Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda 2020/21: Hans blotta närvaro gör United till ett bättre fotbollslag

Säsongen 2020/21 är sedan ett tag tillbaka färdigspelad och för Manchester Uniteds del blev det som bekant en andraplats i ligan och finalförlust i Europa League. I den här första delen av frågelådan blir det fokus på spelarna. 

Vem var säsongens spelare i Premier League?

Jonathan Gren: Ilkay Gündogan. Var enligt mig Manchester Citys bästa spelare denna säsongen. Hans förmåga att kunna sätta sin prägel på matcher utan att behöva göra en massa mål och assist var väldigt imponerande.

Mikael Österdahl: Luke Shaw var den bästa spelaren i det bästa icke ekonomiskt dopade laget, så vi säger Luke Shaw.

Sebastian Nemorin: Harry Kane, vann både skytteligan och assistligan, starkt!

Peter A Lilja: Harry Kane.

Elias Hallström: Harry Kane. Att vinna både skytte- och assistliga i ett lag där du spelar i princip ensam är smått sensationellt.

Gustav Brinck-Larsen: Jag har svårt att undkomma spelaren som vann både skytte- och assistligan, särskilt när han spelade i ett lag som under större delen av säsongen tränades av José Mourinho. Så Harry Kane, i god konkurrens med Bruno Fernandes och Ilkay Gündogan blir det för mig.

Marcus Eriksson: Harry Kane. Märkligt att hans säsong förbises av så många. Mest mål och mest assist i Premier League trots att han spelar i ett mediokert Tottenham.

Marcus Beijar: Ruben Diaz. Ja, jag hoppar över där ribban är som lägst, men jag tycker inte att det är något snack sett till hur han styrde upp City.

Vem var säsongens spelare i Manchester United? (alla turneringar inräknade)

Jonathan Gren: Bruno Fernandes. Detta var ett svårt val mellan Bruno och Shaw. Jag valde Bruno då han var en så pass stor del av lagets identitet och utan honom i startelvan så såg det ut som ett helt annat lag på planen.

Mikael Österdahl: Jag drar till med Luke Shaw igen, bara för att vara motvalls. Egentligen är det väl Bruno men Shaw gjorde färre dåliga matcher.

Sebastian Nemorin: Luke Shaw, har en helt fantastisk säsong. Tätt mellan honom och Bruno.

Peter A Lilja: Bruno Fernandes.

Elias Hallström: Jag skulle kunna vara lite hipster och svara Shaw. Men nej, givetvis Bruno.

Gustav Brinck-Larsen: Man vill ju säga Luke Shaw, särskilt som Bruno Fernandes sviktade lite i slutet av säsongen. Men det blir ändå Fernandes.

Marcus Eriksson: Bruno Fernandes. Står mellan honom och Luke Shaw som båda gjorde fantastiska säsonger. Portugisen får dock min röst då hans blotta närvaro gör Manchester United till ett bättre fotbollslag. Världsklasspelare.

Marcus Beijar: Velade mellan Luke Shaw och Bruno Fernandes men går på Shaw. Ja, Fernandes bidrar med mer poäng både för egen del och lagets del, men jämnheten och stabiliteten Shaw stod för ger honom rösten.

Vem var säsongens mest förbättrade spelare i United?

Jonathan Gren: Luke Shaw. För mig så är detta det enda svaret. Det har varit så extremt kul att få följa Shaws utveckling denna säsongen då han har gått från en i mängden till en av de bästa vänsterbackarna i världen.

Mikael Österdahl: Jag fortsätter svara Luke Shaw.

Sebastian Nemorin: Fred, varit given för Ole och gör ett defensivt bra jobb. Högre nivå än tidigare.

Peter A Lilja: Luke Shaw.

Elias Hallström: Den här utmärkelsen får i stället Shaw. Jag kan inte se någon som ens är i närheten av att ha förbättrat sig så markant som Shaw har gjort.

Gustav Brinck-Larsen: Här får vi till slut peta in Luke Shaw. Vänsterbacken var visserligen bra även under sommaren 2020, vilket ju alltså var under förra säsongen. Men den här säsongen var han i princip ligans bästa vänsterback från start till mål, det var han inte i närheten av under förra säsongen.

