Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Fokus på välgörenhet; Styrelsemöte hos damlaget; Chong till Birmingham?

I fredagens nyhetssvep fokuserar vi en del på välgörenhet, samtidigt som att damlaget har hållit styrelsemöte för att reda ut tränarfrågan. Vi kommer också att ta upp lite transfernyheter angående Tahith Chong, Eduardo Camavinga, Kyah Simon och Asisat Oshoala, samt att det kommer att göras en del förändringar inom akademin.

Manchester United och Wayne Rooney inleder samarbete

Manchester United meddelade under fredagen att man har ingått ett samarbete mellan sin, och Wayne Rooneys stiftelse. Planen mellan de två stiftelserna är att tillsammans fortsätta med programmet som kallas för ”Rooney’s Inclusive Reds”, som går ut på att man under tio veckor levererar ut programmet till lokala skolor, där syftet är att ungdomar med och utan funktionshinder ska få spela fotboll tillsammans och lära sig utav varandra.

Detta är vad Rooney har att säga om samarbetet:

”Det gläder mig att min välgörenhetsorganisation har valt att samarbeta med Manchester United Foundation och att vi kan stödja ett inkluderingsprogram speciellt för ungdomar, vilket hjälper till att bryta ner barriärer mellan personer med och utan funktionshinder. Det är ett program jag ser fram emot att se i aktion, och är säker på att det kommer att ha en positiv inverkan på alla inblandade.”

Detta är vad Matt Pilkington, som är samordnare hos Manchester United Foundation för just dessa ämnen, har att säga:

”Programmet har varit lysande för ungdomar i hela Manchester-området. Det har gett deltagarna möjlighet att spela på en nivå som passar bäst för dem, och gjort det möjligt för dem att känna sig bekväma i den miljön. Effekten av programmet har redan varit fantastisk och många deltagare vill fortsätta att spela fotboll utanför skolan.”

Adidas går med i Common Goal

Under dagen så meddelade adidas att man har valt att gå med i välgörenhetsorganisationen Common Goal, som Manchester United-spelaren, Juan Mata hjälpte att starta år 2017.

Syftet med Common Goal är att få fotbollsspelare att donera en procent av sin lön för att bekämpa rasism, diskriminering och att främja LGBTQ-rörelsen för att nämna några, och nu har även adidas lovat att donera en procent av all sin försäljning till organisationen.

Detta är vad Mata har att säga om nyheten, i en intervju som finns att hitta här.

”Det är en fantastisk dag för mig. Jag har varit en del av adidas-familjen i så många år nu och naturligtvis också av Common Goal-familjen sedan starten, och att föra samman dessa två familjer för att hjälpa till genom fotbollen är fantastiskt.”

”Att använda plattformarna de båda har, att slå samman och arbeta tillsammans för att skapa ett mer jämlikt samhälle, särskilt att hjälpa underprivilegierade genom den sport vi älskar, gör detta till en trevlig dag för mig. Förhoppningsvis är det bara början på ett långvarigt samarbete.”

Jurgen Griesbeck, som är VD och en av grundarna av Common Goal menar på att med hjälp av ett så pass stort företag som adidas, så kan de globala målen nås snabbare.

”Detta partnerskap med adidas representerar en förändring i fotbollsbranschen. Social påverkan har nu en hög prioritet för fotbollsintressenter. Adidas har visat sitt ledarskap när det gäller att investera i Common Goal och tillsammans kan vi påskynda fotbollens bidrag till de globala målen. Vi tror att allt är möjligt om vi arbetar tillsammans som ett team.”

Gonzalo Calvo, chef för gemenskap och kultur hos adidas hade detta att säga om samarbetet:

”Vi på adidas är engagerade i att skapa förändring genom fotboll. Vi kan dock inte göra det ensamma och ser därför på individer och organisationer med ett gemensamt engagemang för handling, som till exempel Common Goal.

”Detta är ett lagarbete och det var viktigt att tillkännage detta partnerskap och våra ambitioner under EM. Detta är bara början”.

Manchester United Women håller styrelsemöte

Enligt Kathryn Batte på Daily Mail, så har Manchester United Women haft ett styrelsemöte under veckan för att reda ut tränarsituationen, efter att Casey Stoney lämnade klubben för cirka två månader sedan. Fortsättningsvis rapporterar Batte att ett beslut kring en ny tränare förväntas tas under helgen.

Chong till Birmingham?

Tahith Chong ryktas vara nära en utlåning till Birmingham. Det rapporterar Mike McGrath, journalist på The Telegraph.

21-åringen spenderade förra säsongen på lån hos den belgiska klubben, Club Brugge, och verkar nu vara nära ytterligare ett lån med förhoppningen om att få spela regelbunden A-lagsfotboll.

Förändringar inom akademin

Det kommer att flyttas om lite i Manchester Uniteds akademi. Det rapporterar Laurie Whitwell, journalist på The Athletic.

Enligt Whitwell så kommer U18-lagets tränare Neil Ryan nu bli assisterande tränare hos Neil Wood i U23/reservlaget och U18-laget kommer istället att tränas av U16-lagets tränare, Travis Binnion. Följande så rapporterar man att U23 och U18-laget kommer att arbeta mer tillsammans, där den nyligen anställda Justin Cochrane kommer att ha en viktig roll.

Senaste om Camavinga

Att Manchester United är intresserade av Eduardo Camavinga lär få ha missat, och enligt The Athletic så har Manchester United varit intresserade av Camavinga i cirka två år. Man rapporterar också att situationen kring en eventuell övergång är lite ”komplicerad” då man vet att spelaren är mycket intresserad utav andra klubbar också.

Angående en eventuell övergångssumma så skriver man att Rennes förnekar att €30m är tillräckligt, utan att man söker runt €40m istället.

Simon och Oshoala inte aktuella för United?

Det har ryktats om en eventuell övergång till Manchester United för Kyah Simon, men enligt Emma Sanders på BBC så finns det inget konkret som tyder på att en övergång är nära. Istället skriver hon att West Ham och Aston Villa är de lag som är närmare en eventuell övergång för 30-åringen.

En annan spelare som har ryktats till United är Asisat Oshoala. Där rapporterar Sanders att den nigerianska landslagsspelaren istället närmar sig en kontraktsförlängning med Barcelona, men att Manchester United fortfarande är intresserade.