Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Burnley

Efter avancemanget i Europa League ska Manchester United nu kräma ur det sista ur Premier League anno 2020/21. En plats i nästa års Champions League är inte särdeles långt borta och mot Burnley hemma ska det bara bli tre poäng. Problemet i ekvationen? Burnley vann med 2-0 senast man gästade Old Trafford.

Manchester United

Fokus ligger enbart på Burnley, inte på något annat. Det poängterade Ole Gunnar Solskjaer efter att Manchester United joggat omkull Granada i Europa Leagues kvartsfinal på torsdagskvällen. Trots att fokus enbart ligger på Burnley kunde Solskjaer dock inte hålla sig från att kommentera mötet med Leeds om drygt en vecka, en match som förstås är betydligt större speciellt för Solskjaer med tanke på historiken klubbarna emellan.

Men. Burnley är här och Burnley är nu. United kommer till spel med elva raka matcher utan förlust och med fyra raka segrar i ligaspelet. Senaste förlusten kom mot Sheffield United i januari (ja, det är fortsatt pinsamt) och senaste poängtappet hämtar vi från den 3 mars då Crystal Palace fixade 0-0 hemma. Just mötet med Crystal Palace markerar starten på Dean Hendersons matchsvit i ligan, en svit som nu är fem matcher lång. Den blir sannolikt sex matcher lång på söndag då Henderson gjort det bra de matcher han stått. Två insläppta på de fem matcherna talar ett tydligt språk.

Manchester United v West Bromwich Albion - Premier League

I backlinjen blir det av allt att döma exakt noll förändringar jämfört med hur det brukar bli. Aaron Wan-Bissaka, Harry Maguire, Victor Lindelöf och Luke Shaw spelar, konstigare än så är det inte. Maguire fick vila ofrivilligt i torsdags medan Lindelöf spelat upp sig markant under våren. Scott McTominays vila i torsdags var lika ofrivillig som Maguires och nu går skotten (ja, han är väl det) in på centralt defensivt mittfält tillsammans med Fred. Framför dem spelar Bruno Fernandes, vars energinivåer ”inte är ett problem” enligt Solskjaer.

Vad som är ett problem är Marcus Rashfords skadefrånvaro. Sir Marcus är osäker på spel mot Burnley trots vila mot Granada och på något sätt känns kanske den här matchen som mest lämplig att stå över med tanke på vad som väntar framöver. Vilar Rashford vill åtminstone jag ha Paul Pogba som någon form av vänsterytter. En plats längre ner i banan passar inte Pogba i United. De övriga positionerna viks åt Edinson Cavani och Mason Greenwood.

En frisk Cavani är en bra Cavani, därom råder det exakt inga tvivel. Greenwood har minsann blandat och gett de senaste månaderna, men ska Solskjaer få igång engelsmannen är det just i den här typen av matcher det ska lossna. Daniel James har visat sig vara i goda papper hos managern under 2021, något som är totalt obegripligt och något av ett hån mot Greenwood och Amad.

Möjlig startelva:

Burnley

Burnley är laget med nio liv i Premier League. Efter en tiondeplats förra säsongen har det gått betydligt trögare nu och med sju omgångar kvar parkerar Sean Dyches mannar på en 16:e plats. Kontraktet är inte säkrat, men Fulham två pinnhål lägre ner har sju poäng upp och en match mer spelad. Så ja, vi lär få dras med Burnley ännu en säsong. Ligaformen är dock inte särdeles god, något som två segrar på de tio senaste omgångarna skvallrar om.

Senaste segern kom borta mot Everton före landslagsuppehållet men därefter har Burnley förmått förlora mot Southampton som Newcastle. Målskyttet är lagets stora akilleshäl och på 31 omgångar har man bara fått in 25 bollar. Med det är man tredje sämst i ligan efter Sheffield United och Fulham. Chris Wood är lagets bäste målskytt så här långt med sju fullträffar.

