Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Han borde inte fått förlängt sist heller

West Ham United v Manchester United - Premier League

Juan Mata har signerat för ytterligare ett år med Manchester United. Här samlar vi redaktionens tankar om beslutet.

Juan Mata har skrivit på för ytterligare ett år i United. Dina tankar om det?

Mikael Österdahl: Jag tyckte att det var märkligt redan förra gången han förlängde. Nu ser jag verkligen inte nyttan med att ha honom i truppen. Tycker mest att han tar speltid från våra talanger och jag är inte ens övertygad om att han gör det bättre än dem här och nu.

Peter A Lilja: Han känns som en skön kille som säkert sprider bra känslor omkring sig, en liten Grankvist i United. Fotbollsmässigt känns det inte så bra även om han blixtrar till ibland.

Jonathan Gren: Förstår inte riktigt varför.

Sebastian Nemorin: Är väl ändå en spelare man kan unna det, tillför troligtvis en del i omklädningsrummet och då med en relativt ung trupp är det nog bra att även ha kvar en sådan spelare.

Elias Hallström: Väntat å ena sidan, oförståeligt å den andra.

Gustav Brinck-Larsen: I grund och botten oförståeligt, även om man kan förstå anledningen, vilken jag går igenom mer i fråga två. Men han håller ju helt ärligt tillräckligt hög klass för att vara en meningsfull del av truppen, även om jag kan tänka mig att han är bra på träning, så jag tycker allt som allt att det är fel.

Marcus Beijar:Ytterst märkligt, givetvis. Han borde inte ha fått förlängt sist heller, och nu blev det ytterligare ett år. Mata har en synnerligen marginell roll att spela i dagens United och då lägger jag pengar och speltid på nån yngre.

Mata är 33 år gammal och startade endast sex matcher i ligan förra säsongen. Hur tror du United resonerade när man valde att erbjuda honom ett nytt kontrakt?

Mikael Österdahl: Jag vet verkligen inte. Det lilla som har kommit fram är väl att han ska vara en positiv influens utanför planen.

Peter A Lilja: Typ som ovan kanske, att han bidrar mycket runt omkring laget och lyfter de yngre.

Jonathan Gren: Antagligen att han är en ledare som är respekterad i omklädningsrummet.

Sebastian Nemorin: Hände ju en del saker runt omkring som tyvärr begränsade hans möjlighet till spel.

Elias Hallström: Att han är en pålitlig truppspelare som framför allt kan gå in och leverera i cupmatcher. Men där borde det samtidigt finnas andra, yngre, alternativ.

Gustav Brinck-Larsen: United gillar Mata, man vill ha kvar honom i någon form av roll efter karriären (känns mer som någon form av direktör än i tränarstaben) och då kan jag se logiken i att man vill ha kvar honom tills han slutar spela. Men för mig vore det mer logiskt att han, om han nu nödvändigtvis vill spela ett eller ett par år till, går och gör det på en lägre nivå som passar honom bättre, så kan han komma tillbaka sen.

Marcus Beijar: Det är synnerligen oklart. Rimligen tänker man att han är en spelare som bidrar till att höja stämningen och ge ett rutinerat lugn.

Utöver Mata valde United även att förlänga Lee Grants kontrakt med ett år. Hur ser du på att klubben förlänger avtal med de mer ålderstigna spelarna?

Mikael Österdahl: Målvakter tycker jag ändå måste hanteras separat. Grant är där och vet att han mest troligt aldrig kommer att spela. Du behöver rimligen ändå ha en tredjemålvakt och då föredrar jag än veteran som Grant framför att vi låter en yngre förmåga kasta bort en säsong.

Peter A Lilja: Känns spontant som de kanske vill balansera den unga ordinarie spelartruppen en del. Kan vara värt saker vi inte ser men spontant behövs väl inte fler målvakter.

