Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Toppfotbollens mest estetiskt tilltalande spelare

Igår gick Manchester United ut med att Edinson Cavani har förlängt sitt kontrakt med klubben med ett år. I den här frågeasken går vi igenom våra tankar kring det.

Efter mycket spekulation blir Edinson Cavani United trogen ytterligare ett år. Dina spontana tankar om det?

Sebastian Nemorin: Väldigt bra för Manchester United men också för spelartruppen. En vinnare och en spelare med massor av erfarenhet. Tar bort press från en del av de yngre spelarna. Ger också Manchester United möjligheten att vänta ytterligare ett år med att köpa in en ny anfallare (Haaland) och istället gå för en sådan som Sancho.

Gustav Brinck-Larsen: Jag blev oerhört glad. Jag har varit en stor beundrare av Cavani i över ett decennium, och hans insatser den här säsongen i United visar att han fortfarande håller på högsta nivå. Om än inte två matcher i veckan vad det verkar.

Marcus Beijar: Sett till spekulationerna den senaste månaden var det ju rätt väntat. Jag tycker att det är klokt och bra. Han har visat att han fortsatt håller för den här nivån och det hade varit lite slöseri att ”skola in” honom och sedan se honom gå.

Marcus Eriksson: Helt rätt. Var lite tveksam på om det var rätt val att göra fram till februari. Främst på grund av alla de skador han dragits med under säsongen. Men hans form den senaste tiden och den kvalitet han bidrar med gör att jag tycker att det är helt rätt beslut.

Elias Hallström: Ryktades ju om det så man har ju varit lite inställd på det. Men blev väldigt glad när beskedet kom.

Mikael Österdahl: Sett till hur han har spelat under våren är det förstås väldigt välkommet. Det ger oss också lite andrum på transfermarknaden. Med Cavani i truppen behöver vi inte värva en ny striker utan vi kan fokusera på att fylla andra hål. Däremot ger hans skadehistorik vissa bryderier.

Vad är din generella åsikt om Cavani som fotbollsspelare?

Sebastian Nemorin: Otroligt spelsmart, rör sig rätt, krigar för varje boll.

Gustav Brinck-Larsen: Att han är en anfallare på allra högsta nivå. Hans rörelsemönster inne i boxen är ingen annan Unitedspelare, och få spelare i världen, i närheten av. Sen finns ju myten att han är en spelare som gör mål på alla chanser han får. Så fungerar ju generellt inte anfallsspelare, det som är unikt med Cavani och den typen av spelare är ju att de alltid tar sig till ett par chanser per match, och då oftast sätter i alla fall ett av lägena.

Marcus Beijar: Han är i sina bästa stunder fortfarande en av världens bästa anfallare, speciellt då det handlar om spelet i boxen. Otroligt resolut och mångsidig. Älskar hans timing i huvudspelet.

Marcus Eriksson: En fantastisk fotbollsspelare. Hans rörelsemönster i och runt straffområdet håller absoluta världsklass. Tycker dessutom att hans passningsspel är aningen underskattat. Överlag en klasspelare som man önskar hade kommit till oss tidigare i karriären.

Elias Hallström: Först och främst är det toppfotbollens mest estetiskt tilltalande spelare. Bara en sådan sak. Som fotbollsspelare, framför allt på sin position, en av de bästa där ute. En komplett anfallare som, utöver att hugga inne i boxen, också lägger ner ett gediget jobb över större ytor. Bidrar till att medspelare blir bättre.

Mikael Österdahl: Han är en estetiskt väldigt tilltalande anfallare med ett rörelsemönster av absoluta världsklass. Vidare har han egenskaper som ingen annan i Uniteds nuvarande trupp har. Vi måste ranka honom väldigt högt men det finns förstås några anfallare som är på en ännu högre nivå.

Han fyllde 34 i februari, är det inte lite väl mycket prat om hur gammal han är?

Sebastian Nemorin: Sett till vad han visat under säsongen, absolut. Verkar också vara en spelare som sköter det fysiska, så han är ju ändå ”fräsch” sett till ålder!

Gustav Brinck-Larsen: Både ja och nej. Det finns ju många spelare som spelat till de är bra mycket äldre, och min känsla är att med rätt matchning kan Cavani ha betydligt mer än ett år kvar på den högsta nivån. Samtidigt får man inte glömma att undantaget förra säsongen har han spelat minst 30 tävlingsmatcher varje säsong för sitt klubblag. Flera år över, eller väldigt nära, 50 tävlingsmatcher, plus landskamper. Sådant sliter, och därför är det ändå en grej att han nu är i mitten av 30-årsåldern.