Marcus Eriksson: Luke Shaw. Den förvandlingen vänsterbacken har gjort sedan José Mourinho lämnade klubben är faktiskt svår att förstå. Tillsammans med Bruno Fernandes lagets allra bästa spelare. Utvecklat allt i sitt spel och är aldrig dålig längre. Riktigt imponerad över Shaws utveckling.

Marcus Beijar: Även här Luke Shaw. Visst, förväntningarna kanske var så låga att man inte gör en helt rättvis bedömning, men ändå kan jag tycka att han bättrar på mest. Han nådde till sist nivån han förväntades hålla då han värvades.

Vilken spelare var säsongens besvikelse i United?

Jonathan Gren: Donny van de Beek. Det har dock nästan ingenting att göra med Donny själv, utan nästan bara om hur lite Solskjaer har använt honom. När man köper en spelare för runt 400 miljoner så antar man att han ska spela mer minuter än spelare som Daniel James och Nemanja Matic.

Mikael Österdahl: Luke Sha… Nej, vänta! Det måste vara Anthony Martial. Så bra förra säsongen, så dålig nu.

Sebastian Nemorin: Alex Telles, sett till vad man trodde man skulle få in så njaa.

Peter A Lilja: Donny van de Beek.

Elias Hallström: Martial. Han gick inte att känna igen överhuvudtaget. Det röda kortet mot Spurs tidigt under säsongen och det missade lägena mot PSG i Champions League satte nog sina spår.

Gustav Brinck-Larsen: Här finns det några att välja mellan. I början av säsongen var det Aaron Wan-Bissaka, men han spelade upp sig rejält under våren. Alex Telles skulle ju gå in som ordinarie vänsterback, men visade sig knappt vara en funktionell reserv, Donny van de Beek borde ha varit bättre än han var när han fick chansen och David de Geas stadiga nedgång har ju fortsatt (även om det kanske inte förvånar enormt). Sammantaget är dock valet enkelt. Säsongens besvikelse är utan tvivel Anthony Martial, baserat på säsongen han hade före denna.

Manchester United v Burnley FC - Premier League

Marcus Eriksson: Anthony Martial. Svårt att säga någon annan egentligen. Efter fransmannens fantastiska fjolårssäsong hoppades man på så mycket mer än det han presterade i år. Stod för en del riktigt bra insatser, men de dåliga insatserna var för många. Krävs förbättring till nästa säsong.

Donny van de Beek är en bubblare men det beror mer på bristen på speltid än någonting annat.

Marcus Beijar: Donny van de Beek, inget snack. Han fick kanske inte spela så mycket som tänkt och behandlades därefter, men om man ser på helheten så är han en riktigt stor besvikelse.

Tror du att någon ung spelare etablerar sig i a-laget nästa säsong?

Jonathan Gren: Ja det tror jag. För tillfället så skulle jag säga att man har fyra spelare med god chans och utav dem så tror jag att Amad kommer att vara den som får mest speltid, med Elanga tätt efter.

Mikael Österdahl: Tyvärr tror jag inte det. (Om vi inte räknar Amad förstås, för han förutsätter jag kommer att etablera sig.) Solskjaer är för försiktig för det. En mer risktagande manager skulle lyfta fram Hannibal och kanske även James Garner och/eller Ethan Laird.

Sebastian Nemorin: Beror på transferfönstret, men Hannibal och Elanga ligger väl nära till hands.

Peter A Lilja: Ja, Amad Diallo.

Elias Hallström: Ja, de som varit med under slutet av säsongen bör väl ha goda chanser. Tänker då främst på Elanga, Amad, och Hannibal.

Gustav Brinck-Larsen: Det finns många som har potential, men frågan är hur många som faktiskt kommer få chansen. Amad Diallo borde fått fler chanser redan den här säsongen (och han får mig ibland att tvivla på om en miljard för Jadon Sancho är rätt transfer för United), Anthony Elanga skulle kunna etablera sig (om än inte att han blir helt ordinarie) och på det centrala mittfältet har både James Garner och Hannibal Mejbri chansen. Störst chans för mer än tio starter bör Amad ha, i övrigt hoppas jag Hannibal får en rejäl chans.

Marcus Eriksson: Amad Diallo borde få fler chanser nästa säsong. Tycker han visat sina kvaliteter varje gång han fått chansen och visar att han redan nu är kapabel till att bidra. Tror inte han tar en ordinarie plats men bör minst starta 10-15 matcher nästa säsong, tycker jag.

