Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: En bra dag är han bäst

Manchester United v Aston Villa - Premier League

I måndags gick Manchester United ut med att Eric Bailly har förlängt sitt kontrakt med klubben. I den här frågeasken går vi igenom våra tankar kring det.

Eric Bailly har skrivit på ett nytt kontrakt med Manchester United, och blir klubben trogen till 2024 med option på ytterligare ett år. Dina spontana tankar om det?

Marcus Beijar: Kul! Jag gillar Eric Bailly och även om det även denna säsong blivit få matcher så har han visat vilket kunnande han trots allt har. Han är en annan typ av mittback än Maguire och Lindelöf och en karaktär.

Mikael Österdahl: Att det är svårt att bedöma det isolerat. Det är lätt att se en galenskap i kontraktet men om det ingår i en större strategi kan det faktiskt vara rätt.

Gustav Brinck-Larsen: Oväntat, med tanke på ryktena om att han har varit missnöjd med sin situation i klubben. Men man gillar ju Bailly nånstans ändå, så på det sättet är det roligt.

Sebastian Nemorin: Blandat. Otroligt skadebenägen, presterar högt och lågt.

Elias Hallström: Blev en lite förvånad när beskedet kom. Har ju ryktats om en försäljning, så att det blev en sådan här vändning var jag långt ifrån beredd på.

Kim Larsen: Oerhört tråkigt att erkänna, men vi blir mer och mer fotbollsvärldens försäkringskassa. Trodde att vi hade lärt oss från tidigare misstag. Ingen illa menat mot Bailly som har en hög högsta nivå, när han väl spelar.

Han är 27 år gammal, har i år hittills medverkat i åtta ligamatcher, i fjol fyra och de två säsongerna före det tolv respektive tretton. Borde man inte försökt få lite pengar för honom i sommar istället?

Marcus Beijar: Det hade blivit just lite pengar vid en affär, för ingen klubb skulle i dessa tider hosta upp särdeles mycket för Eric Bailly. Klokare då att behålla honom och ta in en till mittback i sommar (hoppas jag).

Mikael Österdahl: Jag misstänker att vårt transferfönster kommer att underleverera (om nu inte Glazers får för sig att öppna den stora plånboken för att minska protesterna efter superligafiaskot). Och då kan mittback vara en position som bortprioriteras. I så fall blir det plötsligt nödvändigt att behålla Bailly.

Gustav Brinck-Larsen: Jag trodde han skulle reas ut i sommar, med tanke på att det bara var ett år kvar på kontraktet och det faktum att han så sällan spelar fotboll. Men om man inte ser att man kommer få in en ny förstemittback, ja då ser jag det som bättre att behålla Bailly som backup.

Sebastian Nemorin: Jo helt klart. Sälj och köp in någon ung med potential.

Elias Hallström: Jo, jag kan nog tycka det. Det vill sig liksom inte för Bailly. Gjorde en bra debutsäsong men sedan dess tycker jag att det mest har stått still. För hans egen del hade det kanske varit bra med ett miljöombyte. Men samtidigt är det ju ändå kul att han blir kvar. Är ju tveklöst lagets skönaste karaktär!

Kim Larsen: Ja det tycker jag, om någon klubb hade varit villig att chansa på honom, men det är en annan fråga.

Han har ju minst sagt en lång skadehistorik. Kan han komma tillrätta med den de närmaste åren?

Marcus Beijar: Det är väl lite tudelat. Han är på nått sätt inne i en ond spiral som han har väldigt svårt att ta sig ur. Är han inte skadad drar han på sig coronaviruset. Det känns lite som Bailly i ett nötskal. Å andra sidan, nån gång vänder det väl?

Mikael Österdahl: Sett från den positiva vinkeln har det ändå sett bättre ut den här säsongen. (Visst, han var borta på grund av covid nyligen men det är inte relevant för framtiden.)

Gustav Brinck-Larsen: Det är ju alltid svårt att veta, men det är många år av skador nu, och för varje år som går känns det ju som att chansen att bli skadefri bara blir mindre. Men blir han det, ja då är han en duglig försvarare att ha. Kanske inte som förstaval, men som backup.