Någon som håller bättre klass än både och Burnley i stort är Nick Pope. Den engelske landslagskeepern har stått 29 av 31 ligamatcher denna säsong vilket medför att Dean Henderson lär få spela tredjefiolen i sommarens EM. Detta då Gareth Southgate av någon outgrundlig anledning fortfarande tar ut Jordan Pickford i landslaget. Nu har Pope ont i en axel vilket kan medföra att oprövade reserven Bailey Peacock-Farrell står istället.

Framför honom James Tarkowski och Ben Mee givna. Den förstnämnde kan tänkas spela sina sista matcher i Burnleys tröja medan Mee med sina två mål hör till lagets bättre målskyttar. Erik Pieters och Matthew Lowton tog hand om kanterna sist och gör det troligen nu också. På det centrala mittfältet återfinns Ashley Westwood, den ende som spelat samtliga minuter i ligan i år, och Josh Brownhill (med en viss Unitedkoppling). Duon lär flankeras av Johann Gudmundsson och Dwight McNeill. Den senare rapporteras känna av skada, men gissningen är att han spelar.

På topp då? Ja, Chris Wood är ju förstås given. Han lär få sällskap av Matej Vydra som i skadade Ashley Barnes frånvaro fått en del ansvar. Tjecken gjorde Burnleys enda mål mot Newcastle senast.

Möjlig startelva:

Historik

United har på 131 matcher besegrat Burnley 63 gånger. Av de 131 mötena har 13 antecknats som Premier League-möten och där har United sju segrar mot Burnleys två. United har inte vunnit någon av sina fyra senaste hemmamöten med Burnley och sist det begav sig på Old Trafford avgick gästerna med segern. Senaste mötet lagen emellan vann dock United. Paul Pogba blev ende målskytt när United vann på Turf Moor den 12 januari i år.

Visste ni att…

 • Om United vinner så tar man sin första ”dubbel” i ligan mot Burnley sedan säsongen 1975/76?
 • United inte vunnit fem raka ligamatcher under Solskjaer sedan i januari 2019?
 • Chris Wood har gjort mål i sina två senaste matcher på Old Trafford? Gör han mål nu gör han också Jimmy Floyd Hasselbaink, Mark Viduka, Emmanuel Adebayor, Sergio Aguero och Gylfi Sigurdson sällskap i klubben med spelare som gjort mål i tre raka bortamatcher mot United.

Matchinformation

Manchester United
Burnley
Turnering: Premier League, omgång 32
Tid: Söndagen den 18 april 2021, 17.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Jon Moss
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (knä, inget datum)
 • Martial (knä, ev. maj)
Tveksamma:

 • Bailly (covid-19, stor chans)
 • Rashford (fot, stor chans)
FORM
V18/3MilanBEL1-0
F21/3LeicesterBFA1-3
V4/4BrightonHPL2-1
V8/4GranadaBEL2-0
V11/4TottenhamBPL3-1
V15/4GranadaHEL2-0

Burnley

Skador och avstängningar:

 • Barnes (lår, inget datum)
 • Brady (vad, inget datum)
Tveksamma:

 • Long (vad)
 • McNeil (smäll, stor chans)
 • Pope (axel)
 • Rodriguez (personliga skäl, stor chans)
FORM
F28/2TottenhamBPL0-4
O3/3LeicesterHPL1-1
O6/3ArsenalHPL1-1
V13/3EvertonBPL2-1
F4/4SouthamptonBPL2-3
F11/4NewcastleHPL1-2

United mot Burnley

Totalt:13163-23-45224-187
Hemma:6437-13-14139-77
Premier League:137-4-218-8
SENASTE MÖTENA
O2019-01-29HPL2-2
V2019-12-28BPL2-0
F2020-01-22HPL0-2
V2021-01-12BPL1-0
SENASTE HEMMAMATCHER
O2016-10-29HPL0-0
O2017-12-26HPL2-2
O2019-01-29HPL2-2
F2020-01-22HPL0-2