Marcus Beijar: Tråkigt svar, men nej. Det är trångt i dörren på så gott som alla positioner. Sedan är ”etablera” alltid en definitionsfråga. Drömmer om att Anthony Elanga skulle bli en renodlad a-lagsspelare 2021-22, men nej.

Vem var säsongens värvning i United?

Jonathan Gren: Edinson Cavani. Jag måste vara ärlig och säga att jag inte direkt var överlycklig när man värvade Cavani i slutet på förra sommarens transferfönster. Jag tycker fortfarande att det var en värvning som gjordes utav ren och skär desperation. Dock så har Cavani varit extremt mycket bättre än vad jag förväntade mig.

Mikael Österdahl: Edinson Cavani och det behöver tyvärr inte motiveras med tanke på hur de andra värvningarna föll ut.

Sebastian Nemorin: Cavani, visat sig vara grymt viktig ändå.

Peter A Lilja: Edison Cavani utan tvekan. Hånad inför men visar klass.

Southampton v Manchester United - Premier League

Elias Hallström: Cavani. Hösten kan man väl bortse från men under våren lossnade allt. Klasspelare rakt igenom (så länge han tillåts vara skadefri).

Gustav Brinck-Larsen: Enklaste frågan i år; Edinson Cavani.

Marcus Eriksson: Edison Cavani. Efter hans rent ut sagt svaga höst kände jag att en kontraktsförlängning var långt borta. Men som han spelade fotboll under våren, han bidrar med så mycket till Uniteds anfallsspel. Bara synd att han inte kom till Manchester tidigare i karriären.

Marcus Beijar: Edinson Cavani. Tillförde en helt annan dimension till Uniteds offensiv.

Och vem var Uniteds sämsta värvning?

Jonathan Gren: Donny van de beek. Återigen inte på grund av honom, utan på grund av hur lite han har använts för en spelare som kostade 400 miljoner kronor.

Mikael Österdahl: Vi fick väldigt lite för pengarna vi la på Donny van de Beek.

Sebastian Nemorin: Alex Telles, borde kanske svarat Donny, men tror han har mer att ge och visar ändå indikationer till och från.

Peter A Lilja: Donny van de Beek.

Elias Hallström: Hugget som stucket mellan van de Beek och Telles. Jag vill inget hellre än att van de Beek ska lyckas i United men måste ändå välja honom. Och det baserar jag inte primärt på holländarens kvaliteter, utan misslyckandet ligger snarare på klubb- och managernivå.

Gustav Brinck-Larsen: Med tanke på att Luke Shaw sagt att han sporras av konkurrensen med Alex Telles så har ju Telles gjort nytta bara där. Donny van de Beek däremot, han har ju egentligen inte gjort någon nytta alls, därför vinner holländaren.

Marcus Eriksson: Donny van de Beek, tyvärr. Värvningen var svår att förstå sig på redan från början. Vart skulle han spela? Konkurrerar han med Bruno? Han har inte fått tillräckligt med speltid för att visa vad han kan men jag har svårt att se vart i laget han skulle kunna ta en ordinarie plats.

Marcus Beijar: Donny van de Beek, egentligen med samma motiveringar som ovan.

Kommer du sakna någon av de som har lämnat det senaste året?

Jonathan Gren: Largie Ramazani. Helt ärligt så saknar jag inte någon som lämnade A-laget. En spelare som jag saknar eftersom att jag tror att han hade kunnat bli riktigt bra, är Belgaren Largie Ramazani som spelade i ungdomslagen under 19/20-säsongen.

Mikael Österdahl: Jag saknar idén av vad Angel Gomes skulle ha kunnat bli. Och jag är övertygad om att Uniteds försvar hade varit bättre med Chris Smalling.

Sebastian Nemorin: Nej, egentligen inte.

Peter A Lilja: Nja.

Elias Hallström: Inte det minsta.

Gustav Brinck-Larsen: Smalling? Nej. Alexis? Nej! Fosu-Mensah? Nej. Rojo? NEJ! Tanken på vad Angel Gomes skulle ha kunnat bli däremot, den saknar jag.

Marcus Eriksson: Nej. Kort svar men det räcker så.

Marcus Beijar: Dion McGhee. Nej, skojar. Ingen kultspelare lämnade och då har jag också svårt att sakna någon.