med den här typen av approach.

På mittfältet bör vi som så många gånger förr få se Fred och Scott McTominay med Bruno Fernandes i hålet framför. Marcus Rashford är självskriven och Edinson Cavani likaså. Sen skulle det inte förvåna mig om Solskjaer väljer att spela med Daniel James på högerkanten istället för Mason Greenwood. Han tenderar att föredra walesarens hårda slit och presspel före Greenwoods tekniska färdigheter i dessa matcher.

Det finns så klart en liten möjlighet att vi får se en trebackslinje eller dylikt, men med säsongens tidigare toppmöten i åtanke får det ändå ses som ett långskott på förhand. Förhoppningsvis väljer Solskjaer att backa bandet en aning och applicerar den vägvinnande approachen vi såg mot City vid de dubbla ligavinsterna från förra säsongen. Rota fram receptet igen, Ole!

Möjlig startelva:

Manchester City

Det är en lokalrival i sprudlande form som väntar på Etihad Stadium. Pep Guardiola har, efter en trevande start på säsongen, fått precis allt att stämma. Sedan Ruben Dias intåg i laget har City endast släppt in 11 mål i ligaspelet på 25 matcher. Defensiven ser så där självklar ut i precis alla spelmoment, vilket en pånyttfödd John Stones givetvis har bidragit till också.

Det finns många utropstecken att plocka fram i detta lag. Joao Cancelo har växt ut till en av världens absolut bästa ytterbackar, om inte den främsta av alla denna säsong. Ilkay Gundogan har haft ett par otroliga månader där det mesta han rört vid resulterat i glimrande Guardiola-ögon.

Då har inte ens Kevin De Bruyne haft en jättebra säsong med sina mått mätt. Endast ett spelmål har belgaren mäktat med på 27 spelade matcher i alla tävlingar. De 15 framspelningarna väger ju så klart upp det hela en del, och de senaste månaderna har kantats av skadeproblem, men det är inte en säsong som gått i samma överlägsna ton som de föregående.

Två av ligans absolut bästa spelare drabbar återigen samman på söndag.

Men vad gör det när man har en bänk full av spelare som skulle starta i alla andra lag i ligan. Verktygslådan som Guardiola sitter inne på är inget annat än fullmatad med kvalitet – och sättet han nyttjar den på är givetvis svårt att klaga på.

Vad som är intressant med denna City-upplaga är att laget saknar den där tydliga utpräglade målskytten. Visst att målen ofta har varit tämligen utspridda även tidigare, men inte som denna säsong. Nu ser vi Gundogan högst upp i den interna skytteligan på elva mål (enda spelaren som är uppe på tvåsiffrigt) med Sterling och Mahrez närmast bakom. Sergio Aguero har haft en krokig säsong med både en sjukdomsperiod och skadeproblem, men han är nu spelklar och kan mycket väl få några minuter i helgens derby.

Startelvan kan komma att se ut som nedan, men med Guardiola är det nästintill omöjligt att gissa rätt med samtliga spelare. Jag tänker mig att han nog vill matcha Kyle Walker mot Rashford precis som i det omvända ligamötet på Old Trafford, vilket gör att Cancelo får kliva över till den andra kanten. I övrigt känns det inte otänkbart att spanjoren kopierar samma elva som gav de blåa en seger i cupmötet i januari, bortsett från att Rodri startar istället för Fernandinho.

Möjlig startelva:

Historik

Lagen har mötts två gånger den här säsongen. I ligamötet slutade det 0–0 på Old Trafford medan City sedan vann på samma arena i Ligacupen i januari, med 2–0. Förra säsongen vann United båda ligamötena, 2–0 hemma och 2–1 borta. I dubbelmötet i Ligacupen blev det förlust med 3–1 hemma och vinst med 1–o borta. Våra mål förra säsongen stod Martial x2, Rashford x2, Matic och McTominay för.

Visste ni att…

 • Om United vinner blir det första gången sedan 2010 som klubben vinner två raka bortamatcher i ligan mot City.
 • Om City inte förlorar matchen sätter de ett nytt klubbrekord i antal förlustfria matcher på raken – 28 stycken.
 • Om United vinner blir det första gången sedan år 2000 som klubben vinner tre raka bortamöten med City (alla tävlingar inräknade).
 • Solskjaer kan bli Uniteds första tränare någonsin att vinna alla sina tre första bortamöten med City.

Matchinformation

Manchester City
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 27
Tid: Söndagen den 7 mars 2021, 17.30
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Domare: Anthony Taylor
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • De Gea (personliga skäl, inget datum)
 • Jones (knä, inget datum)
 • Mata (skada, mitten mars)
 • Pogba (muskel, mitten datum)
Tveksamma:

 • Martial (knä)
 • Van de Beek (skada)
FORM
O14/2West BromBPL1-1
V18/2Real SociedadBEL4-0
V21/2NewcastleHPL3-1
O25/2Real SociedadHEL0-0
O28/2ChelseaBPL0-0
O3/3C PalaceBPL0-0

Manchester City

Skador och avstängningar:

 • Ingen bekräftad frånvaro.
Tveksamma:

 • Aké (skada, liten chans)
FORM
V13/2TottenhamHPL3-0
V17/2EvertonBPL3-1
V21/2ArsenalBPL1-0
V24/2Borussia MGBCL2-0
V27/2West HamHPL2-1
V2/3WolvesHPL4-1

United mot Man City

Totalt:18476-53-55263-251
Borta:8833-25-30112-128
Premier League:4723-9-1568-61
SENASTE MÖTENA
V2020-01-29BLC1-0
V2020-03-08HPL2-0
O2020-12-12HPL0-0
F2021-01-06HLC0-2
SENASTE BORTAMATCHER
V2018-04-07BPL3-2
F2018-11-11BPL1-3
V2019-12-07BPL2-1
V2020-01-29BLC1-0