Marcus Beijar: Jag tycker att det generellt talats mindre och mindre om ålder på sistone, förstås beroende på att många bra spelare håller längre. Att säga att ålder är en siffra håller ju förstås inte i alla lägen heller, men Cavani verkar vara en spelare med bra fysik och förmågan att ta hand om den. Då spelar det mindre roll om han är 30 eller 35.

Southampton v Manchester United - Premier League

Marcus Eriksson: Jo, det är det. Hade varit en sak om hans fysik varit annorlunda men han har ju visat att hans fysik fortfarande håller. Visst, han har dragits med en del skador men jag tror inte tanken med förlängningen är att han ska starta varje match. Han håller på europeisk toppnivå minst en säsong till.

Elias Hallström: Personligen tycker jag inte det har snackats så mycket om det. Okej, sett till att United väljer att förlänga med en 34-åring, det sänder kanske lite halvtaskiga framtidssignaler. Men så länge han får vara skadefri är han en jättetillgång.

Mikael Österdahl: Jo, det är dags att vi inser att vi inser att fotbollsspelare åldras bättre idag än förr. Det som däremot oroar är skadehistoriken och det naturliga är ju att muskelskador blir mer frekventa med tiden. Spontant gissar jag ändå att vi totalt sett kommer att få se en bättre Cavani nästa säsong.

Innebär den här förlängningen att United inte värvar in en ny central anfallare i sommar?

Sebastian Nemorin: Troligtvis, det ger andrum och möjlighet att vänta in en Haaland som har klausul nästa sommar. Alternativet hade väl varit Kane, men då bara Kane. Finns andra positioner som är viktigare i dagsläget.

Gustav Brinck-Larsen: Jag skulle tro det, om vi pratar spelare som Harry Kane eller Erling Haaland. Främst för att jag inte kan se våra ägare godkänna att det läggs en massa pengar på en anfallare när kontraktet med Cavani förlängts. Om Mason Greenwood fortsätter utvecklas skall det dessutom inte behövas.

Marcus Beijar: Sannolikt så ja. Jag hade gärna sett en värvning ändå, främst för att trygga anfallet på sikt men nu lär fokus läggas på en ytter i första hand.

Marcus Eriksson: Så uppfattar jag det. Visst, det snackas om Erling Haaland och Harry Kane men jag hade haft svårt att se oss värva någon av de även om Cavani inte hade förlängt. Vi bör prioritera andra positioner i sommar.

Elias Hallström: Ja, det måste det göra. Pengar kommer läggas på andra, mer akuta, positioner.

Mikael Österdahl: Det måste det nästan göra. Det skulle vara väldigt märkligt att plocka in en striker till givet hur truppbalansen ser ut. Tittar vi på våra fyra bästa anfallare – Cavani, Greenwood, Martial och Rashford – så har de förvisso olika egenskaper men de har alla avslut som första tanke när de får bollen. Så det vi behöver i anfallslinjen är en kreatör.

Hittills den här säsongen har han medverkat i 35 matcher (varav 18 från start) och på dessa matcher gjort 15 mål och fyra assist. Betygsätt hans säsong.

Sebastian Nemorin: 1-10 så får han betyg 9. Han har alltså i princip enligt den här statistiken då varit delaktig i mål varje match han spelat från start.

Gustav Brinck-Larsen: Om vi gör på ska 1-5 så blir det en 4. 15 mål på 35 matcher kanske inte låter så överväldigande, men om vi tittar på mål per spelad minut så har han gjort i snitt ett mål var 124 spelminut under säsongen. Som jämförelse har Harry Kane ett mål var 120 spelminut under säsongen, Mohamed Salah ett var 132 spelminut. För en spelare som kom in sent i truppen och dessutom haft en hel del småskavanker som hållit honom borta i perioder är det oerhört imponerande.

Marcus Beijar: Han får med råge godkänt.

Marcus Eriksson: Höstsäsongen var väl inte mycket att hänga i granen, mest på grund av skadeproblemen. Men i vår har han verkligen steppat upp vilket enligt mig gör att hans säsong är väl godkänd.

Elias Hallström: När han väl medverkat, då är det helt klart godkänt. Tyvärr skadad lite för mycket. Men, säg att det blir ytterligare ett par mål de sista omgångarna och att han spelar en framträdande roll i Europa League-finalen, då är det svårt att inte sätta högsta betyg. Men, ja, det är ju lite spekulativt också…

Mikael Österdahl: Först och främst blir jag förvånad över att han faktiskt har spelat så många matcher. För han har ju varit skadad en del och dessutom avstängd. Så säsongen har blivit väldigt hafsig. Han har varit fantastisk ibland – hans inhopp borta mot Southampton vill jag påstå är den bästa halvleken av en Unitedspelare den här säsongen – men han har också gjort ett gäng dåliga matcher. Sammantaget landar jag i bra med förbättringspotential.