Sebastian Nemorin: Han verkar ju alltid skada sig på de mest udda och oförutsedda sätten, så tveksamt skulle jag säga.

Elias Hallström: Nja, har han inte hunnit slipa bort det än, så tror jag inte han kommer göra det framöver heller.

Kim Larsen: Jag är det som envist hoppas på att han kan få vara skadefri i minst en hel säsong. Däremot så brukar ju inte skadorna bli färre ju äldre en blir, bortsett från Zlatan. Har svårt att se att han skulle kunna hålla sig borta från sjukstugan.

Vad är din generella åsikt om Bailly som fotbollsspelare?

Marcus Beijar: Han är en rätt oortodox, oberäknelig och ettrig försvarsspelare, något som ju gör honom rätt värdefull i en trupp. Sen är han ju inte särdeles jämn men frågan är ändå om hans högstanivå inte är bäst bland Uniteds mittbackar.

Mikael Österdahl: Han är en älskvärd spelare med hög högstanivå och låg lägstanivå. Fotbollen skulle vara mycket bättre om alla mittbackar var som Bailly.

Gustav Brinck-Larsen: En frisk fläkt, minst sagt. Snabb, orädd, bra tacklingar, bra med boll men alldeles för ojämn och ofta en säkerhetsrisk. Man hade ju förhoppningar att det sista skulle slipats bort, men han har väl inte spelat tillräckligt för att göra det än.

Sebastian Nemorin: Ändå en bra fotbollsspelare, spelar ofta på gränsen, tuff, snabb.

Elias Hallström: En stabil mittback, som i grunden är tillräckligt bra för ett topplag i England. Bra atletiska förmågor och hyfsad med bollen vid fötterna. Behöver som sagt slipa på en del saker. Måste bli bättre på att avväga när och hur han ska gå in i dueller, framför allt.

Kim Larsen: Jag är ju svag för spelare som Bailly och Rojo, spelare som spelar en fotboll med mycket hjärta och lite tanke på konsekvenser. Bailly är just detta, och hur mycket älskar man inte hans vansinnestacklingar som sista man? Hade han varit skadefri hade han troligtvis haft en enastående karriär.

Om ingen ny mittback värvas in och Bailly får vara skadefri, hur stor chans har han att komma före Lindelöf i Solskjaers rangordning bland mittbackarna?

Marcus Beijar: Som sagt. En bra dag är han bäst. En dålig dag är han sämre än Tom Sang (viss ironi). Men. Rent kunskapsmässigt och spelartypsmässigt är han tvåa efter Harry Maguire.

Mikael Österdahl: Jag tror att den chansen är liten, för Solskjaer har visat att han håller Lindelöf högt. Jag tror heller inte att Solskjaer litar på Bailly. Så Baillys chans att slå sig in i startelvan är nog att en ordinarie mittback blir skadad. Sen tror jag förvisso att Bailly och Maguire skulle vara ett bättre mittbackspar än Lindelöf och Maguire men vad jag tycker verkar inte Solskjaer bry sig om.

Gustav Brinck-Larsen: Jag har ju svårt att se att Bailly håller sig skadefri länge nog. Men absolut, om vi förutsätter det så har han alla chanser. Med sin snabbhet kompletterar han ju egentligen Maguire bättre än vad Lindelöf gör, så jag kan se att det i alla fall skulle roteras mer mellan de två om han var frisk en längre tid.

Sebastian Nemorin: Tveksamt skulle jag säga.

Elias Hallström: Stor chans. Baillys potential är högre än svenskens. Sedan tycker jag dock att Lindelöf rent generellt är en bättre fotbollsspelare men att hans egenskaper kanske skulle kommit lämpat sig bättre i ett mer ”spelande” lag.

Kim Larsen: Ser det som föga troligt, är väl mer eller mindre sagt att han ska finna sig att vara på en tredjeplats i rangordningen. Det skulle möjligtvis vara om Lindelöf på något vis har en länge skakig period och Bailly tar den chansen. Men så stabil som Lindelöf har varit i år så känns det långt borta.