Jonathan Gren: Gillar det inte. Speciellt när det kommer till spelare som knappt kommer att spela för laget. Känns bara som att kasta pengar i sjön.
Det verkar som att man verkligen värdesätter erfarenhet i United vilket man ändå kan förstå, men ge de äldre spelarna någon sorts tränarroll då, istället för att betala ut onödiga spelarlöner.

Sébastian Nemorin: Är väl inte helt bra, men ändå förståeligt. Har väl inte det absolut dyraste lönekuvertet och han ändå något att tillföra. Alla skiften kan inte ske samtidigt.

Elias Hallström: Att man borde sluta med det. Om man borde ha någon ålderspolicy kring det vet jag inte, det finns alltid undantagsfall, men i både Matas och Grants fall ser jag ingen riktigt logik.

Gustav Brinck-Larsen: Grant kan jag väl förstå, om tanken är att en av Henderson och De Gea skall lämna så vill man han honom som en rutinerad tredjemålvakt som inte gnäller om speltid utan istället snarare är glad över att få vara i en klubb som United och samtidigt gå sin tränarutbildning. Generellt om förlängning av ålderstignas kontrakt är min åsikt att är man bra nog spelar åldern ingen roll.

Marcus Beijar: Som sagt så tror jag väl att deras rutin spelar in och att United ser den som värdefull. Däremot skulle jag som sagt lägga pengarna på någon annan.

Vad tror du vi kan förvänta oss av Mata nästa säsong?

Mikael Österdahl: Att han blir ifrånsprungen så fort vi möter någorlunda kompetent motstånd.

Peter A Lilja: Att han finns runt laget och gör sitt om han gör chansen men framför allt att han är med runtomkring och lyfter de unga så . Om han själv för kröna med en ordentligt titel är det förstås stort.

Jonathan Gren: Tror inte att vi ska förvänta oss någonting.

Sébastian Nemorin: Mer en ledarroll skulle jag tro. Startar nog några matcher mot mer ”passande” motstånd. Men annars ingjuter han nog en viss mentalitet osv vid sidan av.

Elias Hallström: Att han gör några cupmatcher och någon ligamatch här och där, precis som den gångna säsongen.

Gustav Brinck-Larsen: Sex matcher från start förra säsongen, varav ett antal som ”högerytter” (han håller sig ju aldrig på kanten ens när hans utgångsposition är där), och vi har värvat Jadon Sancho samt att såväl Mason Greenwood och Amad Diallo är långt mycket bättre än Mata. Får han ens en ligamatch från start får det ses som positivt för honom.

Marcus Beijar: En startplats mot Wycombe i ligacupen.

Vad är din generella åsikt om Mata som fotbollsspelare?

Mikael Österdahl: Juan Mata anno 2021 har jag inga höga tankar om alls. Men i en liga där det går betydligt långsammare skulle han säkert kunna göra. För bollsinnet och hjärnan har han ju kvar.

Peter A Lilja: Känns som kan gjorde sina bästa år för bra länge sen i Chelsea men visst har han varit nyttig även i United, särskilt som passningsspelare i offensiven. Känns dock daterad ute på plan om vi ska nå höjd.

Jonathan Gren: Har alltid gillat Mata som fotbollsspelare då jag har en svaghet för intelligenta spelare. Med åren tycker jag dock att han har blivit alldeles för långsam för att kunna spela i Premier League.

Sébastian Nemorin: Fantastisk spelare egentligen, hjärtat på ett ställe, fantastisk fötter.

Elias Hallström: Att han har bland de lenaste fötterna jag sett samt att han är en otroligt intelligent spelare. Tyvärr alldeles för lätt i kroppen och långsam i steget.

Gustav Brinck-Larsen: Gudabenådad med boll, en bra ledare – men alldeles för temposvag numera. För mig bygger hans status i United mer på att han varit här länge snarare än hur bra han faktiskt varit för oss.

Marcus Beijar: Att han var, med betoning på var, en av världens bästa på sin position för 10 år sedan. Nu har han okej fötter men ingen speed, vilket gör honom smått obrukbar.