Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Fan Forum har ägt rum; Två spelare i årets lag; Segdragen Sancho?

I dagens nyhetssvep inhämtar vi rapporter från vad som sades när en medlem ur Glazerfamiljen för första gången pratade med Unitedfans. Utöver det har vi fått med två spelare i årets lag, vi har rapporter kring Jadon Sancho och en hel del annat.

Fanforum har ägt rum

Den kanske största nyheten för dagen är att ett digitalt fanforum har ägt rum, och att det faktiskt gästades av Joel Glazer, vilket innebär att en person ur Glazerfamiljen för första gången sedan de tog över klubben kommunicerat direkt med fansen.

Exakt vad som kommer komma ur detta i det långa loppet skall vi så klart vara försiktiga med, men de första rapporterna kring en ny era i klubben får ändå anses som positiva. Att floskler som ”Vårt mål är att vinna varje turnering vi tävlar i” och ”vi ägare vill ha samma sak som fansen –  ett framgångsrikt lag och en stark klubb” och så vidare skulle sägas var så klart väntat. Men det kom också en del intressanta förslag. Bland annat dessa:

  • Ett skapande av en Fan Advisory Board, som skall konsultera med klubbens seniora ledare och ägare, utöver ett stärkt fanforum.
  • Denna styrelse skulle bestå av representanter från fanforumet och andra nyckelfangrupper, för att garantera att fansens perspektiv kommer höras när det kommer till klubbens beslutsprocesser
  • I samarbete med MUST har klubben initierat en direkt dialog med målet att skapa en ny typ av aktie (Fan Share Scheme), vars röst skall vara lika tung som aktierna som ägs av Glazerfamiljen. Detta skulle etablera ett fundament för supportrar att kunna bygga ett meningsfullt aktieägande i klubben, och på sätt skapa en ny anda av partnerskap med klubben.

Manchester United har på sin hemsida lagt ut en längre artikel med mer saker som Joel Glazer sa.

Från MUST:s sida är man i grunden positiva, men samtidigt väldigt försiktiga. Man skriver att det var en uppriktig diskussion på fanforumet, och att ett Fan Share Scheme låter bra. Man uttrycker dock att man känner en risk för hur stor andel den typen av aktier faktiskt kommer bli, och om de kommer ha någon meningsfull påverkan på klubben.

MUST har därför startat en kampanj, Sign for United, med ändamålet att rekrytera miljontals fans för att visa hur stort intresset faktiskt är från fansens sida att Fan Share Scheme faktiskt skall bli av, och att det skall bli det på riktigt.

Från ett av fansen som var med under dagen läser vi ett uttalande där även han uttrycker försiktig optimism. Han listar upp tio huvudpunkter som han tog med sig från fanforumet.

Vad som faktiskt kommer komma ur detta är som sagt i nuläget väldigt oklart, och vi skall vara försiktiga med att ta ut förändringar i förskott. Som MUST skrev i sitt uttalande, ”the devil is in the details” och det är inte förrän detaljer är klara som vi kommer veta hur ärlig viljan att ge mer makt åt fansen faktiskt är.

Möte även kring damlaget

Från Uniteds hemsida hämtar vi även en rapport kring att ett möte om damlaget skall ha skett med representanter från fansen. John Murtough skall bland annat ha medverkat från Uniteds sida, och det skall bland annat ha utlovats förbättringar kring damlagets faciliteter och att man i det långa loppet vill ha damerna, herrarna och akademin på ett och samma ställe.

Man avslutar artikeln med att säga att man aktivt letar en ny tränare, och ser fram emot nästa säsong med optimism.

Fernandes och Shaw i årets lag

PFA, Professional Footballers’ Association, har idag presenterat sitt lag för årets Premier League. Föga förvånande domineras laget av spelare från Manchester City, då hela sex spelare från dem kommer med. United, som tvåa i tabellen, är representerat av näst flest spelare (tillsammans med Tottenham), då både Bruno Fernandes och Luke Shaw blev uttagna. Vi säger ett stort grattis till det.

Sancho segdragen även i år?

Under dagen har såväl Simon Stone som Laurie Whitwell kommit med uppdateringar kring Uniteds försök att värva Jadon Sancho.

Från Whitwell inhämtar vi att United trycker på i förhandlingarna, men att det finns en skillnad i värderingen av spelaren, då Dortmund sägs hålla fast vid en summa närmare den från förra sommaren än förväntat.

Från Stone sägs att Dortmunds position är tydlig, i att man har en ”gentlemen’s agreement” med Sancho att han får lämna om värderingen av honom möts innan deadline går ut. När den deadlinen är vet vi inte, men förra säsongen var den vid början av försäsongen. Förra säsongen trodde United att man skulle kunna få Dortmund att ändra sig efter sin deadline ändå, men detta skedde som bekant inte.

Allt som allt finns det i nuläget inte mycket som talar för en snabb övergång med andra ord.

Elanga målskytt i debuten

Anthony Elanga fick under gårdagen göra debut i det svenska U21-landslaget, när man träningsspelade mot Finlands U21-landslag. Och vilken debut han gjorde.

Efter 13 minuter satte han matchens andra och sista mål, när han gav Sverige ledningen med 2-0. Målet, som ni ser nedan, var en delikatess.

På svenska fotbollförbundets hemsida finns en intervju med Elanga efter matchen.

Dalot till final

Något annat roligt som händer i U21-världen är att Diogo Dalot skall spela final i U21-EM, då han och hans Portugal igår slog ut Spanien.

Dalot spelade hela semfinalen, som vanns med 1-0 efter ett sent mål. Finalen spelas på söndag, för motståndet då står Tyskland.

Grattis Edinson

Avslutningsvis säger vi ett stort grattis till pappa Edinson Cavani, som igår la upp en bild på sin nyfödde son Silvestre på Instagram.