Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Leicester City – Manchester United

Leicester City v Manchester United - Premier League

För andra gången den här veckan står cupfotboll på agendan för Manchester Uniteds del. I torsdags avancerade man i Europa League och imorgon ska man försöka göra det samma men i FA-cupen, där Leicester väntar på bortaplan. 

Manchester United

Vi har fått vänja oss vid att United är lite upp och ned vad gäller prestationerna den här säsongen. Något vi däremot ofta får se är ett solitt lag med en tyngd som visat sig vara svår för de flesta motståndare att ro på. Man har nämligen inte förlorat en fotbollsmatch på snart två månader, och komiskt nog gjorde man det då på hemmaplan mot Sheffield United. Det säger kanske något om något.

Trots en del onödiga poängtapp, inte minst i form av oavgjorda resultat, har United ändå distanserat sig någorlunda från de jagande lagen bakom – förutom Leicester.

Detta Leicester som man imorgon ska ta sig an men där det nu handlar om vinna eller försvinna, istället för att knipa tre poäng.

FA-cupen har från första början den här säsongen känts som något som ligger högt upp på Ole Gunnar Solskjaers priolista, och det är fullt förståeligt. När man nu har tagit sig till kvartsfinal i turneringen och bland annat lagt lag som Liverpool på rygg, infinner sig per automatik en målsättning som innebär att gå hela vägen. För att inte tala om alla semifinaler man åkte ur under föregående säsong. Det är en tröskel man måste komma över i år.

Som vanligt duggat matcherna ganska tätt och vissa spelare hade givetvis mått bra av vila. Nu stundar emellertid ett landslagsuppehåll, så kanske väljer Solskjaer att “maxa” en sista gång innan spelarna antingen reser iväg för landslagsuppdrag eller stannar kvar på träningsanläggningen.

Det stora frågetecknet i skrivande stund är huruvida Marcus Rashford kommer finnas tillgänglig eller ej. 23-åringen byttes ut i paus mot Milan, som en försiktighetsåtgärd, men någon vidare uppdatering har inte getts kring anfallaren.

Även Anthony Martial är osäker. Fransmannen missade senaste matchen och även mötet med West Ham för en vecka sedan. Solskjaer har hintat om en återkomst ganska snart. Om det blir imorgon återstår att se. Det behövs, om inte annat.

På tal om fransmän och återkomster är det svårt att undgå Paul Pogba. 28-åringen var tillbaka mot Milan, och det med besked . Efter knappt fem minuter på planen satte mittfältaren målet som tog United vidare i Europa League, och förhoppningsvis får vi se honom på liknande spelhumör imorgon. Då Leicester har ett par duktiga centrala mittfältare blir det såklart viktigt att United också kan mäta sig i den delen av planen. Undertecknad är förvisso inne på att Pogba kommer utgå från vänsterkanten, förutsatt att han startar, men vi kan nog räkna med att han söker sig ganska mycket inåt i banan.

Vad gäller backlinjen finns egentligen inte så mycket att orda om. Det som kan bli aktuellt är att Eric Bailly kliver in istället för Victor Lindelöf. Det tyngsta argumentet för att det i sådana fall skulle ske är att ivorianen kan matcha Jamie Vardys snabbhet.

Ytterbacksplatserna tar Luke Shaw och Aaron Wan-Bissaka i vanlig ordning hand om och mellan stolparna bör Dean Henderson vara självklar.

Möjlig startelva:

Leicester City

Morgondagens motståndare heter alltså Leicester. En klubb som alltmer ser ut att etablera sig som ett topplag i England. För tillfället slåss man i ligan med United om andraplatsen, där endast en poäng skiljer lagen.

En viktig framgångsfaktor till Leicesters framgångar är att klubben tycks skötas av kompetenta personer på alla plan, från ledning ner till fotbollsplanen. Man har framför allt en fin scoutingverksamhet, där de allra flesta rekryteringar faller väl ut. Som exempel kan vi ta Wesley Fofana. En 20-årig mittback som den stora massan nog inte hade någon vidare koll på men som inom ett par år säkerligen kommer representera en större klubb.

Bakom framgångarna finns ju även en tränare. I detta fall handlar det om Brendan Rodgers. 43-åringen har varit på posten i drygt två år och tydligt är att Leicester mått bra av den tränarrekryteringen. För Rodgers själv kan jobbet i “The Foxes” säkerligen fungera som en språngbräda till en ännu mer lukrativ arbetsplats. Om vi bortser från hans gärning i Celtic, som var hans senaste arbetsgivare, har han haft högst poängsnitt i Leicester, om vi jämför med tiden i till exempel Liverpool.

