Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Fred utsatt för rasism; Damerna på BBC och Sky; Amad i landslaget

Manchester United v İstanbul Basaksehir: Group H - UEFA Champions League

Årets första landslagsuppehåll är här, ett uppehåll där både Eric Bailly och Amad är uttagna i Elfenbenskustens trupp. Vi rapporterar också om fortsatta rasistiska påhopp på Unitedspelare, om att damerna kommer att synas i etern den kommande säsongen och om Marcus Rashfords status.

Fred attackerad på sociala medier

Det börjar tyvärr kännas som hack i skivan nu, men rasismen fortsätter att visa sitt fula tryne inom fotbollen. Efter gårdagens 3-1-förlust mot Leicester fick Fred motta rasistiska glåpord på sociala medier. Mittfältaren slog en galen bakåtpassning som föranledde Leicesters 1-0-mål, stod rent allmänt för en dålig insats och fick därefter se en uppdatering på Instagram fyllas med hatiska kommentarer. Förutom Fred har Anthony Martial, Axel Tuanzebe och Lauren James blivit utsatta för rasistiska kommentarer denna säsong.

Rashford i landslaget, trots allt

En fotskada höll Marcus Rashford borta från spel i FA-cupkvartsfinalen mot Leicester igår. Detta till trots kommer han att ansluta till det engelska landslaget som laddar inför VM-kvalet med samling på St Georges Park, det engelska förbundets träningsanläggning. Rashford ska genomgå undersökningar och det ses som ”osannolikt” att han tränar under måndagen. Med tanke på Rashfords skadehistorik och stundande mästerskap vore det kanske på sin plats med vila under hela samlingen.

Dammatcher på BBC och Sky

Sändningarna från damernas högstaliga i England har hittills fört en rätt undanskymd tillvaro. Nu verkar det dock bli ändring på det. BBC rapporterar att man tillsammans med Sky nått en överenskommelse där matcherna, från och med i höst, kommer att synas på bolagens olika plattformar. I BBC:s fall handlar det om 22 matcher medan Sky å sin sida kommer att sända ”upp till” 44. De matcher som inte väljs ut till sändning kommer att visas på FA Player. Avtalet sträcker sig till och med sommaren 2024. Avtalet innebär också att de sändande bolagen kommer att få sätta sin prägel på spelschemat, som ju fallet är i Premier League.

De tilltänkta tidpunkterna då det gäller tv-sändningarna är fredag 19.30, lördag 12.30 samt söndag 13.30 och 19.30. Intäktsfördelningen ska, enligt BBC, vara av modellen 75-25 där ligaklubbarna får den större delen och klubbarna i The Championship den mindre.

Amad och Bailly i landslaget

Amad Diallo och Eric Bailly är, precis som många andra, uttagna till landslagsspel. För Elfenbenskusten väntar kval till afrikanska mästerskapen och möten med Niger (i Togo) och hemmamöte med Etiopien. För Amad skulle eventuella landskamper betyda debut i landslaget och därmed också ett val. Yttern har både ivorianskt och italienskt pass och spel i någondera landskamperna skulle betyda att det är Elfenbenskusten som gäller framöver.

Det rådde viss oklarhet huruvida Manchester United verkligen skulle släppa duon under uppehållet, men kring lunch på måndag kom även klubbens egen bekräftelse.

Spikat i FA Youth Cup

Manchester Uniteds möte med Liverpool i FA Youth Cup är nu spikat. Matchen spelas den 3 april på Leigh Sports Village med avspark klockan 16.00 svensk tid. Några uppgifter om eventuell tv-sändning ges inte i det här skedet. United kommer förhoppningsvis att kunna ställa ett starkt lag på benen då nästa match i reservlagsligan är inprickad först den 9 april.

Fortsatt få positiva

Som en del av det så kallade protokollet testas Premier League-klubbarnas spelare och ledare kontinuerligt. Ligan får sägas ha varit väldigt förskonad från större utbrott den senaste tiden, vilket får ses som ett tecken på att klubbarna (och spelarna) sköter sig. Sedan den 15 mars har endast två positiva test konstaterats.

Simon Stone konstaterar att totalt 250 positiva fall konstaterats sedan säsongsstarten och att trenden får sägas vara nedåtgående.