Det om det. Hur ser läget ut i laget då? Vi kan konstatera att man dras med en del skadebekymmer. Faktum är att det är ganska tunga tapp. Det mest kännbara är förmodligen James Maddisons frånvaro. 24-åringen är lagets kreatör och har stått för mycket poäng under säsongen. Det har även Harvey Barnes, som likt Maddison återfinns på skadelistan. Yttern har stått för en genombrottssäsong och utgjort ett hot för i princip alla av ligans ytterbackar med sin snabbhet.

Även på ytterbacksplatserna är det frågetecken. Ricardo Pereira spelade i 5-0-segern senast mot Sheffield men byttes ut och är tveksam till spel imorgon. Lägg därtill att James Justin är skadad sedan en tid tillbaka.

Men det finns trots allt andra spelare som kan ersätta och göra ett fullgott jobb. När man tar fram spåkulan och försöker gissa sig fram till en startelva blir det dock genast svårt. Rodgers kan formera laget både med en tre- och fyrbackslinje. Känslan är ändå att det blir en liknande formation och uppställning som senast.

Trean längst bak lär innehålla tidigare nämnde Fofana, tillsammans med United-bekantingen Jonny Evans samt Çağlar Söyüncü. En av flankerna kommer sannolikt tas om hand av Timothy Castagne. Mark Albrighton på motsatt sida är en gissning.

Maddison är som nämnt ett tungt avbräck på mittfältet men kvar finns i alla fall både Youri Tielemans och Wilfried Ndidi, vilka ofta ser till att hålla saker och ting i schack för Leicester. Måhända att Ayoze Perez kan slängas in som ett offensivt alternativ. Vill man åt mer defensiv balans kan Nampalys Mendy vara aktuell.

Längst fram är det, tro det eller ej, inte Jamie Vardy som fått rubrikerna på sistone, utan istället Kelechi Iheanacho. Nigerianen stod för ett hattrick senast och nog borde väl det stärka anfallerns aktier ganska rejält.

Möjlig startelva:

Historik

Senast lagen möttes var i december förra året. Då slutade matchen 2-2 efter en sen Leicester-kvittering. Uniteds mål gjordes av Marcus Rashford och Bruno Fernandes. Även den matchen spelades på King Power Stadium.

Visste ni att…

 • Uniteds senaste förlust mot Leicester var 2014? Då slutade matchen 5-3.
 • Leicester har tagit sig till fyra FA-cupfinaler i historien men aldrig vunnit?
 • I Leicester har två av Englands största målvaktsprofiler spelat? Gordon Banks och Peter Shilton.

Matchinformation

Leicester City
Manchester United
Turnering: FA Challenge Cup, kvartsfinal
Tid: Söndagen den 21 mars 2021, 18.00
Plats: Filbert Way, Leicester
Domare: Craig Pawson
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (knä, inget datum)
 • Mata (skada, inget datum)
Tveksamma:

 • Mata (skada)
 • Cavani (skada)
 • Martial (skada)
 • Rashford (skada, liten chans)
FORM
O28/2ChelseaBPL0-0
O3/3C PalaceBPL0-0
V7/3Man CityBPL2-0
O11/3MilanHEL1-1
V14/3West HamHPL1-0
V18/3MilanBEL1-0

Leicester City

Skador och avstängningar:

 • Barnes (knä, slutet april)
 • Justin (knä, inget datum)
 • Maddison (ljumske, inget datum)
 • Morgan (rygg, inget datum)
 • Ünder (lår, april)
Tveksamma:

 • Pereira (lår)
 • Praet (lår)
 • Tavares (sjukdom)
FORM
V21/2Aston VillaBPL2-1
F25/2Slavia PrahaHEL0-2
F28/2ArsenalHPL1-3
O3/3BurnleyBPL1-1
V6/3BrightonBPL2-1
V14/3Sheffield UHPL5-0

United mot Leicester

Totalt:13168-30-33263-171
Borta:6522-16-27110-108
FA-cupen:22-0-05-2
SENASTE MÖTENA
V2019-02-03BPL1-0
V2019-09-14HPL1-0
V2020-07-26BPL2-0
O2020-12-26BPL2-2
SENASTE BORTAMATCHER
O2017-12-23BPL2-2
V2019-02-03BPL1-0
V2020-07-26BPL2-0
O2020-12-26BPL2-2